25 Rehber Öğretmene ‘Aile Danışmanlığı Eğitimi’
Adem KANKAYNAR
Psikolog Şebnem Dal Üzülmez tarafından ilçemizdeki okullarda rehber öğretmen olarak görev yapan 25 öğretmene, ‘Aile Danışmanlığı’ eğitimi veriliyor. 23 Ekim 2017 tarihinde başlayan eğitimin sertifika töreni 27 Ekim 2017 Cuma günü yapılacak.
Güney Ege Kalkınma Ajanjı ile Milas İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü arasında imzalanan protokol gereği, ilçemizde Milli Eğitime bağlı okullarda rehber öğretmen olarak görev yapan 25 personele; ‘Parçalanmış aile çocuklarına yönelik terapi becerileri eğitimi’ verilmeye başlandı.
Dr. Mete Ersoy Anadolu Lisesi Toplantı Salonu’nda verilmeye başlanan eğitimin başlangıcında bir konuşma yapan Psikolog Şebnem Dal Üzülmez; “Evlenme, boşanma, evlilik müessesesinin yürütülmesinde eşlere düşen görev ve sorumluluklar, anlaşmazlıklarda sürecin nasıl yürütüleceği, anne-babanın çocuklarla bu süreçte nasıl bir iletişim kurması gerekiyor gibi birçok konuyu ele alacak ve anlatılan konuları örneklerle sizlere aktarmaya çalışacağım. Aslında evlilik bir iş akdi gibidir. Yani bir iş anlaşması yapan taraflar, anlaşmaya sadık kaldığı sürece anlaşma hükümleri sürüp gider. Ancak taraflardan biri bu hükümleri ihlal ederse anlaşma bozulur. Evlilik dediğimiz müessesenin tarafları olan erkek ve kadın arasında da, toplum tarafından kabul gören, iki kişinin birlikte yaşama kararına onay verilen bir işlemle bir anlamda karşılık bir sözleşme imzalanmış demektir. Bu sözleşme ile birlikte yaşamaya başlayan çiftlerden biri, herhangi bir nedenle anlaşma hükümlerini bozarsa, işte o zaman boşanma dediğimiz işlem devreye girer. Son yıllarda genellikle anlaşmalı boşanma dediğimiz bir yöntem ülkemizde yaygın hale geldi, fakat ülkenin dört bir tarafında halâ boşanma sürecinde taraflardan biri boşanmak istemediği için hem süreç uzuyor, hem de hepimizin bildiği sorunlar yaşanmaya başlıyor. Elbette bu durumdan en fazla çocuklar etkileniyor. Bu süreçte okullarınızda öğrencilerinizin davranış bozuklukları, derslerdeki başarısızlıkları sizlerin çözmesi gereken en önemli nokta. Sadece öğrencileri değil, anne-babayı da dinleyerek bir çözüm yolu bulabilirsiniz. Hatta kimi zaman çiftlerle ayrı ayrı veya beraber görüşerek sorunun ne olduğunu anlayabilir, çözüm önerisinde bulunabilirsiniz” diyerek, slayt gösterimi eşliğinde ve toplumda sıkça görülen anlaşmazlıkları örnek olarak aktardı.
Mutluluğa giden ilk adım karşılıklı saygı ve anlayıştır
Psikolog Şebnem Dal Üzülmez, evlilik müessesesinin yürümesinde en önemli noktanın, çiftler arasındaki saygı ve karşılıklı anlayış olduğuna vurgu yaparak; “Çiftlerin mutlu bir evlilikten ne beklediği, kendileri için mutluluğun ne anlama geldiği çok önemlidir. Taraflar, bir sorunla karşılaştığında birbirini dinlemeli, çözüm yolunu birlikte bulmalıdırlar. Aksi halde birinin ne söylediğini karşı taraf dinlemeyeceği için aradaki anlaşmazlığın çözümü sanıldığı gibi hiç de kolay olmayacaktır” dedi.
Sertifika töreni 27 Ekim Cuma günü yapılacak
Öte yandan, eğitimlerin sona ermesiyle 27 Ekim 2017 Cuma günü, Dr. Mete Ersoy Anadolu Lisesi’nde bir sertifika töreni düzenlenerek, eğitim programını tamamlayan öğretmenlere belge dağıtımı yapılacak.