Dayanışma eylemi yapıldı

Bir süre önce sendikalaştıkları için Kömürcüoğlu/Çınartaş şirketi tarafından işten çıkarılan ve o tarihten bu yana hem hukuk yoluyla haklarını arayan, hem de direnişlerini sürdüren Nakliyat-İş Sendikası üyesi işçilerle Dayanışma Platformu,…

Milas Önder Gazetesi

Çınartaş işçilerine destek için Platformca düzenlenen etkinlikte ilk konuşmayı Nakliyat İş Sendikası Genel Mali Sekreteri Ali Özçelik yaptı. Çınartaş işçilerine destek için gelen herkese teşekkür eden Özçelik, daha sonra, Kömürcüoğlu-Çınartaş işçilerinin işten atılmalarına kadarki süreci ve bu arada sendika olarak neler yaptıklarını anlattı. Ardından direnişteki Çınartaş işçilerinden biri yaşadıklarını anlattı ve örgütlü mücadelenin önemini bu süreçte anladıklarını ve haklarını elde edene kadar mücadelede kararlı olduklarını vurguladı.

Daha sonra, platform adına açıklamayı,  Tüm Emekliler Sendikası Milas Temsilcisi Mustafa Ali Demirci okudu. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“BASINA  ve KAMUOYUNA

Bugün 17 Ağustos, 1999 Gölcük Depremi’nin yıldönümü. Türkiye’nin en acı 45saniyesinin yaşandığı gün. Bakmayın siz en uzun gecenin 21 Aralık olduğuna, bu ülke en uzun gecesini 17 Ağustos 1999’da yaşadı.

Bu depremde ölen kardeşlerimizi rahmetle anıyoruz. Yıkılan şehrin ayakta kalan çocukları olarak unutmadık, unutturmayacağız.

13/Ağustos/1926  tarihinde FİDEL CASTRO, “Diğerleri lüks otomobillere binsin diye neden bazı insanlar çıplak ayaklarıyla yürümek zorunda? Diğerleri 70 yıl yaşasın diye neden bazı insanlar 36 yıl yaşamak zorunda? Diğerleri müthiş derecede zengin olsun diye neden bazıları berbat bir şekilde yoksul olmak zorunda? Ben, bir parça ekmeğe bile sahip olamayan dünya çocuklarInın adına konuşuyorum” diyor.

Biz de bugün Kömürcüoğlu/Çınartaş şirketi tarafından işinden, aşından, ekmeğinden edilen işçiler ve gelecekleri karartılan onların çocukları adına burada bulunuyoruz.

DİSK Nakliyat-İş üyesi 11 işçinin AKP’ye yakınlığıyla bilinen Kömürcüoğlu/Çınartaş endüstrisine ait işletme önündeki direnişleri 92. gününde devam ediyor.

Muğla Milas’ta Kömürcüoğlu Grup’a bağlı Çınartaş Endüstri’de çalışan maden taşıma işçileri, çalışma koşullarının ağırlığı, ücretlerin düşüklüğü, işçi sağlığı ve iş güvenliği kurallarına uyulmadığı gerekçesiyle DİSK’e bağlı Nakliyat İş Sendikası’na üye oldu. İşten çıkarma yasağının olduğu dönemde 10 işçinin tazminatsız bir şekilde işten çıkarılması üzerine işçiler anayasal hak olan sendikaya üye olma haklarına sahip çıkmak, haksız bir şekilde atıldıkları iddiasıyla işlerine geri dönmek ve insanca yaşayabilecekleri ücret ve çalışma koşullarını sağlamak için iş yerlerinin önünde direnişe başladı.

Bunun üzerine işveren “Çalışırsanız bu koşullarda çalışın yoksa sizi işten çıkartırız” dediği gibi  SALGIN SÜRECİNDE İŞÇİ KIYIMI yapmıştır. Hatta bu kıyımı Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle  işten çıkartmalar yasaklanmasına rağmen  yapmıştır. Bunun üzerine 17 Mayıs gününden itibaren sendikamız üyeleri işçiler işyeri önünde direnişe başlamışlardır.

Sendikamız ilk adım olarak Milas adliyesine arabuluculuk başvurusunu yapmış, ancak görüşmelerde bir sonuç alınamamıştır. Sendika Genel Başkanı ve CHP Milletvekili Süleyman Girgin tarafından  işverenle  görüşmeler yapılmış, ancak görüşmelerden bir sonuç alınamamıştır. 

İşveren,  işçileri  28.05.2020 günü önce noter kanalı ile 4857 Sayılı İş Kanununun 25/2. Fıkrasına göre tazminatsız olarak işten çıkarma ile ilgili noter kanalı ile ihtarname göndermiş daha sonra SGK’na çıkışları bildirilmiştir.

“İşten çıkarma yasağının” bulunduğu bir  dönemde işverenin  yasa, hak, hukuk tanımaz tutumu karşısında Milas Cumhuriyet Savcılığına ve İş-Kur Müdürlüğü’ne sendika avukatı Tacettin Çolak tarafından  gerekli başvurular yapılarak sendika üyesi işçiler için  29/05/2020 tarihinde işe iade davaları açıldı.

Kömürcüoğlu ismi, 18 Şubat 2019’da meydana gelen iş cinayetinde üç işçinin hayatını kaybetmesinin ardından görülen davadaki aleni korumacılıkla zihinlere kazınan bir isim. İŞ cinayetinde ölen işçiler “Dikkat göçük olabilir” yazısı altında çalıştırılmış ve söz konusu iş cinayetinin olması adeta beklenmişti.

Bugün Kömürcüoğlu/Çınartaş direnişinin 92. Günü. Dayanışma platformu olarak sendikal hakları, ekmekleri ve onurları için direnen Kömürcüoğlu/Çınartaş işçilerinin yanındayız ve yanında olmaya devam edeceğiz. Sendikalı olmak anayasal ve yasal bir haktır ama Çınartaş işvereni işçilerin anayasal ve yasal haklarını hiçe sayarak onları kapı dışarı etmiştir. Çınartaş işçileri 92 gündür direniyorlar ve kazanacaklar. Pandemi sürecinde sözde işçi çıkartmak yasaktı ve bu yasak süresince ne yazık ki bu günde Çınartaş’ta işçiler atılmıştır. Ama şu unutulmasın, işçiler işlerine sendikalı ve örgütlü olarak geri dönecekler ve haklarını almadan geri adım atmayacaklardır. Buradan  sesleniyoruz biz dayanışma platformu olarak Nakliyat iş sendikasının direnişini ve  mücadelesini  kendi mücadelemiz olarak görüyoruz ve öyle sahipleniyoruz; maddi manevi her türlü desteği vereceğiz. Buradan Çınartaş işverenine sesleniyoruz. İşçilerin anayasal ve yasal haklarına saygı duyun. Çünkü biz  halkız, haklıyız ve  kazanacağız.

 Basına verdiği demeçte “işçilerin sendikal haklarına saygılıyım” diyen İşveren, işçilerin bu haklı ve yasal taleplerine saygı duymalıdır. Bir an önce  sözleşme görüşmelerine başlamalıdır.

DAYANIŞMA YAŞATIR

Kömürcüoğlu Grup İşletmelerinden Çınartaş’ta Anayasal  ve Yasal Haklarını Kullanarak Disk/Nakliyat-İş Sendikasına Üye Olan İşçilerden 11 İşçi, Kıdem-İhbar Tazminatları ödenmeden ve  İşsizlik Ödeneği  ölamayacak şekilde işten çıkartılmış, başka bir yerde de iş bulmaları engellenmiştir. İşçilerin aileleri ve çocuklarıyla birlikte açlığa terkedilmelerini kabul etmiyoruz.

Adı geçen işletmede tüm yasal haklarından mahrum bırakılarak işten çıkartılmış 11 işçi ile dayanışma göstermek için kurulan Dayanışma platformu, bu amaçla üretilmiş Pandemi maskelerini satarak, bu arkadaşlarımıza ve ailelerine destek olmaya çalışıyor.

Dayanışma amaçlı olarak 2’li ve daha fazla adetli olarak üretilen maskelerin tanesi 5 tl olup Whats  upgrupları, facebook üzerinden ulaşıldığı gibi Eğitim sen Milas şubesi üzerinden elde edilebilir. Sahip çıkmanızı ve desteğinizi bekliyoruz.

Yaşasın Çınartaş işçilerinin haklı ve onurlu mücadelesi,

Yaşasın Nakliyat İş Sendikası,

Yaşasın işçilerin birliği, İşçilerin birliği sermayeyi yenecek..

İş, ekmek yoksa Barış da yok!

MİLAS DAYANIŞMA PLATFORMU”

İşçiler ve platform üyeleri, basın açıklaması okunurken, sık sık sloganlar attılar.

 

MİLLELTVEKİLİ DE DESTEK OLDU..

Eyleme ayrıca HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu da büyüdüğü Milas’ta işçilerin eylemine katılarak destek oldu.

Kerestecioğlu : “Salgın bir fırsata dönüştürülmüştür. Hiçbir zaman, hiçbir iktidar yüzünü işçilerin yönüne çevirmemiştir. Ama işçilerin mücadelesi kazanacak. Şu anda Meclis kapalı. Ancak açıldığı zaman, sizin durumunuzu da Meclis’e taşıyacağıma söz veriyorum. Direnişinizi saygıyla selamlıyorum” dedi.

Saat 17:30’da başlayan eylem, işçilerin ve katılımcıların  “Yaşasın nakliyat işçileri; İşgal Grev Direniş” sloganları ile son buldu.