Güllük’ten haberler …

​Gülçin ERŞEN -

Milas Önder Gazetesi

Güllük dolmuşları kartlı sisteme geçti

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin toplu taşımacılıkta kentkart uygulamasını yaklaşık bir buçuk yıl önce başlatmasına karşın, Güllük’te minibüsçüler gerekli hazırlıkları tamamlayıp ancak 2 Mayıs’ta kartlı sisteme geçtiler.

Yolcular artık Güllük – Milas ve Güllük – Bodrum arasında dilerlerse kentkart ile daha ucuza ya da bozuk para ödeyerek gidip gelebilcekler. Güllük’te şimdilik yalnızca bir büfede kentkart satış ve dolum işlemi yapılırken, yetişkinler Milas ve Bodrum’dan 10 TL. karşılığında kentkart edinip dolum yaptırabiliyorlar. Öğrenciler, Sarı Basın Kartı sahipleri ve 65 yaş üzerindekiler ise, Büyükşehir Belediyesi’nin Milas Şehirlerarası Otogarı’ndaki ilgili biriminden nüfus cüzdanlarının fotokopisi (asılları yanlarında olmak koşuluyla) ve birer vesikalık fotoğraf götürerek kentkart edinebiliyor. Öğrencilerin ise ayrıca okullarından “öğrenci belgesi” getirmeleri gerekiyor.

Kentkartı olmayanlar, Güllük – Bodrum arasında kişi başına 6 buçuk lira, Güllük - Milas arasındaki seferlerde 5 lira ödüyor. Milas dolmuşlarında öğrenci ücreti ise 3 buçuk lira.

 

Güllük’te moloz

tepecikleri oluştu

Geçen hafta Güllük Turizmini Geliştirme ve Çevre Koruma Derneği Başkanı Selçuk Orkun ile Güllük turuna çıktık.

Önce olumlu izlenimlerimizi yazayım; merkezden uzaktaki en tepelerdeki Güneşkent gibi sitelerde bile yol kenarındaki otların biçilmiş olduğu dikkatimizden kaçmadı. Ayrıca, bu yıl baharın ilk aylarından başlatılan larva mücadelesi nedeniyle, sivrisineklerin geçen yılın aynı dönemine kıyasla çok az olduğunu da belirtelim.

Ancak, bazı olumsuz durumlara da dikkatleri çekmemiz gerekiyor. İlk durağımız Bayraktepe’ydi. Aslında eşsiz manzarası ve esintisiyle, özellikle sıcak günlerde insanların piknik yapabilecekleri ya da bir iki saatliğine termosta getirdikleri çaylarını, soğuk içeceklerini yudumlayıp sohbet edebilecekleri bir yer. Ama, son zamanlarda boşalttıkları alkollü içki şişelerini, teneke kutuları yerlere atan, kıran, nişan hedefi yapan, çöp konteyneri olmasına karşın çöplerini yerlere atan sorumsuz, bencil, kıymet bilmez bazı kişilerin yeri haline gelmiş daha çok. Bu çirkinliklerin fotoğrafını çekerken çeşmenin kenarında bırakılmış bir rakı bardağının kırılmamış olması beni şaşırttı. Ve ne yazık ki, Güllük’ün en yüksek noktasından iki yıl önce fotoğrafladığım o güzel manzara, dikkat çekici ölçüde artan yapılaşma, azalan ağaçlar nedeniyle bozulmuş.

Asıl çirkinlik, özellikle tenha sayılabilecek yol kenarlarına bırakılmış moloz yığınlarıydı. Zabıta’dan öğrendiğime göre; Güllük’te inşaat ve onarım işlerinden kaynaklanan molozların dökülmesi için Belediye, Kırcağız köyü yakınlarında, yani Güllük’ten yaklaşık 30-35 kilometre uzakta bir yer göstermiş. Buraya bir traktör ya da kamyon kasasını dolduracak kadar çıkan molozlarını götürüp dökmeye üşenen, bunu masraflı sayanlar da Güllük’te kendilerince uygun gördükleri yerlere dökmüş. Anlaşıldığı üzere, başkaları da aynı yere kendi molozlarını dökmekte sakınca görmemiş. Gerçi, inşaat mevsiminin bitimine az kaldı. Yine de Belediye’nin bu duruma kalıcı bir çözüm üretmesi şart.

(10 Mayıs 2016 / Güllük)