“BORÇLARI ÖDEMEK İÇİN DEĞİL HİZMET İÇİN SATIYORUZ”
A
Milas Önder Gazetesi
A. Coşkun EFENDİOĞLU -
Bir hafta kadar once Milas Basınında, dün de Yeni Asır Gazetesi’nde yer alan bir haberle ilgili olarak, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, dün saat 14:00’de Belediye’de bir basın toplantısı düzenledi.
Muhammet Tokat, "geçen hafta Mutlu Hazer’in bir haberinde, Büyükşehir Yasası nedeniyle Milas Belediyesi’ne devredilen eski köy, yeni mahallelerimizdeki zeytinlik vasıflı arazilerin satışından beklenen gelirin 32 milyon TL olduğu yazılmış. Dün de, Yeni Asır’dan Adem Ülker isimli gazeteci aradı ve satışlarla ilgili sorular sordu. Kendisine, bu zeytinlik vasıflı arazilerin borçları kapatmak için değil, Büyükşehir Yasası sonrasında ilçe belediyelerinin düştüğü kaynak sıkıntısını aşarak, vatandaşa hizmet üretebilmek için satışa çıkardığımızı söylememize karşın, bugünkü Yeni Asır Gazetesi’nde zeytinlikleri satışa çıkararak Belediyenin borçlarını ödemek istediğimizi yazmış.
Bakın arkadaşlar, bunların hepsi yanlış ve yalan haber. Yaptığımız şey gizli saklı bir şey değil. Büyükşehir Yasası sonrasında bütün ilçe belediyeleri gibi biz de büyük mali sıkıntı yaşıyoruz. Datça Belediye Başkanımız, daha dün, yasa nedeniyle hizmet üretemediğini belirterek Beleiye Başkanlığı’ndan istifa etti. Biz de pek çok sıkıntı yaşadık ve yaşıyoruz. Üstelik biz, tarihimizin en büyük altyapı yatırımını yapmış durumdayız.
Altyapı çalışması bitti ve şimdi, Milas’ın son 30-40 yılda yapmış olduğu miktarda yolu, asfalt, kaplama, parke vb. Şekillerde, bir yıl içinde yapma durumundayız. 132 mahallemiz bizden hizmet bekliyor. Bütün bu işleri yapabilmek için iki yolumuz var: Ya borçlanacağız; borçlanmanın da ilçe belediyeleri için bir sınırı var, ya da mülk satışı yapacağız. Biz de düşündük, büyükşehir yasası nedeniyle belediyemize geçmiş olan zeytinlikler var mahallelerimizde. Bu zeytinlikleri geçmişte muhtarlarımız, bir gecede toplanıp, kim yüksek para verirse, ona veriyor, mahsulü toplatıyordu. Biz geçen sene yaşadık, biz mutlaka ihale ilanı vererek ihale yapmak zorundayız ve bir ihaleyi hazırlamak bile iki-üç ayı alıyor. Zeytinlikte o yıl ne kadar zeytin var, tahmini geliri ne olur, bunlar ekspertiz raporlarıyla saptanıyor. Ondan sonra ihale hazırlıkları başlıyor. İhale yapıldığında, ağacın üzerindeki zeytinler çoğu kez dökülmüş oluyor, bakımları ayrı bir dert. Pekçoğu küçük küçük, çeşitli mahallelere dağılmış durumda. Yani uğraşması daha bir dert. Bu nedenle Şubat 2015 tarihindeki meclis toplantımızda, sadece tapuda zeytinlik olarak tescilli olan bu zeytinlikleri satma kararı aldık. Oy çokluğu ile falan da değil. Bütün partili meclisi üyelerinin oybirliği ile aldık. Aslında 380 tane kadar zeytinlik tapusu var. Ancak araştırmalarımız gösterdi ki, bazı köylerdeki bu zeytinlik araziler ya çocuk parkı haline getirilmiş, ya da köylünün düğün-bayram yaptığı yerler. Yani köyün bazı sosyal ihtiyaçları için kullanılıyor. Ya da mezarlık olarak kullanılanları var. Bunları dışarda tuttuk ve 380 zeytinliğin 310 adedini satma kararı aldık. Hepsini bir günde yapamayacağımız için de birer hafta arayla 5 ihale ile yapmaya karar verdik. İlanları yayınlanmaya başladı. 2 Temmuz’da 63, 9 Temmuz’da 61, 23 Temmuz’da 64, 30 Temmuz’da 53 ve 6 Ağustos’ta da 66 zeytinlik parselinin açık artırma usulü ihale ile satışı yapılacak. Bütün bunlardan beklediğimiz gelir ise, yine ihale şartnamesine göre, muhammen bedeli KDV hariç 9 milyon 673 bin 872 TL. Yani yazıldığı gibi 31,5 milyon değil. Tabi, açık artırmadır, bir miktar yüksek de olabilir. Kaldı ki, bazı parselleri belki de alıcı çıkmayacak satamayacağız. Neyse, elde edilecek gelir de, gazetede yazdığı gibi borçlarımızı ödemek için değil, vatandaşa hizmet için kullanılacak. Çünkü zatan biz borçlarımızı yapılandırmış durumdayız. Belde belediyelerinden gelen borçları da ödüyoruz. Bu yönde bir sıkışıklığımız yok. Sıkışıklığımız, altyapısı yapılan ilçemizin üstyapısında ve 132 mahallemizin bekleyen hizmetleri; bunun için kullanılacaktır" dedi.
Başkan Tokat, "ayrıca biz, çok daha büyük rakamlar tutan birkaç arsa ve binamızı satışa çıkararak rahatlama yoluna gidebilirdik. Gitmedik. Meclis toplantısında da açıkça belirttim. Sadece tapuda zeytinlik olarak tescilli olan ve zeytinlerinin bakımı ve satışı bizim için sıkıntı oluşturan parselleri satıyoruz. Bu konuda ilke kararımız var" dedi.
Başkan Tokat, ayrıca, "geçtiğimiz günlerde Facebook’ta, en fazla arazinin de yeni milletvekilimiz Hasan Kökten’in Çomakdağ köyünden satışa çıkarıldığını, böylece ona misilleme yaptığımız gibi şeyler yazılmış. İhale ilanı alfabetik sırayla sıralanan 310 adet zeytinliğin ilk 63 tanesiyle ilgili. Yani alfabenin ilk harflerindeki köyler bu ilk ihalede. O nedenle Çomakdağ fazla görünmüş. Sorun bizde değil, alfabede" dedi.
Muhammet Tokat, bütün bu gerçeklere karşın bu tür haberlerin nasıl yapılabildiğini de vatandaşlarımızın ve sizin takdirinize bırakıyorum dedikten sonra, bir de örnek verdi ve şunları söyledi: "Yapılan haberde, Gökbel Mahallemizde 786 dönümlük bir zeytinliğin 2 milyon küsur liraya satılığa çıkartıldığı yazılmış. Ülkenin her yanından bizi arıyorlar. 786 dönümlük blok zeytinlik. Yok böyle bir şey. Bahsedilen arazi 3 dönüm. Bu konularda biraz ciddiyet gerekiyor."