‘Halkalı Leke’ hastalığı ile mücadele için
ÖNDER Haber - İlçemiz genelinde, çoğunluğu ovalık alanlardaki zeytinlerde görülen halkalı leke hastalığı ile ilgili olarak, Milas Kaymakamı Fuat Gürel başkanlığında, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Eşref Arslan, Ziraat…
Milas Önder Gazetesi
ÖNDER Haber -
İlçemiz genelinde, çoğunluğu ovalık alanlardaki zeytinlerde görülen halkalı leke hastalığı ile ilgili olarak, Milas Kaymakamı Fuat Gürel başkanlığında, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Eşref Arslan, Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, Tariş Zeytinyağı Kooperatifi Başkanı Kamil Gül, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Figen Çukur ve Ziraat Mühendislerinin katıldıkları bir toplantı daha yapıldı.
Toplantıda, ilk aşamada 24 köy/mahallemizde, toplam 38.500 Da. alanda hastalıkla mücadele çalışmalarının yapılması için ilgili bütün kurum ve kuruluşların koordinasyon halinde çalışarak ve yapılacak mücadelenin rapor haline getirilerek Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne sunulmasına karar verildi.
İlgili kurumlardan gelecek cevap doğrultusunda etkili bir çalışma ile hastalıkla mücadele edilmesi, ayrıca mahalli imkânlarla da bir an önce mücadele edilmesi için yapılacak çalışmalar değerlendirildi. Bu arada, zeytin üreticilerimizin de bu hastalıkla mücadelede duyarlı olması, ilgili kurumlarla irtibat halinde olması ve topyekun bir mücadelede bulunması gerektiği vurgulandı.
Halkalı Leke hastalığı
hakkında
Hastalığın ilk belirtisi, ilkbaharda yaprak üst yüzeyinde görülen siyahımsı-gri renkte yuvarlak nokta şeklindeki lekelerdir. Bu noktaların olduğu yerlerde daha sonra renk açılır, etrafında daha açık renkli bir halka oluşur. Bunu dıştan ikinci bir halka çevirir. Bu görüntüsü nedeniyle hastalığa ‘halkalı leke’ adı verilmektedir. Hastalıklı yapraklar dökülür. Bu da verim azalmasına ve erken meyve dökümüne yol açar.