‘2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’
ÖNDER Haber - 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yapan Muğla Engelliler Derneği Başkanı Emine Çakıroğlu, bu günün, tüm dünyada otizm konusunda farkındalık yaratmak ve otizmle…
Milas Önder Gazetesi
ÖNDER Haber -
2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yapan Muğla Engelliler Derneği Başkanı Emine Çakıroğlu, bu günün, tüm dünyada otizm konusunda farkındalık yaratmak ve otizmle ilgili sorunlara çözüm bulmak amacıyla, 2008 yılında Birleşmiş Milletler tarafından "Dünya Otizm Farkındalık Günü" olarak ilan edildiğini belirterek,
"Otizm, doğuştan gelen ya da yaşamın ilk üç yılında ortaya çıkan karmaşık bir gelişimsel bozukluktur. Otizmin, beynin yapısını ya da işleyişini etkileyen bazı sinir sistemi sorunlardan kaynaklandığı sanılmaktadır.
Otizm, günümüzde rastlanan en yaygın nörolojik bozukluktur ve ülkemizde otistik bozukluğun yaygınlığına ilişkin henüz yeterli bilimsel veri bulunmamaktadır. Otistik bozukluğun tüm ırklarda, etnik gruplarda ya da sosyal statüsü farklı gruplarda görülebileceği, ailenin gelir durumu, yaşam biçimi ve eğitim düzeyi ile otistik bozukluk arasında bir bağ olmadığı vurgulanmaktadır.
Cinsiyetle ilişkili olarak literatürde farklı görülme sıklığı bilgileri bulunmasına rağmen, ortak görüş, erkeklerde kızlardan daha fazla görüldüğüdür.
Otizm tanısı alan çocukların çoğunda değişik derecelerde öğrenme güçlüğü ve zeka geriliği de görülebilir. Ancak Otizm, spektrum bozukluğu tanılı bireylerin pek azında (yaklaşık % 10), çok güçlü bellek, müzik yeteneği vb. üstün özelliklere rastlanır.
Günümüzde her 150 çocuktan birini etkileyerek, çocuklar arasında en hızlı yaygınlaşan nörolojik bozukluk olması ile dünya genelinde hızla yayılan bir hastalık olarak görülüyor…
Dünyada bu yıl şeker, kanser ve AIDS dahil olmak üzere bir çok hastalıktan daha fazla sayıda otizm teşhisi alınması öngörülüyor…
İstatistikler, genetik temelli olduğunu gösteriyor. Çevresel faktörler de dahil olmak üzere, nedenlerinin bulunması için yoğun araştırmalar devam ediyor…
Kesinlikle ülke, ırk, kültür ya da sosyo-ekonomik farklılık gözetmiyor…
Bugün için bilinen en etkili tedavisi, yoğun bireysel eğitim" dedi.
Çakıroğlu, açıklamasının ‘EĞER ÇOCUĞUNUZ’ başlıklı son bölümünde, yurttaşlara, çocuklarının hali-tavrı ile ilgili olarak, "Başkalarıyla göz teması kurmuyorsa, Gözleri bir yere takılıp kalıyorsa, İsmi söylendiğinde bakmıyorsa, sözleri tekrarlıyorsa, Parmağıyla istediği şeyleri göstermiyorsa, Sallanmak, çırpınmak gibi garip hareketleri varsa, Dönen nesnelere karşı aşırı ilgisi varsa, Takıntılı davranışları varsa" anne-babaların, kesinlikle ve vakit geçirmeksizin en yakın sağlık birimine başvurmaları çağrısında bulunarak, açıklamasını şöyle tamamladı: "2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü çerçevesinde, tüm dünyada otizmle ilgili araştırmaların teşvik edilmesi ve bilinirliğin artırılarak, erken teşhis ve tedavinin yaygınlaştırılması hedeflenmektedir. Ülkemiz ve özellikle ilimizde otizmli çocuklar, eğitim merkezlerinin ve sınıflarının çoğalması temennisiyle, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü farklı olsun."