“Birleşe birleşe çare bulacağız!”
ÖNDER Haber / A
Milas Önder Gazetesi
ÖNDER Haber / A. Kemal KAŞKAR -
Muğla Kent Konseyleri Birliği’nin, Milas Kent Konseyi ile birlikte ilçemizde gerçekleştirdikleri köy toplantılarının üçüncüsü, önceki gün Derince Köyünde yapıldı. Aralarında ilimiz Muğla’nın da bulunduğu Büyük/Bütünşehirlerde, köylerin ‘mahalle’ olmasıyla ilgili farkındalık ve Kent Konseyleri çatısı altında örgütlülük yaratmak amacıyla 9 Eylül’de Fethiye’de başlatılan köy toplantıları; Ortaca, Köyceğiz, Marmaris, Datça, Ula, Muğla Merkez, Kavaklıdere ve Yatağan’ın ardından ilçemizde sürdü. İlçemizde, 22 Eylül Pazar günü Karacahisar ve 23 Eylül Pazartesi günü Ekinambarı’nda yapıldıktan sonra, üçüncü ve son toplantı da önceki gün Derince’de yapıldı.
Derince-
24 Eylül Salı günü saat 16’da Derince köy meydanında başlayan toplantıya; Kent Konseylerini temsilen, Muğla Kent Konseyleri Birliği ve Bodrum Kent Konseyi Başkanı Hamdi Topçuoğlu, Milas Kent Konseyi Genel Sekreteri Kemal Kaşkar, Milas Kent Konseyi Sosyal Araştırmalar ve Yardım Çalışma Grubu’ndan Kent Konseyi Gönüllüsü Ayşegül Kaşkar ve Kadın Meclisi’nden Söyler Şahintürk, Belgin Ustaoğlu ile Gülten Saydam’dan oluşan bir grup katıldı. Toplantıya, aralarında Selimiye Belediye Başkanı Mehmet Gül ve Köy Muhtarı Saldıray Çetin’in de yeraldığı yaklaşık 80 yurttaşımız katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Milas Kent Konseyi Genel Sekreteri Kemal Kaşkar, Kent Konseyi örgütlenmeleri hakkında bilgiler vererek sözü Hamdi Topçuoğlu’na bıraktı.
"TEKEL binasına bakım
var, bize tütün mü
diktircekle yine?
Genel olarak, önceki Karacahisar ve Ekinambarı köylerimizdeki sunumları ekseninde bir bilgilendirme yapan Topçuoğlu, sözlerine, "Bugün sizlere, üç yasa, Büyükşehir-Hal-Toprak Kullanımı ve Toplulaştırma yasalarından söz edeceğiz. Bu yasalar ne getirip ne götürüyor? Son büyükşehir yasasıyla ‘köyllülük oranımız’ın kağıt üzerinde azaldığı kesin: % 24 kır, % 76 şehir. Oldu mu peki? Kentte hastane, postane, banka, okul, üniversite, sinema, tiyatro, kütüphane vardır. Mahalle olunca bunlar olabilecek mi? Hayır. Köylü, ekonomik bakımdan ancak ve ancak tarımsal üretim yaparak geçimini sağlayabilir. Kentliye benzemez. Üretemezse, ürettiğini satamazsa, sattığından yeterli para kazanamazsa olmaz" diyerek başladı ve bu güçlüklerin ötesinde bir de köylüye bazı ürünleri üretmenin yasaklandığına dikkat çekerek tütün örneğini verdi.. Bu sırada söze giren bir yurttaşın, ‘Milas’ta TEKEL binasına bakım var, yoksa yine tütün mü diktircekle bize?’ sorusu gülüşmelere ve ‘Yok ya, okul olcek ora’ yanıtlarına neden oldu...
Sözlerini Hâl Yasası ve Toprak Kullanımı ve Toplulaştırma Yasasının mahalle yaşamına ilişkin olası uygulamalarından örnekler vererek sürdüren Topçuoğlu, "Köylü hep yolunacak kaz olarak görülüyor. Bir şey bilmez diye bir yandan ‘yarın-yarın’ diye diye uyutuluyor, diğer yandan elindeki avucundaki alınmaya çalışılıyor. Silahla gelene vermediğimiz bu vatanı parayla gelene hiç vermeyiz biz. Bize ‘şeherli oldunuz gari’ diyorlarsa, bizim karnımızı doyurmamızın da çaresini bulmalılar. Bulmazlarsa ne olacak? Öyle şey olma. Birlik olmamız lazım. Bir araya gelmemiz şart. Yoksa, Hıfzısıha Kanununa göre, hayvan beslemek için belediyenin gösterdiği yerlerde hayvancılığı nasıl yaparız? O halde birlikler kuracağız, kooperatifler kuracağız. Kent Konseylerinde Köy Meclislerinde örgütleneceğiz" dedi.
"Bıçak kemiğe dayandı..
Toplantıda söz alan Derince Muhtarı Saldıray Çetin, yaptığı konuşmada, "Bizim en büyük sorunumuz, birliktelik sorunu. Bunun için de birbirimizi daha çok sevmemiz, birbirimize daha çok güvenmemiz lazım. Çünkü bıçak kemiğe dayandı. Üretimde, pazarlamada sorunlarımız var ve bu sorunlarımız daha da artacak. Birliktelikler oluşturmalıyız. Bugüne kadar yapamadık bunu, ama şimdi başarmalıyız. Çünkü bıçak kemiğe dayandı. Parçalama-bölme tuzaklarına artık düşmemeli, aksine, birleşip bütünleşmeliyiz" dedi.
"Kooperatifin kapatılma
dosyası önümde..
Selimiye Belediye Başkanı Mehmet Gül de, insanlarımızın ekenomik hayatta ortak hareket etmede büyük zaafları olduğuna ve bu konuda çok da umutlu olmadığına dikkat çekerek başladığı konuşmasında daha sonra özetle şunları söyledi, "Bu bakımdan burada anlatılanlar çok önemlidir. Bakın biz Selimiye olarak 60-70 ton süt üretiyoruz. 2002 yılında Selimiye Kalkınma Kooperatifini kurdum. 10 yıldır genel kurullarını cebimden harcamayla yapıyorum, tek kapanmasın diye. Ancak masamın üzerinde, bu kooperatifin kapatılması için bir dosya var artık. Bu tecrübemden de hareketle, ‘birlik-beraberliğe uzak bir toplumuz’ diye düşünüyorum. Ancak yine de, bu toplantıda dile getirilen tüm temenniler inşallah gerçekleşir diyorum.."
"Bu Kooperatife
sahip çıkın..
Başkan Gül’ün bu sözleri üzerine bir konuşma yapan ve toplantıda dile getirilenleri somutlamaya çalışan Kemal Kaşkar, "Biz, Milas Kent Konseyi olarak sizden, Muhtarınızın yanına biri mutlaka kadın, diğeri ise erkek olmak üzere en az iki temsilciyle birlikte Köyler Meclisi’ne katılmanızı istiyoruz. Muğla Kent Konseyleri Birliği’nin bu konudaki takvim disiplinine olabildiğince uymaya çalışarak, Ekim ayının sonuna dek bir genel kurul çağrısı yapmaya çalışacağız. Ancak bir isteğimiz daha var. Selimiye Belediye Başkanı Sayın Mehmet Gül’ün 2002’den beri özel gayretlerle yaşattığı kooperatife sahip çıkın. O kooperatifi, çare için bir fırsat olarak değerlendirip yaşatın. Biz de bu konuyu ilçemizin gündemine getirip sizlere omuz vermeye çalışalım" dedi.
Bu konuşma üzerine Başkan Gül’ün, "Kooperatifin kapanmasını ben de istemiyorum aslında" sözleri alkışlarla desteklendi ve toplantı yeniden buluşmak üzere karşılıklı teşekkürlerle sona erdi.
Dün, Bodrum İskele
Meydanında sona erdi..
Muğla Kent Konseyleri Birliği’nin köy toplantıları programı, dün, Bodrum İskele Meydanındaki, il genelinden bazı köylerin satış ya da sergileme amaçlı stantlar da açtıkları bir etkinlikle tamamlandı.