“Bir olmayı, Birlik olmayı başaran bir kurumuz!”

ÖNDER Haber /Adem KANKAYNAR

Milas Önder Gazetesi

2007 yılında kurulan ve geçen 10 yılda kendi alanında Türkiye’nin en önemli ‘Birlik’lerinden biri olan Milas Süt Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali İhsan Gezgin, Birliğin tesisleşme sürecini anlattı ... Adeta borç

batağına saplanan, oturacak bir sandalyesi bile olmayan Birliğin bugün; kendi binasını inşa edip Baharlı, OSB ve Selimiye’de yeni tesisler kuruyor ya da kurmak üzere olmasını bir mucize olarak görmediklerini belirten Gezgin, başarının anahtarının “Bir olmaktan, Birlik olmayı başarmaktan geçtiği”ni söyledi:

Kuruluşunun ardından Milas’a bağlı Koru Mahallesi’nde, mülkiyeti bugün Milas Belediyesi’nde olan, 30 dönümlük bir alanda kurulu bir binada, ardından ilçe merkezinde açılan iki odalı birlik binasında, birkaç personel ile üyelerine hizmet vermeye başlayan Milas Süt Üreticileri Birliği, gelinen noktada sadece Milas ve çevresinin değil, tüm ülkenin ‘gıpta’ ile baktığı bir noktaya ulaşmanın gururunu yaşıyor.

 

“BAHARLI’DAKİ TESİS, BİZİM ÇIKIŞ NOKTAMIZDIR”

Büyümenin anahtarı olarak görülen tesisleşme sürecinin ‘Baharlı Sanayi’sinde kendilerine ait yerlerin satın alınmasıyla başladığına vurgu yapan Yönetim Kurulu Başkanı Ali İhsan Gezgin, başarının öyküsünü şöyle anlattı:

“Üreticimizin imkânsızlıklar içerisinde olduğu, sütünü pazarlayamadığı, kaliteli süt üretemediği, sattığı sütün de parasını tahsil edemediği bir dönemde, Köylere Hizmet Götürme Birliği vasıtasıyla Koru’daki tesis kuruldu. O tesis, o gün üreticilerden kesilen paralarla yapıldı. Yani devletten veya Köylere Hizmet Götürme Birliği’nden tek kuruş destek alınmadan yapıldı. Üreticiden başlangıçta % 3, daha sonra % 5 kesinti yaparak o tesise sahip olduk. O tesisin bulunduğu alan, hayvancılığı geliştirme adına ‘mera’dan çıkarılmıştır. Köylere Hizmet Götürme Birliği’nden ayrılıp 2007 yılında Milas Süt Üreticileri Birliği’ni kurduğumuzda, o tesis Köylere Hizmet Götürme Birliği’nde kaldı. Birlik olarak o tesisi dönemin kaymakamından ısrarla istesek de, başka il ve ilçelerde örneklerinin bulunduğunu anlatsak da tesis, bize verilmedi. O tesisi almayı başaramadık.

Büyükşehir Yasası çıktığında ise tesisin bulunduğu yer, Milas Belediyesi’ne devredildi. 30 dönüm üzerinde kurulu soğuk hava deposu ve mandıra ile birlikte Milas Belediyesi’ne geçti. Birlik şu an orada kiracı olarak bulunuyor. Kendi malımızda kiracı durumuna düştük. Bu kez Milas Belediye Başkanlığı’na, 49 yıllığına bize kiralanması veya sembolik bir rakamla birliğimize satılması için müracaatta bulunduk fakat ihaleye çıkılacağı bildirildi. İhalede çok yüksek rakamlar konuşuldu. Bizim bu şartlarda ihaleyi alma şansımız yoktu, çekildik. Daha sonra meradan çıkarılarak Köylere Hizmet Götürme Birliği’ne devredilen alan için bir şerh konulduğunu tespit ettik. Burası ancak yöredeki hayvancılığın geliştirilmesi için kullanılabilirdi. Bu tespitin Milas Belediyesi yetkilileriyle paylaşılmasının ardından yapılan ihale iptal edildi. Şu anda Koru’daki tesisler Birliğimiz tarafından yem depolama, makine ekipman, yem yapımında kullanılan kimyasallar ve temizlik ürünlerinin depolandığı alan olarak kullanılıyor.

Birlik olarak daha sonra süt toplama ve soğutma açığımız oluştu. Bunun üzerine ‘Baharlı Sanayi’sinden 500 m2’lik dükkan satın aldık. Burada, toplanan sütlerin soğutulması ve sanayiye aktarılması işleminin yanı sıra bir bölümü de yem deposu olarak kullanılıyor. Bir anlamda Baharlı Sanayi’sindeki tesis, bizim çıkış noktamız oldu.”

 

“BÜYÜDÜK, GELİŞTİK”

Bölgedeki hayvancılığın gelişmesine paralel olarak üye sayısının arttığını, Birlik olarak bu artışa cevap vermek zorunluluğu hissedildiğini belirten Başkan Gezgin, daha sonraki süreci şöyle anlattı:

“Baharlı’daki tesis bize yetersiz gelmeye başlamıştı. Bunun akabinde, Milas Organize Sanayi Bölgesi’nde, 15 bin metrekarelik bir yer satın aldık. Bölgede, yetkililerin de katıldığı son toplantıda, 2018 Ocak - Şubat ayında arsaların sahiplerine teslim edileceği belirtildi. Bize yer teslimi yapıldığı an oradaki tesis inşaatına hemen başlayacağız. Bütçe konusunda bir problem yok. Kısa zamanda inşaatı tamamlar ve orada üreticimiz başta olmak üzere tüm bölge halkına hizmet vermeye başlarız.”

 

“SÜT İŞLEME TESİSİ

KURULACAK”

Organize Sanayi Bölgesi’ndeki tesisinin ‘süt işleme tesisi’ olacağını belirten Milas Süt Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali İhsan Gezgin; “Bu konuda markamız, projemiz ve bütçemiz hazır. Hemen temelini atıp inşaatını tamamlayacağız. İlk kalemde; peynir, kaşar peyniri, süt, ayran, yoğurt gibi kendi markamızla süt ürünleri imal edecek, ilçe merkezinin belirli noktalarına bizim tarafımızdan açılacak ve işletilecek olan şarküterilerde bu ürünler satışa sunulacak. İlk olarak hedefimiz kendi bölgemizdeki tüketiciye ulaşmak. Ardından daha geniş Pazar arayışına gireceğiz. Bu konuda çok fazla acele etmeyeceğiz. Çünkü Birliği ve Birliğe bağlı üyelerin parasını riske atma lüksümüz yok. Planlı bir şekilde, emin adımlarla hedeflediğimiz noktaya doğru yürüyeceğiz” dedi.

 

“YATIRIM YAPMADAN

ÜRETİCİ KAZANAMAZ”

Bugüne kadar yapılmış olan ve bundan sonra da yapılacak olan tesislerin kâr amaçlı olmadığını vurgulayan Başkan Gezgin; “Bu yatırımlar her şeyden önce üreticimizin daha çok kazanması adına yapılıyor. Kaliteli, sağlıklı süt üretmek, ardından da bu sütü işleyerek elde edeceğiniz süt ürünlerini pazarlamak istiyorsanız, öncelikle bu yatırımları yapmanız gerekiyor. Birlik olarak üreticimizden almış olduğumuz parayı, kendisine yatırım ve buna bağlı olarak daha çok kazanç olarak döndürmeye çalışıyoruz” dedi.

 

“HEDEFTE BİR YEM

FABRİKASI VAR”

Bir de ‘Yem Fabrikası’ projelerinin olduğuna dikkat çeken Milas Süt Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali İhsan Gezgin, daha sonra açıklamalarını şöyle sürdürdü: “İlk bakışta ‘uçuk’ bir fikir olarak görülebilir ancak Birlik olarak, böyle bir fabrikayı kurma çalışmalarını yürütüyoruz. Hedefimiz, Milas’taki üreticiye kaliteli ve ucuz yemi üreterek, sağlıklı bir şekilde kendilerine ulaşmasını sağlamak. Hammaddesini kendi bölgemizden karşılamak, işlenen yemi de yine bölgedeki üreticiye ulaştırmak. Bunu başardığımızda Milas’taki hayvancılık, bugün bulunduğu noktadan çok daha ileriye gidecektir.”

 

“65 KURUŞA ÜRETTİĞİNİ,

1 LİRAYA SATIN ALIYOR”

Milaslı çiftçi için tarımsal faaliyetlerde en önemli sorunun girdi maliyetleri olduğunu belirten Gezgin; “Mazotu, gübreyi, tohumu, ilacı pahalıya alan çiftçi, yetiştirdiği ürünü değerinde satamıyor. Örneğin ilçemizdeki mısır, arpa, buğday üreticisi 60 - 65 kuruşa sattığı ürünü, yem olarak 1 liraya geri satın alıyor. İşte biz bu çarpıklığı bir nebze olsun ortadan kaldırma adına bu fabrikayı kurmayı düşünüyoruz. Hammaddesini buradaki üreticiden alacak, işleyecek ve daha ucuza yine kendisine satacağız” dedi.

 

“SELİMİYE’DEKİ TESİS…”

Birlik tarafından başlatılan tesis atağına Selimiye ile devam edildiğini söyleyen Birlik Başkanı Ali İhsan Gezgin şöyle devam etti:

“Selimiye Mahallesi’ndeki tesis yaklaşık 2 milyon liralık bir yatırım. Çiğ Süt Yenileşim Merkezi adı ile ortaya konulmuş bir proje ve atılmış bir adımdır. Sütte yenileşim, sütün direkt olarak soğutulması demektir.

Yaklaşık 30 derecede merkeze gelen sütün, Çiğ Süt Yenileşim Merkezi’nde oluşturulacak eşanjör sistemi ile eşanjör plakalarında yer alan 4 derecedeki su ile çarpıştırılarak 10 dereceye kadar düşürülmesi hedefleniyor. Bu sistem ile elektrik enerjisinden de % 75 civarında tasarruf edeceğiz. Şu anda süt toplama merkezlerine yaklaşık 30 derecede getirilen süt 2 saatte soğutulabilmekte. Bu süre içinde süt, hızlı bir şekilde bakteri üretmektedir. Dolayısıyla kaliteli ve sağlıklı bir süt elde etme şansınız zayıflıyor. Selimiye’deki merkezde bu sorun ortadan kalkacak. Sonuç olarak da ortaya kaliteli ve sağlıklı bir süt çıkacaktır.

Bunun yanında da hem enerji tasarrufu sağlanacak, hem de doğayı korumuş olacağız. Üstelik merkezin çatı katına kuracağımız güneş panelleriyle de kendi enerjimizi kendimiz üretmiş olacağız.

Selimiye’deki merkezin en önemli bölümü ise kurulacak laboratuar olacaktır. Bu laboratuarda sütün bütün test ve tahlilleri yapılacaktır. Bu özellik ise Milaslı süt üreticisine ve Birliğe çok önemli bir avantajı sağlayacaktır.

Böyle bir tesisi neden Selimiye’de kurduğumuz soruluyor. Bize göre Selimiye bölgesi, bugüne kadar hep göz ardı edilmiş. Birçok gelişmeden yoksun bırakılmış. Üstelik bölgede, çok ciddi boyutlarda hayvancılık yapılıyor. Bu nedenlerle böyle bir tesisi Selimiye’de kurmak istedik. Selimiye’de bizim, oradaki vatandaşımız da Birliğin nimetlerinden yararlansın diye düşündük. Kaldı ki o merkez sadece Selimiye bölgesine hizmet vermeyecek, tüm bölgeye hizmet götürecek.”

 

“ÜRETİCİ BAZLI ÖDEME

YAPILACAK”

Milas Süt Üreticileri Birliği olarak, gelinen noktada bugün, ‘kalite bazlı’ ödeme yapıldığını belirten Yönetim Kurulu Başkanı Ali İhsan Gezgin; “Bundan sonraki süreçte ilk önce ‘köy bazlı’, ardından ‘üretici bazlı’ ödeme yapacağız. Yani bir litre sütün içerisinde ne vardır? Bakteri oranı nedir? Protein oranı ne kadardır? Tüm bunları test edip üreticisine de hak ettiği ücreti ödeyeceğiz. Bugün gıda kodeksine uygun, konseyin açıkladığı bir süt fiyatı var. Deniliyor ki, ‘1 litre sütte 3.60 yağ, 3.2 protein… Bunları sağladığın zaman senin sütünü 1.30 kuruştan alırım’ diyor. Sağlamadığın her birim için 1 kuruş düşerim diyor. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de süte değil, sütün içindeki değerlere bakılarak fiyat belirleniyor. Dolayısıyla, kurmak istediğimiz laboratuar bu testleri yapacak ve üreticimize, ürettiği kalitede ödeme yapılacak” dedi.

 

“PERSONEL SAYIMIZ

DAHA DA ARTACAK”

Gelinen süreçte 60’dan fazla mahallede süt toplama merkezleri kurulduğunu ve buralarda bölge insanının istihdam edildiğini söyleyen Başkan Gezgin; “Halihazırdaki personel sayımız, kurulacak yeni tesislerle daha da artacak. Özellikle OSB ve Selimiye’deki tesisimizde nitelikli personel çalıştırmak zorundayız. Bu konuda şimdiden birçok başvuruyu almış durumdayız. Bu başvuruların tamamı kendi yöremizin insanındandır. O süreçte tüm bu başvurular değerlendirilecek, aranılan nitelikte başvuru varsa kabul edilecek, eksiğimiz varsa ve bu bölgede aranan şartlarda personel yoksa başka yerlerden temin edilmek suretiyle personel ihtiyacımızı karşılayacağız” diyerek, bölgemizde tüm ihtiyacı karşılayacak potansiyelin bulunduğunu söyledi.

 

“KURUMLAR VERGİSİNDE

İLK YÜZDEYİZ”

“Bir zamanlar oturacak bir koltuğumuz bile yoktu. Var olan koltuklar yırtılmış, paslanmış, kirden görünmeyen bir haldeydi. Çay demleyecek bir ocağımız ve çaydanlığımız da yoktu. Piyasadan bir şey satın almak istediğimiz de esnaf bize kuşku ile bakıyordu. Bugün, kendi binaları mevcut, yeni tesisler kurabilen, 70’ten fazla insanı istihdam eden, hatta Kurumlar Vergisi Listesi’nde Muğla’da ilk yüzün içinde olan bir Birlik haline geldik” sözleriyle, kuruluştan bu yana geçen 10 yıllık süreci özetleyen Milas Süt Üreticileri Birliği Başkanı Ali İhsan Gezgin, “700 bin lira borçla devraldık Birliği… Bugün her ay Milas’a 6 - 7 milyon lira girdi sağlayan bir noktadayız. Üreticimizin kafası oldukça rahat ... ‘Sütümü sattım, acaba paramı alabilecek miyim’ diye düşünmüyor. Her ay gidiyor bankamatikten maaş alır gibi sattığı sütün parasını alıyor” dedi.

 

“ÇİFTLİK MARKET,

ÜRETİCİNİN YÜZÜNÜ

GÜLDÜRDÜ”

‘Kendi yemini kendin üret’ adlı bir projeyi başlattıklarını ve bu projeye de üreticinin rağbet ettiğini vurgulayan Başkan Gezgin; “Bu projenin devamınde Birlik olarak ‘Çiftlik Market’ adı altında bir işletme kurduk. Burada; hazır yemin yanı sıra yem yapımında kullanılan kimyasal maddeler, hijyen malzemeleri, ilaç ve her türlü makine ekipmanı bulunuyor. Üreticiye kâr marjı çok düşük olarak satılıyor. Üretici, ihtiyacı olan her şeyi bu markette buluyor. Dolayısıyla bu konuda da üreticiye kazandıran bir anlayışla hareket ediyoruz” dedi.

 

“SIRADA, KASAPLIK

HİZMETLERİ VAR…”

Bölgedeki hayvancılığın daha da gelişmesi için sürekli proje geliştirdiklerini belirten Birlik Başkanı Gezgin, sırada kasaplık hizmetlerinin sunulacağı yeni bir işletmenin olduğunu söyledi. Başkan Gezgin; “Bu işletmede, üreticimizin elindeki hayvanlar alınacak, belediyemize ait mezbahada kesilecek ve doğrudan tüketiciye ucuz bir şekilde ulaştırılacaktır. Böylelikle hayvan yetiştiriciliği yapan çiftçinin elindeki hayvanlar, gerçek değerlerinden satın alınacak, işlenerek et ve et ürünleri (sucuk vb) olarak halka sunulacaktır” dedi.

 

 

“İL BİRLİĞİ FİKRİ

RAFA KALDIRILDI”

Kısa bir süre önce, Bakanlık tarafından, il genelindeki tüm birliklerin tek çatı altında toplanması ile ilgili bir çalışmanın başlatıldığını, bu konuda gelişmenin hangi noktada olduğunu sorduğumuzda ise Gezgin şunları söyledi:

“Bakanlığımızın böyle bir çalışması vardı. Bizler bu konudaki endişelerimizi dile getirdik. Oluşabilecek rahatsızlıkları aktardık. Sanırım şimdilik bu proje rafa kaldırıldı. Çünkü, tarafımıza iletilen herhangi bir karar yok ...”