Belediye Başkanı Işık: “Yatağan’ın orta yerinde kömür çıkarttırmayacağız”
ÖNDER Haber -Adem KANKAYNAR
Yatağan Demeç Gazetesi’nden Burak alper Kuş’un haberine göre, Yatağan ilçesinde, Yatağan Termik Enerji Üretim AŞ tarafından ilçe merkezindeki bin 670 dönüm ruhsatlı alanda açık ocak kömür işletme projesinin Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliğine uygun bulunması üzerine Yatağanlılar projeye tepki gösterdiler. Yatağan Belediye Başkanı Hasan Haşmet Işık, projeyle ilgili olarak, “Bunun hayata geçmesiyle Yatağan biter. Yatağan’ın giriş kapısı olan bir yerde bir tesisin işletmeye açılması demek Yatağan’ın ölmesi demektir.Yatağan’ın orta yerinde kömür çıkarttırmamak için elimizden geleni yapacağız.Bu yüzden biz Yatağanlılar olarak bunun durdurulmasını istiyoruz” dedi.
Söz konusu yer, Yatağan’ın Milas çıkışındaki alt bölgesi. Buradan kömür çıkartılması için 1670 dönümlük bir alan maden sahası olarak
ruhsatlandırılmış durumda.
Yatağan ilçesine bağlı Tartaklar mevkisinde 200902506 ruhsat numaralı IV. Grup Maden İşletme Ruhsat Sahası mevkisindeki sahada yapılması planlanan açık ocak kömür işletme projesinin Muğla Valiliğine sunulan dosyasının Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliğinin 17’nci maddesi doğrultusunda incelenip, uygun bulunması ve projeye ilişkin ÇED sürecinin başlaması ilçede gerginliğe neden oldu.
Çevre ve Şehircilik Muğla Müdürlüğü’nün internet sitesindeki duyurular kısmında konunun duyurulmasıyla birlikte olayı haber alanlar, soluğu Yatağan Belediyesi’nde aldı.
Yatağan Belediye Meclisi toplantı salonunda Yatağan Belediye Başkanı Hasan Haşmet Işık ile bir araya gelen siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle vatandaşlar, yaşananlara tepki göstererek ilçe merkezinin kömür ocağı haline getirilmemesini istediler.Hazırladıkları ortak dilekçeyi imzalayan vatandaşlar, dilekçeyi konunun takipçisi olacağını belirten Yatağan Belediye Başkanına teslim ettiler.
Konuyla ilgili muhabirimize açıklama yapan Işık, Yatağan’da yapılması planlanan çalışmayı daha sonra internet sitesi aracılığıyla öğrendiklerini söyledi.
Işık, konunun muhataplarından birinin Yatağan Belediyesi olduğunu ve buna rağmen kendilerine haber vermemelerinden dolayı duruma tepki göstererek, “Daha önce belediyemize bilgi verilmesi gerekiyordu. Muğla Valiliği’ne sunulan dosyanın Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliğinin 17’nci maddesi doğrultusunda incelenip uygun bulunmuş. Projeye ilişkin ÇED sürecinin başlamasına rağmen bizim bilgimiz dışında gelişen olaylar var. 9 Eylül’e kadar bununla ilgili itirazlarımızı yapacağız. Yaklaşık bin 670 dönümlük alanda yapılması planlanan çalışmanın bir an önce durdurulması için siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte ortak hareket edeceğiz. Hep birlikte yasal mücadelemizi yapacağız” diye konuştu.
“Bunun hayata geçmesiyle Yatağan biter”
Açık ocak kömür işletme projesiyle belirtilen bin 670 dönümlük alan içerisinde yerleşim yerleri, kamu kurumları, fabrikalar, sanayi tesisleri, ticari alanlar, tarım alanları, hayvancılık tesisleri ve arsalar olduğunu kaydeden Işık, şöyle konuştu:
“Bin 670 dönümlük alanda gerçekte çok az bir kömür var. Belki de bir aylık bir kömür var. Bundan dolayı ruhsatlandırılması, astarı yüzünden pahalı olacaktır. Bunun karlı bir çalışma olmadığını ve altında başka şeyler olduğunu düşünüyoruz. Çünkü bu kadar pahalıya mal olacak çalışma sonucunda cüzi miktarda kömür çıkartılması kafamızda şüpheler oluşturmaktadır. Burada yapılacak en güzel şey, yetkililerin bu çalışmayı durdurmasıdır. Çünkü bu alan üzerindeki ve çevresindeki alanlar için konulacak şerhlerle vatandaşlarımız mağdur edilecektir. Bunun hayata geçmesiyle Yatağan biter.Yatağan’ın giriş kapısı olan bir yerde bir tesisin işletmeye açılması demek Yatağan’ın ölmesi demektir.Yatağan’ın orta yerinde kömür çıkarttırmamak için elimizden geleni yapacağız. Bu yüzden biz Yatağanlılar olarak bunun durdurulmasını istiyoruz.”