Adalet ararken mağduriyetleri arttı!
ÖNDER Haber / Oktay Çayırlı - İlçemize bağlı Derince Köyünde, temeli 15 Mayıs 2011 tarihinde Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu tarafından atılan ve ilçemizin üçüncü barajı olma özelliğini taşıyan…
Milas Önder Gazetesi
ÖNDER Haber / Oktay Çayırlı -
İlçemize bağlı Derince Köyünde, temeli 15 Mayıs 2011 tarihinde Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu tarafından atılan ve ilçemizin üçüncü barajı olma özelliğini taşıyan Derince Barajı su tutma seviyesine getirildi… Fakat kamulaştırma yapılarak evleri, tarlaları, zeytinlik arazileri ellerinden alınan köylülerin sorunları halen daha çözülmüş değil… Kamulaştırma bedellerine itiraz eden köylüler, mağdur edildikleri gerekçesiyle başvurdukları mahkemelerde çıkan kararlarla bir kez daha şok yaşadılar… Birçok köylü yurttaş, açtıkları davayı kaybederek, mahkemenin daha önce kamulaştırma kapsamında belirlenen rakamların altında rakam ödenmesi kararıyla neye uğradıklarını şaşırdılar…
Söz verilen değil
sözleşme tarihine göre
tamamlanacak gibi…
Derince Çayı üzerine inşa edilen ve Selimiye Ovasında yer alan 14 bin 700 dekar tarım arazisinin sulaması için planlanan barajın yapımının, çalışmaları yürüten firmayla yapılan sözleşmeye göre 22 Haziran 2014’te tamamlanması gerekiyor. 2011 yılının Mayıs ayı içinde ilçemize gelerek Derince Barajı’nın temel atma törenine katılan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Derince Barajı’nın daha erken sürede bitirilmesi için yüklenici firma ile pazarlık yapmış, yapılan pazarlık sonucunda ise firma yetkilisinden, ‘29 Ekim 2013’ tarihinde bitirilmesi konusunda söz alınmıştı. Ama görünen o ki baraj, verilen sözlere göre değil, sözleşme tarihine kadar ancak tamamlanabilecek gibi..
Ne yapacağımızı
bilmiyoruz
Günlük Köyü sınırları içerisinde yer alan Tarla Mahallesinden geçen Derince Çayı üzerinde iş makineleri çalışmalarını sürdürmeye devam ederken, 60 haneli, 180 nüfuslu Günlük Köyünde ikamet eden yurttaşlar, barajın su tutma seviyesine geldiğini fakat kamulaştırma ile ilgili yaşadıkları sorunların halen daha çözülmediğini belirttiler.
Yapılan baraj ile birlikte yaklaşık 30 evin ve 100 bin civarında zeytin ağacının sular altında kalacağını belirten Mehmet Ali Kaya (58) adlı yurttaş, "Köyümüzde bulunan 30 hane ve araziler, yapılacak baraj kapsamında kamulaştırıldı. Yapılan kamulaştırma kapsamında para ödendi. Kamulaştırma bedellerine itiraz ettik ve dava açtık. Açmış olduğumuz dava sonucunda bilirkişi heyeti gelerek yerlerimizde incelemelerde bulundu. Ödenen bedellere itiraz edenlerin büyük bir bölümü çıkan mahkeme kararlarıyla şok yaşadı. Çünkü mahkeme, itiraz ettiğimiz bedellerin de altında bir rakam çıkardı. Kamulaştırma bedellerinin düşürüldüğü söylendi. Neyin fiyatı değişti ki bizim kamulaştırma bedellerimiz de değişti. Zeytinyağının, zeytin ağacının, narenciyenin, günlük ağacının fiyatları mı düştü. Hiç kimse bir açıklama yapmıyor. Evleri sular altında kalacak olanlara yer de gösterilmedi. Sadece ‘eğer ev talebinde bulunursanız, bizlerin sizlere vereceği ev 106 bin lira, sizlerin evinizin değeri ise 30-40 bin lira. Kabul ederseniz üzerini ödersiniz’ dediler. Ne yapacağımızı bilmiyoruz" dedi.
9 bin lira az diye itiraz
etti, mahkeme
2800 liraya düşürdü…
Evine 9 bin lira bedel biçildiğini ve itiraz ettiğini belirten 72 yaşındaki Recep Yılmaz ise, "Suyun altında kalacak evim için 9 bin lira bedel biçtiler. Ben de 9 bin liraya başka bir yerde ev yapamayacağımı belirterek itirazda bulundum ve dava açtım. Açmış olduğum dava sonucunda evimin değeri 2800 liraya düştü. İtiraz ettik kabul görmedi" dedi.
Böyle uzlaşma mı olur?
Bu, bir dayatmaydı…
Köyün ikinci Azası İbrahim Kaya ise, Derince Barajı’nın yapıldığı Tarla Mahallesindeki kamulaştırma çalışmalarının vatandaşları mağdur ettiğini dile getirerek, "Sözde, vatandaşlarla uzlaşarak kamulaştırma bedelleri belirlenecekti. Fakat öyle olmadı. Baraja davet edilen vatandaşlara ‘senin yerin 5 bin lira’ dediler. Başka da bir şey demediler. Böyle uzlaşma mı olur. Bu dayatmaydı. Mahkemeye gidenler daha da çok mağdur oldu" dedi.
CHP Muğla Milletvekili Aldan soru önergesi verdi…
Mağdur olan köylülerin sesini yetkili makamlara duyurmak amacıyla CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.
Önergesinde, ilçemizde, 2011 yılında temeli atılan Derince Barajı’nın 29 Ekim 2013 tarihinde bitirilmesinin planlandığını, DSİ tarafından yapımı üstlenilen Baraj ile 14 bin 700 dekarlık bir alanın sulanacağının ifade edildiğini belirterek, "Ancak, DSİ’nin barajın yapımı için yaptığı kamulaştırma çalışmalarının yöre halkını mağdur ettiği bilinmektedir. Derince Köyü başta olmak üzere, bağları, bahçeleri, tarlaları istimlak edilen yurttaşlarımız, belirlenen istimlak bedellerinin yetersiz olduğu yönündeki şikayetlerini ilgili bütün birimlere iletmelerine rağmen, bugüne kadar bir sonuç elde edememişlerdir. Köylüler, çaresiz kalınca konuyu yargıya taşımış, ancak yargı sürecinin ne zaman sonuçlanacağı belli olmadığı için, tek gelirleri tarım olan bu yurttaşların mağduriyetleri devam etmektedir" dedi ve şu soruları yöneltti:
1- Yapılan istimlak çalışmalarında DSİ görevlilerinin yurttaşlara "sadece yerinize para öderiz" diyerek, yurttaşların geçim kaynağı olan bahçelerine değerlerini vermedikleri iddiaları için bir araştırma yapmayı düşünüyor musunuz?
2- Vatandaşların, yaşadığı evlere verilen değerlerin çok düşük tutulduğu için yeni ev yapamadıkları ifade edilmektedir. Evsiz kalacak olan yurttaşlarımız için bir çare düşünülmekte midir?
3- Kamulaştırma uygulamalarında, taban araziler ile ağaçlık alanların ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekirken, kamulaştırmayı yapan uzmanların bunu dikkate almadığı iddiaları doğru mudur? Zeytinlik ve narenciye bahçelerinin ekonomik değerleri nasıl belirlenmiştir? Geçimini zeytin ve narenciye ile sağlayan ve bahçeleri Derince Barajı’nın suları altında kalacak olan yurttaşların geçimini sağlayacakları yeni bir alan düşünülmüş müdür?
4- Derince Barajı’nın su tutması ile Sakarkaya ve Günlük köylerinin eski yolu kapanacağından yeni yol yapılmış, ancak bugüne kadar asfaltlanmamıştır. Sakarkaya ve Günlük köylerinin yolları ne zaman asfaltlanacaktır?