Dörttepe’de yıkım gerginliği..

Adem KANKAYNAR

Milas Önder Gazetesi

İlçemize bağlı Dörttepe Mahallesi’nde, ‘mera’ alanını işgal ettiği gerekçesiyle 8 ev için verilen yıkım kararı gerginliğe neden oldu. Milas Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Eşref Arslan, mahalle sakinleriyle konuşmaya çalıştı ancak ortamın gerginleşmesi nedeniyle jandarma ile birlikte bölgeden ayrılmak zorunda kaldı. Mahalle muhtarını suçlayan ve fenalık geçiren bazı köylülere olay yerine gelen sağlık görevlileri tarafından müdahale edildi.

Yaşanan gerginlik sonrası bir grup mahalle sakini Kurum Müdürü Eşref Arslan ile görüşmek üzere Milas’a geldi.

 

Sabahın erken saatlerinde Milas İlçe Jandarma Komutanlığı’nda görevli ekiplerle birlikte, haklarında yıkım kararı verilen 8 evin mülkiyet sahipleriyle görüşmek üzere ilçemize bağlı Dörttepe Mahallesi’ne giden Milas Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Eşref Arslan, büyük bir sürprizle karşılaştı. Verilen sürenin dolması nedeniyle iş makineleriyle evlerinin yıkılacağını düşünen mahalle sakinleri, yıkımı engellemek için adeta hazırlık yaparken, kendileriyle görüşmek isteyen kurum amirini dinlemediler bile…

 

“Sorun yaratmak için gelmedik”

 

Basın mensuplarını da bir anda karşısında gören kurum amiri Eşref Arslan; “Basın mensubu arkadaşlarım, değerli mahalle sakinleri biz buraya sorun yaratmaya gelmedik. Oturup sizinle konuşmaya geldik. Eğer yıkım için gelmiş olsaydık beraberimizde iş makineleri de olurdu” dese de Arslan’ı kimse dinlemedi.

Ortamın bir anda gerginleştiğini gören Milas Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Eşref Arslan, jandarma ekipleriyle birlikte mahalleden ayrıldı.

 

Muhtara ağır suçlama!..

 

Yaklaşık 40 yıl önce bu evlerin yapıldığını belirten mahalle sakinleri, bu durumun muhtarının şikâyeti üzerine yaşandığını ileri sürdüler. Bir hafta önce yıkım kararının kendilerine tebliğ edildiğini iddia eden yurttaşlar; “Bir haftada nasıl mahkeme görülmüş, karar verilmiş ki bugün evlerimizi yıkmaya geliyorlar. Kış ortasında bu kadar insan nereye gidecek, nasıl yaşayacağız? 40 yıldır bu devletin aklı neredeydi? Buraya elektrik-su şebekesi bağlayıp abonelik verirken, emlak vergisini her yıl bizden alırken, yol yaparken bu binalar kaçak değildi de şimdi mi kaçak oldu?” diyerek sorunun, köyün içerisinde yapılan sitelerden kaynaklandığını ileri sürdüler.

 

Mağdur olan bizleriz…

 

Ahmet Tansi, Mehmet Türel, Süleyman Türel, Hüseyin Türel ve Mustafa Kahraman’a ait ev ahırların bazı bölümlerinin mera sahasını işgal ettiği belirlenirken, mülkiyet sahipleri 40 yıldır bu evlerde yaşadıklarını belirterek; “Sonradan gelip köyün içine site kurdular. Burada hayvancılık yaptığımızı, tarımla uğraştığımızı biliyorlardı. ‘Kötü koku var’ diye sürekli muhtara şikâyet ettiler. Muhtar da onların şikâyetini dikkate alıp, kendisine oy veren vatandaşı cezalandırıyor. Hayvancılık yapmayacak, tarımla uğraşmayacaksak köyde ne iş yapacağız? Geçimimizi neyle sağlayacağız? Hepimiz dilencilik mi yapalım?” diyerek, asıl kendilerinin mağdur olduğunu ve yetkililerin bu sorunu çözmesi gerektiğini öne sürdüler.

 

Kanun neyi emrediyorsa o yapılacak…

 

Milas Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Eşref Arslan ise, 3091 Sayılı Mera Kanunu gereği işgal edilen yapıların yıkılması gerektiğini, bu doğrultuda 2886 sayılı kanunun 75’nci maddesi gereği Milas Kaymakamlığı’nın talimatları doğrultusunda, işgal edilen mera alanındaki yapıların yıkılacağını söyledi.