“Güllük’teki kötü koku, ‘hak ihlali’dir!”
A
Milas Önder Gazetesi
A. Kemal KAŞKAR -
Milas İlçe İnsan Hakları Kurulu’nun 24 Nisan Perşembe günü saat 15’te, Kaymakamlık Toplantı Salonundaki toplantısı, Kurul Başkanı - Kaymakam Fuat Gürel, Kurul Üyeleri, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Milas Sıtkı Koçman MYO Müdür Yardımcısı Ali Çağlar Uzun, MİTSO Temsilcisi Halil İbrahim Gülen, Güneş Mahallesi Muhtarı Salih Şen, CHP Milas İlçe Başkanı Suat Özcan, MHP Milas İlçe Örgütü Temsilcisi M. Ali Akbay, Okul Aile Birliği Temsilcileri Zuhal Avcılar ve Figen Yılmaz, MİSAD Başkanı Mehmet Nergiz ve Önder Gazetesi Genel Yayın Koordinatörü Kemal Kaşkar ile Kaymakamlık Hukuk İşleri Şefi Fatma Sarıman’ın katılımlarıyla gerçekleşti.
Kurulun Nisan ayı toplantısında da, önceki toplantılarda olduğu gibi, önceki toplantılarda gündeme alınmış ve izlenmekte olan konular görüşülürken, bu konulardan birinde ‘Hak ihlali var’ kararı verildi.
Güllük’teki ‘kötü koku’da
hak ihlali var
Milas İlçe İnsan Hakları Kurulunda; iki yıla yaklaşan süredir, birden çok başvuruyla Kurul gündemine adeta demir atan ve çevre ve şehircilik bakımından oluşturduğu çok büyük sorunlara, uygulanmayan mahkeme kararları ve ciddiye alınmayan belediye mühürleri nedeniyle tutulan çok sayıda Jandarma tutanağına ve yeni yeni davalara varana kadar yaşanan bir dizi olumsuzluğun yanısıra, ana ekseninde hep süren ‘kötü koku’suyla Poseidon adlı kuruluşun ‘hak ihlali yaptığı’ kararı verildi.
Son veriler bekleniyor
Akkent ve Efekent sitelerinde oturan yurttaşların maruz kaldıkları ‘çok kötü koku’yla ilgili şikayetleri hakkında da, Muğla İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün, şikayetlere neden olan işletmenin, ilk ölçüm değerleri nedeniyle, verilen sürede alması istenen önlemleri almasının ardından yeni ölçüm değerleri üzerinden yapılacak değerlendirmenin sonuçlarının henüz gelmediği, yani yakından izlenme kararı alınan süreçte yeni bir gelişme olmadığı görüldü. Kurul, bir sonraki toplantıda yine ele alacağı bu sorunun, havaların ısınmasına bağlı olarak büyüyeceğine ve bunun da günlük yaşamı dayanılmaz kılacağına dikkat çekti.
Kadastral adres
bildirildi, bekleniyor
Cumhuriyet Mahallesinden bir yurttaşın 23 Nisan Bulvarı üzerindeki bir baz istasyonuna ilişkin şikayetiyle ilgili olarak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu İzmir Bölge Müdürlüğü’nün isteği üzerine kadastral adres çalışmasının yapıldığı ve bilgilerin iletildiği bir önceki toplantıdan sonra, konuyla ilgili herhangi bir gelişmenin yaşanmadığı belirtilerek, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu İzmir Bölge Müdürlüğü’nden yanıt beklendiği bildirildi.
Karayolları 2. Bölge
Müdürlüğü’nden
yanıt geldi
Günay Uluçay adlı yurttaşın, Beçin’den Cumhuriyet Mahallesi’ne ve özelde Cumhuriyet İlköğretim Okulu’na geçişi sağlayan yolların kapatılmasının yarattığı mağduriyetle ilgili olarak yapılan yazışmaya Karayolları İzmir 2. Bölge Müdürlüğü’nden gelen yanıtta; "Kavşak içinde yayaların karşıdan karşıya geçebilmekte olduğu, yaya geçişlerinin düzenli hale gelmesi için Yatağan istikametinde 130 metre ve Bodrum istikametinde 180 metre yaya korkuluğu yapılarak yayaların sinyalize kavşağa yönlendirildiği" bildirildi. Bu açıklamayı, kavşaktan güvenli yaya geçişinin sağlanması ve güvenli geçiş kurallarına alışma sürecinin hızlandırılması bakımından yeterli gören Kurul, konuyu gündeminden çıkardı.
İki yeni başvuru
Kurul, Nisan toplantısındaki iki yeni başvuruyla ilgili olarak da, ilgili kurumlarla yazışma yapılmasına karar verdi.
İsimsiz bir dilekçede dile getirilen, ilçemiz merkezinde motorsiklet ve otomobillerden kaynaklı ses kirliliği ile ilgili şikayet konusunda Kurul, Emniyet Müdürlüğü ile yazışma yapılmasına karar verdi. Dilekçede ayrıca, -herhangi net bir adres belirtilmeksizin- besicilik sektöründen kaynaklanan gübrelerin çevre kirliliği yarattığı ve zeytin ağaçlarının kurumasına neden olduğu belirtiliyordu. Bu konuda da Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ile yazışma yapılması kararı alındı.
Aydem ne yapıyor?
Milas İlçe İnsan Hakları Kurulu Nisan ayı olağan toplantısının son gündem maddesi, Gürsoy Doğan adlı yurttaşın başvurusuydu. Kiracı olarak bulunduğu adreste, sorumlu olmadığı döneme ilişkin -eski- borcun, faiziyle birlikte (yine) kendisinden tahsil edilmek istendiğini belirten Doğan, daha önce de aynı konuda Kurula başvuruda bulunmuştu.
Toplantıda, o başvuru üzerine İlçe İnsan Hakları Kurulu’nun 2013 yılı Kasım ayı olağan toplantısında Aydem’den konuyla ilgili bilgi istendiği ve Aydem tarafından İlçe İnsan Hakları Kurulu’na verilen yanıtta Gürsoy Doğan’ın haklı bulunarak, sorumlu olmadığı döneme ait borcun iptal edildiği belirtilerek, yaklaşık beş ay sonra aynı yurttaşı yeniden ‘borçlu ilan eden’ Aydem’le yazışma yapılmasına karar verildi.