16 kişi hakkında yasal işlem başlatıldı!
ÖNDER Haber / Melih KAŞKAR -
Muğla 112 Acil Çağrı Merkezi ile ilgili son gelişmeler ve ‘gereksiz aramalar’ konusunda Muğla Valisi Amir Çiçek imzalı bir açıklama yapıldı.
Muğla 112 Acil Çağrı Merkezi’nce daha önceden 110, 112, 122, 156,158, 177 numaralı hatların 112 hattına yönlendirilerek hizmete alındığı; Ula, Yatağan, Datça, Kavaklıdere, Köyceğiz, Fethiye, Seydikemer, Ortaca ve Dalaman ilçelerindeki Emniyet İhbar hattı 155’in 112 bünyesine alındığına, Nisan ayının sonuna kadar Menteşe, Milas, Marmaris ve Bodrum ilçelerindeki 155 hattının da 112 bünyesine alınarak, ilimizin tamamına 112 üzerinden acil yardım hattı hizmeti verileceğine dikkat çekilen açıklamada daha sonra şu bilgi, uyarı ve çağrılara yer verldi …
“Muğla Acil Durum
Anlayış Çalıştayı”
Diğer taraftan ilimizdeki acil durumlarda yapılması gerekenlerin tespiti ile ilgili olarak başlayan “Muğla Acil Durum Anlayış Çalıştayı”nın birinci safhası tamamlanmış olup, bu aşamada her kurum kendi acil müdahale imkan ve kabiliyetlerini sorgulamıştır.
5 Nisan günü başlayacak ikinci aşamada kurumlar birlikte müdahale edebilme ve birbirlerine destek olma konularındaki imkan ve kabiliyetlerini tartışacaktır.
2017 Yılı 1. Dönemi (01.01.2017- 31.03.2017) içinde Yatağan, Ula ilçeleri ile Karakuyu, Bozarmut, Bozüyük, Gökpınar, Kafaca, Bahçeyaka, Akçaova mahalleri ile Belen Kahvesi’nde, Menteşe ilçesi ilkokullarında tanıtım yapılmıştır. Ayrıca kamu kurumları ve esnaflar ziyaret edilmekte, vatandaşımızın yoğun olduğu Pazar, camii, hastane, otogar gibi alanlar da ziyaret edilmektedir.
Vakalara hızlı erişim ve öncelikli hizmet gruplarına erişim açısından Şehit Aileleri, Gaziler, Engelliler ile il genelindeki kamu hizmet noktalarının iletişim ve adres bilgileri sisteme işlenmektedir. Böylece herhangi bir acil yardım ihtiyacında yeniden adres ve telefon numarası sorgulamasına ihtiyaç duyulmadan kısa sürede ihtiyaçları karşılanacaktır.
2017 yılı çağrı istatistikleri ise, sisteme gelen 210 bin, görevlilere gelen çağrı sayısı 123 bin olarak gerçekleşmiştir. Bu çağrıların alınması ve yönlendirilmesi ile, ülke ortalaması olan 13 saniye altında vatandaşımıza hizmet verilmektedir. Bu rakam 2017 yılında daha da düşmektedir.
Bu çağrıların 50 bin adedi Sağlık, 9 bin adedi Jandarma, 7 bin 500 adedi Emniyet, 3 bin adedi İtfaiye, 3 bin adedi Orman, 700 adedi Sahil Güvenlik, 70 adedi AFAD ile ilişkilidir.
Acil yardım taleplerinin 09.00 - 02.00 saatleri arasında yoğunlaştığı görülmektedir.
Gereksiz arama yapan 16 kişi hakkında yasal işlem başlatılmış
İlimizde gereksiz arama oranı % 41 olarak tespit edilmiştir. Muğla ilimiz ülke genelinde en düşük orana sahiptir. Bu yöndeki çalışmalara, vatandaşlarımızın, basınımızın, adli ve idari makamların çabalarına rağmen, ısrarla ve tekraren gereksiz arama yapan 16 vatandaşımızın bilgileri Bilgi Teknoloji Kurumundan alınarak, haklarında yasal işlem süreçleri başlatılmıştır.
Ülkemizde iyi bir model olmanın yanında, uygulama örnekleri ile de dikkat çeken 112 Acil Çağrı Merkezi ve vatandaşımıza acil durumda hizmet veren kamu kurumlarımız ve STK’lara çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum.
Muğlalı hemşerilerimizin zor anlarında büyük, güçlü ve kudretli devletlerinin yanlarında olacaklarından emin olarak, daha etkin bir acil yardım için gereksiz çağrı ve ihbarlardan kaçınmaları hususlarını hatırlatır, tüm hemşerilerimize esenlikler dilerim.