“Enflasyonun sorumlusu çiftçi değil!”
ÖNDER Haber / Melih KAŞKAR -
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımda üretici fiyatlarının Haziran ayındaki yüzde 1,46 düşüşün ardından Temmuz’da da yüzde 2,28 gerilediğine dikkat çekerek, “Yıllık bazda tarımda üretici fiyatları 3 ayda 7,12 puan azalarak yüzde 17,25’den yüzde 10,13’e indi” dedi.
Bayraktar, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, yıllık bazda Ocak ayında yüzde 7,36 olan tarımda üretici fiyat artışının, Şubat’ta yüzde 9,29’a, Mart’ta yüzde 12,70’a, Nisan’da yüzde 17,25’e çıktığını, Mayıs ayında yüzde 15,08, Haziran ayında yüzde 12,23, Temmuz ayında ise yüzde 10,13 seviyelerine indiğini belirtti. Ocak ayında aylık bazda yüzde 9,51 yükselen tarımda üretici fiyatlarının Şubat’ta yüzde 1,36, Mart’ta yüzde 2,05 gerilediğini, Mayıs’ta yüzde 3,79 arttığını bildiren Bayraktar, tarımda üretici fiyatlarının Haziran ayında yüzde 1,46, Temmuz ayında yüzde 2,28 düşerek, yıllık enflasyonu da tek hanelere yaklaştırdığını vurguladı.
Bayraktar, Temmuz ayında tüketici fiyatlarında yüzde 0,15 artış, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 0,71 düşüş olduğunu hatırlattı.
Oniki aylık ortalamalara göre tarımda enflasyon: Yüzde 8,14
Milli gelir hesaplamalarında enflasyon olarak deflatörün kullanıldığını, bunun da enflasyonda on iki aylık ortalamalara dayandığını belirten Bayraktar, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Yıllık içindeki dalgalanmaları da içerdiği için on iki aylık ortalama enflasyon, fiyat artışlarını çok daha doğru yansıtıyor. On iki aylık ortalama enflasyona bakıldığında tarım üretici fiyatlarındaki enflasyonun yüzde 8,14 ile tek hanede kaldığı, ayrıca hem TÜFE’nin hem de gıda ve alkolsüz içeceklerdeki enflasyonun altında gerçekleştiği görülüyor. Temmuz ayı itibarıyla TÜFE’de yıllık enflasyon yüzde 9,79, oniki aylık ortalamalara göre yüzde 9,44, gıda ve alkollü içeceklerde yıllık enflasyon yüzde 10,07, oniki aylık ortalamalara göre yüzde 9,27 düzeyindeyken, tarımda üretici fiyatları yıllık yüzde 10,13 iken on iki aylık ortalamalara göre yüzde 8,14’te kalıyor. Bu durum tarımda fiyat dalgalanmalarının sık ve yüksek olmasından kaynaklanıyor.”
Enflasyondaulaştırmanın payı daha fazla
Enflasyonun sorumlusunun tarım ve gıda olarak lanse edildiğine, ama bunun gerçekleri tam olarak yansıtmadığına dikkati çeken Bayraktar, sözlerini şöyle tamamladı:
“Tüketici fiyatları artışında tarım, ağırlığına çok yakın bir pay aldı. Tüketici enflasyon sepetinde yüzde 21,77 ile en büyük ağırlık gıda ve alkolsüz içecekler olmasına karşın, gıda ve alkolsüz içeceklerin enflasyondaki payı 2,19 puanla, sepetteki ağırlığı da yüzde 16,31 olan enflasyonda 2,49 puan pay alan ulaştırmanın hayli altında kaldı.
Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi sadece tarıma ve gıdaya odaklanmış durumda. Sanki gıda ve tarım dışında enflasyon yokmuş gibi hareket ediyor. Yüzde 9,79 olan Temmuz ayı tüketici fiyatlarındaki yıllık enflasyonun 2,19 puanı gıda ve alkolsüz içeceklerden. İyi de gıda ve alkolsüz içecekler dışında kalan yüzde 7,60’lık bir enflasyon var. Ona niye kimse bir şey demiyor? Enflasyonun sorumlusu olarak çiftçinin görülmesinden vazgeçilsin.”