Basın Bilgilendirme toplantısı yapıldı
ÖNDER Haber - Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer’in 13 Eylül 2013 tarihinde yayımladığı Muğla Valiliği Çalışma Usul ve Esasları Genelgesinin 79
Milas Önder Gazetesi
ÖNDER Haber -
Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer’in 13 Eylül 2013 tarihinde yayımladığı Muğla Valiliği Çalışma Usul ve Esasları Genelgesinin 79. maddesinde belirtilen Basın Bilgilendirme ve Eşgüdüm Toplantısının dördüncüsünün, Vali Güvençer’in başkanlığında il geneli kamu kurum amirlerinin katılımıyla Valilik Özer Türk Toplantı Salonunda gerçekleştirildiği bildirildi.
"Çocuk Oyunları
Şenliği"ne daha fazla
destek verilsin
Valilik Basın Bürosundan verilen bilgiye göre toplantıya Vali Yardımcıları, Kaymakamlar ve Daire Müdürleri katıldı. İki bölümden oluşan ve 3 saat süren toplantının başlangıcında bir konuşma yapan Vali Güvençer, "Ülke olarak sıkıntılı günler yaşıyoruz, yine de işlerimizi, kendimizi, ilimizi, yaptıklarımızı önemsemek durumundayız. Biz burada görevli olduğumuz çerçevede sorumluluğumuzun gereğini gücümüzün nispetinde en iyi şekilde yerine getirirsek, zincirleme reaksiyon şeklinde sonuçlar bütün ülke için hayırlı olacaktır" dedi.
Konuşmasını "Çocuk Oyunları Şenliği"ne daha fazla destek verilerek ulusal ve uluslararası boyuta taşınması gerektiğini vurgusu ve "Buradaki bütün arkadaşlarıma öneriyorum, bir şekilde el verilmeli, yerel yönetimler de daha fazla destek olmalı" çağrısıyla sürdüren Vali Güvençer, daha sonra Mayıs ayında kurumların yaptığı çalışmalara değinerek, "Geçen yıla göre yılın ilk beş ayında yaş meyve-sebzede yüzde 27, su ürünlerinde ilk dört ayda yüzde 10 ihracat artışı gerçekleşti. Mayıs ayı içerisinde ilçeler ve il merkezinde turizm toplantısı gerçekleştirdik. Orada alınan kararlar, bir valilik yönergesine bağlanarak ilçelere gönderildi. Bu toplantılarda hanutçulukla ve gıda üretim yerlerindeki hijyenle mücadelenin öncelenmesi ifade edilmişti. Her iki konuda da ilçe kaymakamlarımızın takibi ile ciddi sonuçlar alınmaya başlandı. Yapılan denetimlerde, 325 kg avlanması yasak uygunsuz depolama koşullarında bulunan deniz ürünlerine ve 450 adet karavidaya (bir tür deniz canlısı) el konuldu. Bu denetimlerde 7 iş yerine toplam 6 bin 713 lira ceza kesildi" dedi.
Organ Bağışının
artırılması için
İl Sağlık Müdürlüğü’nün Mayıs ayı içinde "İl Stratejik Plan Rehberi" doğrultusunda çalışmalarına başladığını belirten Vali Güvençer sözlerini şöyle sürdürdü:
"İlimizde, yeterli düzeyde olmayan organ bağışının artırılması için İl Sağlık Müdürlüğü’nün çalışmaları devam etmektedir. Muğla Devlet Hastanesi’nin de fiilen temeli kazılmaya başlandı. Diğer yandan, ilimizde bin 276 açık iş belirli süreli (geçici), 850 açık iş belirsiz süreli (daimi) olmak üzere toplam 2 bin 126 açık iş bulunmaktadır. Söz konusu açık iş talepleri en çok turizm sektöründen alındı.
İlimizin özel coğrafi konumu, özel koruma bölgeleri, turizm alanları, turizm merkezleri, sitleri vs. sebebiyle özel bir planlama statüsüne tabii olduğu bu planlama statüsünde bazen yetki ve sorumluluk alanlarının karışmasından sorun olarak bahsediyoruz. Bir an önce de planlama çalışmasının bitirilmesi gerektiğini her ortamda sözlü ve yazılı olarak ifade ediyoruz. Bu yapılması gerekenlerden en az ikisi; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Muğla-Milas Çökertme Turizm Merkezi 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı ve Fethiye İlçesi, Göcek Beldesindeki Yat Bağlama İskelesine Ait İmar Planları Mayıs ayı sonunda Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün ilan panosunda ve web sayfasında 30 gün süre ile askıya çıkarıldı."
Barajların doluluk oranları ve 2/B satış istatistikleri
Sözlerini, ilimizdeki kamu kurumlarının Mayıs ayında yaptığı faaliyetler hakkında bilgi vererek sürdüren Vali Güvençer: "İlimizde 10 Haziran 2014 tarihinde yapılan değerlendirmede Akköprü Barajında yüzde 88, Akgedik Barajında yüzde 56, Bayır Barajında yüzde 87, Mumcular Barajında yüzde 56 ve Geyik Barajında yüzde 69 olmak üzere ortalama doluluk oranı yüzde 71; Kazan Göletinde ise bu oran yüzde 29 olarak ölçüldü. Öte yandan 2/B olarak tespit edilen arazilerde ilimizdeki mevcut kullanıcının yüzde 91’lik kısmı gerekli başvurusunu yaparak hak sahipliği konumuna geldi. Türkiye’de zikredilmesi gereken önemli bir başarı. Ödemesini yaparak hak sahipliğini mülk sahipliğine dönüştürme oranı yüzde 88. Hak sahibi olduğu halde bedelini ödemeyerek müracaat etmesi için 6 aylık yeni bir süre verildi. 1 Mart 2014’te başlayan bu süre Ağustos ayı sonunda bitiyor" ifadelerini kullandı.
Muğla’ya özgü bir proje
Konuşmasının son bölümünde, geçtiğimiz günlerde Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen "10 Bin Çocuk Sporla Buluşuyor Projesi" gibi sosyal sorumluluk projelerine öncülük yapılmasının önemine değinen Vali Güvençer: " Böyle bir projenin akla getirilmesi çok önemli. Bu proje; sporu Muğla gündemine sokmak, çocuklara imkan sağlamak, onları sevindirmek için örneği başka yerden alınmamış, bakanlık ya da genel müdürlük talimatına bağlı olmayan, ilde üretilmiş bir proje. Kurumsal aklın devreye sokularak bir şeyler yapılabilmesi, bir yenilik üretilebilmesi adına böyle bir projenin hayata geçirilmesi takdire şayan" dedi.
Toplantıda yapılan sunumlarda dile getirilen, ilçemiz Milas’ı ilgilendiren bölümler ise -özetle- şöyle...
Doğayı Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü
Gerek uluslararası yükümlülükler, gerekse ulusal mevzuattan kaynaklanan sorumluluklar gereği; korunması gereken Akdeniz Foku’nun (Monachus monachus) neslinin devamını tehdit eden faktörler ve bu faktörlerin engellenmesi için yapılması gereken çalışmaları belirlemek üzere ilimizde Tür Eylem Planının hazırlanması gerekliliği ortaya çıkmıştır. Bu kapsamda türün yoğun olarak yaşadığı ve ürediği Bodrum-Milas ilçeleri kıyı şeridinde ilk çalışmalar başlatıldı. Proje ihalesi 13 Mayıs 2014 tarihinde yapılmış olup sözleşme imzalanarak çalışmalara başlandı.
İl Sağlık Müdürlüğü
150 yataklı Milas Devlet Hastanesinin projeleri çizilmekte olup detay çalışmaları aşamasına gelindi. En kısa sürede bitirilmesi planlanmaktadır. Yatırımın yapılacağı taşınmazın tahsis işlemleri tamamlanmış olup, Belediye Başkanlığı tarafından onaylanan imar uygulaması Kadastro Müdürlüğü’ne bildirildi. 9 Mayıs 2014 tarihi itibariyle Tapu ve Kadastro Müdürlüklerinden işlemleri tamamlandı.
2 Haziran 2014 tarihinde Muğla Eğitim Araştırma Hastanesi, Marmaris Devlet Hastanesi ve Milas Devlet Hastanesine (entegre B1 Tipi) 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu açılması planlanmaktadır.
Muğla Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü
Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğü ile birlikte MEK/Özel Politika gerektiren "Kırsal Alanda Kadının Güçlendirilmesi Ulusal Eylem Planı" kapsamında Milas İlçesinde Zeytin Yetiştiricisi ve Sofralık Zeytin İşleme İşçisi mesleklerinde 15 kişilik ve 13 kişilik birer program aynı proje kapsamında Menteşe İlçesi Kıran Köyünde Arıcılık mesleğinde 15 kişilik 1 program başlatıldı.
Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 24 Nisan 2014 tarih ve 6481 sayılı Makam Oluru ile onaylanan Muğla-Milas Çökertme Turizm Merkezi 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı, 23 Mayıs 2014 tarihinde Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün ilan panosunda ve web sayfasında 30 gün süre ile askıya çıkarıldı.
DSİ 213. Şube Müdürlüğü
İlimizde 10 Haziran 2014 tarihinde yapılan değerlendirmede Akköprü Barajında yüzde 88, Akgedik Barajında yüzde 56, Bayır Barajında yüzde 87, Mumcular Barajında yüzde 56 ve Geyik Barajında yüzde 69 olmak üzere ortalama doluluk oranı yüzde 71; Kazan Göletinde ise bu oran yüzde 29 olarak ölçüldü.
Mayıs ayında devam etmekte olan işler listesinden:
Derince Barajı
Selimiye Ovası Sulaması İnşaatı
Milas Ovası Sulaması İkmali
Muğla Milas Akgedik Değirmendere Derivasyonu İnşaatı
Derince Barajı Sol Sahil İrtibat Yolu
Muğla-Milas Gökçeler Köyü Hamzabey Deresi
Muğla Orman Bölge Müdürlüğü
2014 yılı yangınla mücadele kapsamında; 1 Mayıs tarihinde Marmaris’te 1 adet helikopter, Milas’ta 1 adet amfibik uçak, 15 Mayıs tarihinde Fethiye’de 1 adet helikopter, 1 Haziran tarihinde Milas’ta 1 adet uçak göreve başladı.