60 bin liraya kadar para cezası!
ÖNDER Haber - Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Merkez Av Komisyonu’nun (MAK) 20 Mayıs 2014 tarihinde yaptığı toplantıda 2014-2015 av döneminde avcılığın düzenlenmesine ilişkin olarak aldığı 13 sayılı…
Milas Önder Gazetesi
ÖNDER Haber -
Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Merkez Av Komisyonu’nun (MAK) 20 Mayıs 2014 tarihinde yaptığı toplantıda 2014-2015 av döneminde avcılığın düzenlenmesine ilişkin olarak aldığı 13 sayılı karara göre; 2014-2015 Av Döneminde ülke genelinde avlanmanın 16 Ağustos 2014 tarihinde yaban domuzu ve çakal avı ile başlayacağı, avlanma süreleri içinde ve avlanma günlerinde Çarşamba, Cumartesi, Pazar ve resmi tatillerde (idari tatiller de dahil) avlanmanın serbest olduğu, ayrıca, yaban domuzu, bıldırcın ve üveyik avının bu avlanma günlerine ek olarak Salı gününde de yapılabileceği bildirildi.
Avcı başına bazı av hayvanlarının günlük avlanma sınırlarına da dikkat çekilen (Bıldırcın 10, Üveyik 8, Karatavuk-Sakarca 3, Çulluk-Sakarmeke 4, Yabani Tavşan 1, Kınalı Keklik-Kum Kekliği ve Çil Kekliği toplam 2, Yeşilbaş-Boz Ördek-Fiyu-Çamurcun-Macar Ördeği-Tepeli Patka-Elmabaş Patka ve Çıkrıkçın toplamda 6, Adatavşanı-Kaya Sansarı 2, Yaban Domuzu /bek yürüyüş avında avcı başına/ 2 ve Tilki 2 adet) açıklamada, daha sonra –özetle- şu bilgi ve uyarılara yer verildi:
Avlanma; örnek ve özel avlaklarda yürürlükteki mevzuat çerçevesinde, devlet ve genel avlaklarında ise Bakanlıkça avlak bazında belirlenen yıllık avlanma kotalarının kullanımı şeklinde gerçekleştirilecektir.
Namlu hariç haznesi iki fişek alacak şekilde sınırlandırılmamış otomatik, yarı otomatik pompalı vb. yivsiz av tüfekleri ile havalı tüfek ve tabancalar, canlı mühre ve çığırtkanlar, mekanik, elektronik hareket kabiliyetine sahip mühreler ile uçurtma şeklindeki mühreler, elektronik görüntü büyültücü veya görüntü değiştiriciden oluşan gece avıcihazları avlanma araç ve gereci olarak kullanılamaz.
Zehirli veya uyuşturucu yem, ilaç vb. malzemeler avlanmada kullanılamaz.
Bakanlıkça izin verilen geleneksel avcılık hariç, her türlü kapan, olta, ilmek, ağ, ökse, alaca, kafes ve tuzaklar avlanmada kullanılamaz.
Kişilerin kendi ihtiyaçlarını karşılayacak mahiyetteki kullandıkları aydınlatma araçları hariç, ışık yayan araç ve gereçler, şarjlı el projektörleri; petrol türevleriyle çalışan her türlü ışık kaynağı avda kullanılamaz, avlaklarda vasıta içinde bulundurulamaz.
...
Sulak sahalarda; saz, kamış, diken, ot, çuval vb. şeylerle yapılmış veya toprakta çukur açılarak hazırlanmış üstü açık gümeler hariç, özel mülkiyetteki araziler de dahil, her türlü üstü kapalı, korunaklı gümeler yapılamaz veya kurulamaz ve buralarda avlanılamaz.
Kara ve hava araçlarıyla hareket halindeyken avlanılamaz. Bu araçlar içerisinde avlaklarda tüfekler kılıfında taşınmak zorundadır.
Yaban hayvanlarının yavrularını yakalayarak alıkoymak; boş dahi olsa yaban hayvanlarının yumurtalarını toplamak ve bulundurmak yasaktır.
Av ve yaban hayvanlarını tuzak, kapan, ilmek gibi araç ve gereçlerle canlı ya da yaralı olarak avlamak yasaktır, herhangi bir şekilde canlı yakalanan av hayvanları öldürülemez, alıkonamaz.
...
Mülki amirler, köy muhtarları, köy ihtiyar heyetleri, yerel avcılık kuruluşları ve diğer kuruluşlar kendi bölgelerindeki avlakları avcılara yasaklayamazlar, avlanmanın yasaklandığı sahalarda avlanmaya izin veremezler.
Bu karardaki yasaklara, kısıtlamalara ve düzenlemelere aykırı hareket edenler hakkında, Kanun, 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu, 2872 sayılı Çevre Kanunu ve diğer mevzuata göre yasal işlem yapılır.
4915 sayılı Kara Avcılığı Kanununda men edilen fiilleri işleyenler ile Merkez Av Komisyonunca belirlenen avlanma esas ve usullerine uymayanlar hakkında her bir aykırılık için 27,00 Türk Lirası ile 15.226 Türk Lirası arasında idari para cezası verilecek, ayrıca av hayvanı türüne göre 50,00 Türk Lirası ile 60.000 Türk Lirası arasında değişen tazminat bedelleri talep edilecektir.
...