“Gökova, Bakanlar Kurulu kararıyla imara açıldı!”

Adem KANKAYNAR -

Milas Önder Gazetesi

Doğa cenneti Akyaka, Turunç, Akbük gibi koyların da yer aldığı Gökova Körfezi’nde sit alanları Bakanlar Kurulu Kararı ile daraltıldı. Gökova Körfezi, Marmaris, Ula, Merteşe Bölgesi Bakanlar Kurulu kararı ile imara açıldı.

Bilindiği gibi, bir süre önce Doğal SİT’lerin statülerinin değiştirilmesi doğrultusunda bir çalışma başlatılmış ve pek çok sahil bölgesinde olduğu gibi Muğla’da da bu değişikliklerin amacının, Doğal SİT’lerin daraltılarak, yeni imar alanları açma çalışması olduğu belirtilmişti. Muğla’da da bu değişiklik girişimlerine karşı mücadele etmek üzere ‘Muğla Çevre Platformu’ kurulmuş, bu konuda farkındalık yaratmak için pek çok eylem yapılmış, Büyükşehir Belediyesi ve Mimarlar Odası tarafından bu girişimlere karşı pek çok dava açılmıştı.

Bütün bunlar yetmiyormuş gibi, bu kez 16 Mart 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan yeni bir Bakanlar Kurulu kararı ile yeni statüleri belirlenen korunacak yerlerde büyük bir azaltmaya gidilmiş oluyor ve pek çok yer imara açılıyor. Bu anlamda, bu kararla imara açılan Akbük civarındaki orman alanlarındaki yangınların da “imar amaçlı bilinçli yakma olayları olduğu” daha iyi anlaşılabiliyor.

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, Akbük’ten Bördübet Koyu’nun olduğu alana kadar orman ve deniz kıyılarının yer aldığı şeritte sit alanında daraltmaya gidildi. Karara göre 1’inci derece sit alanında 34 bin 162 hektarlık alan, 12 bin 544 hektar olarak belirlendi. Bu alanın 2 bin 447 hektarı denizde yer aldı.

 

2. ve 3. derece sit alanları da daraltıldı

Karardan önce 2’nci derece sit alanı bulunmazken, bu alan için 3 bin 449 hektarı deniz içinde olmakla birlikte 23 bin 530 hektarlık alan ayrıldı. Bu alan, kararın ardından çadır, bungalov ve günübirlik turizm alanı olarak kullanılabilecek. 3’üncü derece doğal sit alanı olan 1.353 hektarlık alanda ise 1.994 hektarlık daraltma yapıldı. Kararın ardından bu alan konut yapımı için inşaata açılacak. Turizm ve yerleşim için istenilen faaliyet yapılabilecek. Deniz için ayrılan alana, yatların parkı için marina ve rekreasyon yapılabilecek.

 

“Konunun takipçisi olacağız”

Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, kararla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Bakanlar Kurulu, karar almadan önce bizim görüşümüzü sordu. Biz de normal şartlarda kendimizin alabileceği bir karar olmasına rağmen konuyu Meclis gündemine taşıdık. Meclis gündeminde aldığımız kararı Bakanlar Kurulu’na ilettik, fakat bizim kararımızın tersine bir uygulama ile karşılaştık. Biz bu alanların imara açılması yerine lokal olmasından yanayız. Yani örneğin bir köyde ya da bir koyda imar ile ilgili bir işlem gerekiyordur, bununla ilgili karar alınabilir. Ancak, bir anda bu kadar büyük bir alan daraltmayı doğru bulmuyoruz. Meclis’ten çıkan karar da bu yöndeydi. Meclis kararına aykırı olduğu için 15 Eylül 2017’de dava açtık. Milas Ören’den başlayan Akbük ve Akyaka’ya dönen Çamlık bölgesini de içine alan bir alan söz konusu. Konunun takipçisi olacağız” dedi.