FUAR YOĞUN BİR KATILIM VE SADE BİR TÖRENLE KAPILARINI AÇTI

Kaymakam Böke, Milas’ın üreten, alın teri döken fedakâr kadınları için indirim talebinde bulundu

Milas Önder Gazetesi

Expoline Fuarcılık’ın organize ettiği 14. Güney Ege Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı, Milas’ta düzenlenen açılış töreni ile kapılarını açtı. Milas’taki protokol, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin yanı sıra üreticilerin yoğun katılımıyla gerçekleştirilen açılışta, 6 Şubat’ta meydana gelen deprem nedeniyle daha sade bir tören yapıldı.

Milas’ın markası haline gelen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı, dün düzenlenen açılış töreni ile misafirlerini karşıladı. 30 Mart-2 Nisan tarihlerinde açık kalacak fuar için dün saat 11.00’de Balçık Mevkiindeki TARİŞ Fuar Alanı’nda gerçekleştirilen açılış törenine Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke, Milas Belediyesi Başkan Vekili Gülşen Gökçe, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, siyasi parti milletvekili aday adayları, siyasi parti ve meslek odaları temsilcileri, belediye meclis üyeleri, mahalle muhtarları ve Yörük Obaları Kültür Derneği başkan ve üyeleri katıldı.

Saygı duruşunda bulunulup, istiklal marşımızın seslendirilmesinin ardından programın ilk konuşmacısı olarak kürsüye davet edilen Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, dünya genelinde yaşanan son gelişmelerin ardından gıdanın önemine dikkat çekerek "üreteceğiz üreteceğiz üreteceğiz" dedi.

Saylak konuşmasını şöyle sürdürdü.

"Üretimdeki gıda maliyetlerinin arttığının farkındayız, bunun için çalışıp projeler üretmeye devam ediyoruz. Tarımın savunma kadar stratejik bir konu olduğunu gördük.  Bölgemiz tarım bölgesi. Ama Milas ovası ve kırsal mahalleleri üretmez ise ilimize gelen turistler ne tüketecek.

Tarımla turizm kol kola yürümeye devam etmeli. Muğla'da müthiş bir tarım potansiyeli var. Turizm ve imar rantı tarım arazilerine zarar vermemeli.”

Saylak'ın ardından kürsüye davet edilen Milas Belediye Başkan Vekili Gülşen Gökçe ise "Her yıl çok güzel bir üretici ve sektör buluşması yaşanıyor. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz" dedi

Son konuşmacı olarak söz alan Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke ise "Milas büyüme konusunda son yıllarda adından sıkça bahsettiren bir ilçe oldu. Türkiye'nin en güzel kıyılarına sahip. Turizmi, sanayisi ve tarımıyla önemli bir yerleşim yeriyiz. Tarımda büyük bir potansiyel barındırıyoruz. Tarımdaki potansiyel yanında hayvancılıkla birlikte, özellikle son zamanlarda rekor kıran balıkçılık sektörünü de buradan ifade etmek isterim. Tarım ürünlerinin hepsinin hemen hemen üretildiği bir kent olmakla birlikte bir tane kıymetlimiz var. Bu da zeytin ve zeytin yağımızdır. Sadece coğrafi işarete sahip olmakla övünmüyoruz. Türkiye’nin en iyi zeytin yağına sahip olduğunu biliyoruz. Bunu Türkiye ve dünya da yakın zamanda çok daha fazla duyacak. Zeytin kadim bir meyve. Antik metinlerden günümüz edebi eserlerine kadar pek çok esere de konu olmuş bir meyve. Zeytinin pek çok özelliği olduğu gibi şöyle bir özelliği var; zeytin aynı zamanda yüzyıllar boyu, hatta bin yıllar boyu erkek tahakkümüne karşı koymuş dişi tahakkümünün de bir sembolü. Kavgayla ve savaşla anılan coğrafyada barışın ve huzurun simgesi. Zeytin dalı uzatmak deyimi sadece güzel Türkçemizde değil, dünyanın bütün dillerine girmiş özel ve anlamı bir deyim. Bu noktada ben özellikle somut bir adım olarak, bu yılki fuar aynı zamanda bilindiği gibi cumhuriyetimin 100. yılını denk geliyor. Aynı zamanda Şubat ayında yitirdiğimiz canlar ve büyük acılar içerisinde belki buruk bir şekilde kutluyoruz ama Cumhuriyetimizin 100. yılında ilerlemenin ve çağdaşlaşmanın başat gücü olduğuna her zaman inandığımız kadınlarımıza yönelik, Milas’ın üreten, alın teri döken fedakâr kadın çiftçilerimiz için özel indirimler ve özel kampanyalar yapmalarını rica ediyorum" dedi. Kaymakam Böke’nin bu konuşması kadın üreticiler tarafından alkışlandı.

Yapılan konuşmaların ardından katılımcılar eşliğinde kurdele kesilip fuar alanı ziyaret edildi.

ATA TOHUMLARI İÇİN ÇAĞRI

Milas Belediyesi tarafından ata tohumları toplamak için açılan stant protokol tarafından ziyaret edildi.

Milas Belediyesi, 14. Gıda Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nda stant açarak, “Yerel tohum geleceğimizdir, ata tohumlarınızı bekliyoruz.” çağrısında bulundu.

Fuarda stant açan Milas Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü, vatandaşlardan ellerinde bulunan ata tohumlarını stantta yer alacak yerel tohum sandığına getirerek bölge tarımına destek olmalarını istedi.

FUARDA KARAN BEBEK DE UNUTULMADI

Fuarda SMA TİP 1 hastası olan Karan Bebek Karan Tuncer için de bir stant açıldı. Aile üyelerin bulunduğu stanttın fuar boyunca açık kalacağı ve destek olmak isteyen herkesin buradan alışveriş yapabileceği söylendi.

Protokol üyeleri Karan Bebek’in de standını ziyaret ederek, alışveriş yaptılar.