‘Emeklilere Yönelik Kış Turizmi Projesi’

ÖNDER Haber / A. Kemal KAŞKAR -

Milas Önder Gazetesi

AKP Muğla İl Başkanı Kadem Mete, Bodrum’da düzenlediği basın toplantısında, ‘Emeklilere Yönelik Kış Turizmi Projesi’yle ilgili açıklamalarda bulundu.

Yaklaşık 6 milyon emeklinin Bodrum, Marmaris ve Fethiye bölgesindeki otellerde ağırlanarak kış aylarında turizmin devamlılığının sağlanacağını belirten Mete, “Emekli Turizmi konusundaki çalışmalarımızı yaparken Bodrum, Marmaris ve Fethiye’de otelciler ve turizmcilerle bir araya geldik. Fikir alışverişinde bulunduktan sonra bir çalışma hazırladım. Geçtiğimiz yılın ortalarında yazıya döktüğüm bu çalışmayı Başbakanımıza bizzat ilettim. ‘Emekli Turizmi’ adını verdiğim çalışma Başbakanımızın dikkatini çekti. Daha sonra Başbakanımızın talimatıyla, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcıları ile görüşerek projeyi aktardım” dedi.

 

Kadem Mete daha sonra, 2015 verilerini baz alarak hazırladığı ‘Emeklilere Yönelik Kış Turizmi Projesi’yle ilgili şu açıklamaları yaptı:

 

“Muğla’da,

günde 40 liraya tatil …”

2015 yılında 38 milyon 500 bin kişi ülkemizi ziyaret etmiş. Yurt dışından gelen misafirlerin ortalama kalış süresi ortalama 10 geceleme. Bu rakam kayıt dışılarla beraber ortalama 400 milyon geceleme yapar. Yani 2015 yılında 12 ay boyunca yurtdışından gelen misafirlerin Türkiye’de yaptığı geceleme 400 milyon. Benim yaptığım çalışmada ise Türkiye’de 12 milyon emekli var, bunlardan 6 milyonunu baz alarak 1 Kasım-30 Nisan tarihleri arasında en düşük emekli maaşına göre günlük 40 TL. karşılığında otellerimizde misafir edelim. Yapacağımız hizmet tam pansiyon olacak. Bu oteller kendini geliştirmiş 3 yıldızlı oteller ile 4 ve 5 yıldızlı oteller olacak. Emeklilerimiz isterlerse bütün bir kış boyunca emekli maaşları karşılığında konaklama yaparak otellerin içindeki her tülü aktiviteden faydalanabilecekler. Bu projede Muğla pilot bölge olacak.

 

Oteli kapamak da

açmak da masraf …

Bir milyon 500 bine yakın turizm işçisi var. Bunlardan 1 milyonu oteller kapandığı için Kasım ayından sonra işsiz kalıyor. Bu 1 milyon kişi 6 aylık turizm sezonunda çalıştığı için işsizlik maaşı almaya hak kazanıyor. Bu durumda devletin şöyle bir kaybı var, bu kişi işsiz kaldığı için SGK priminden ve işsizlik maaşı ile birlikte ortalama bin 500 lira, yani işsiz kalan her bir bireyin devlete olan maliyeti bin 500 lira. Proje oturduğu zaman işletmeler 12 ay açık kaldığı zaman bu kişi başı bin 500 lira devletin kasasında kalacak. İşletme sahipleri açısından baktığınızda, işletme açma kapama masrafları oluyor. Kalifiye elemanların yaz sezonunda tekrar aynı turizm tesisinde çalışması zor oluyor. Yani kalifiye ve sürekli eleman sıkıntısı ortadan kalkacak. Çalışan kişiler de kışın ne yapacağım sıkıntısı yaşamayacak. Yaz sezonu sonrası kapanan sadece oteller olmuyor. Oteller ile birlikte birçok restoran, berber ve daha birçok işletme kapanıyor ama bu proje sayesinde o işletmeler de kışın açık kalacaklar. Emekli büyüklerimiz ise belki de ömür boyu yapmak isteyip de yapamadıkları tatili yapacaklar. Herkesin kazançlı çıktığı bu projeyi önümüzdeki kış sezonunda hayata geçireceğiz.

Bu proje için görüştüğümüz otellerden çok sayıda geri dönüş oldu, ancak bunlardan şimdilik 40’ı projeye katılacak. Bazı otelciler bu projeyi anlayışla karşılamadı. Bunun nedenleri de, yaz ayına göre tesislerini dizayn ettikleri için kışa hazırlıklı olmamaları veya 40 TL’yi az bulmaları. Bu projeden tesisler büyük paralar kazanmayacak ama kışın ölü bir şehre dönen ilçelerimizde bir hareketlilik yaşanacak. Birçok sektörün kışında canlanacağı projede 6 milyon emeklimizin ortalama 3 ay kalacağını hesaplasak 540 milyon geceleme eder. Yani biz her türlü çırpınarak, fuarlara giderek elde ettiğimiz 400 milyon gecelemeyi kendi insanımızı bu çarkın içine katarak ondan çok daha fazla 6 ay içerisinde daha fazlasını yapmamız mümkün.

 

Huzurevi sakinlerini

turizme dahil etmek

istiyoruz …

Türkiye’deki 294 huzurevinde yaşayan 3 milyona yakın bakıma muhtaç olmayan yaşlılarımız var. Bu huzurevlerini kapatıp yaşlılarımızı turizm tesislerinde ağırlamayı teklif edeceğiz. Bir huzurevi sakininin devlete olan maliyeti 2 bin 500 liradır. Bu emeklilik turizmi ile biz bu huzurevi sakinlerine talibiz. Huzurevleri bir otel kadar aktiviteye sahip olmayan yerler. Huzurevi sakinlerinin sosyalleşmelerini sağlamak amacıyla kış aylarında sıcak bölgelerdeki tesislerimizde yaz aylarında ise kış turizmi yapan Uludağ, Erciyes, Erzurum gibi yerlerdeki tesislerimizde ağırlamayı planlıyoruz. Huzurevi sakinlerine konaklayacakları yer ile ilgili seçenekler sunarak tercihleri kendilerinin belirlemesini sağlayacağız. Yılda bir kez yapılacak transfer ile bu insanlarımızı da bu çarka dahil edebiliriz. Biz kişi başı bin 500 liraya bu işe talibin yani devlet bin lira kazançlı olacak. Huzurevi sakinlerimiz turistik tesislerde yaşayacaklar. Tesislerimiz içinde bir kazanç kapısı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız bunu uygun bulursa hayata geçirmeyi hedefliyoruz. 12 ay turizm ancak böyle olur.