“Herkesi organ bağışına davet ediyoruz”
ÖNDER Haber -
Türkiye’nin ilk çift kol nakillisi Cihan Topal ile son çift kol nakillisi Mustafa Sağır ilk kez bir araya geldiler. İlk kol nakili olan Topal tecrübelerini Sağır ile paylaştı.
Milas’ta motosikleti ile geçirdiği kazadan sonra beyin ölümü gerçekleşen 23 yaşındaki Fatih Demirel’in kolları 26 Eylül 2010’da Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi’nde yapılan operasyonla 35 yaşındaki Cihan Topal’a nakledilmiş, bu operasyon, Türkiye’nin ilk çift kol nakli olarak tıp tarihine geçmişti. Motosiklet kazasında yaşamını yitiren 23 yaşındaki Emin Konar’ın kolları da, geçen 2 Şubat’ta yine AÜ Hastanesi’nde 31 yaşındaki Mustafa Sağır’a nakledilmişti.
Topal, tecrübelerini
Sağır’la paylaştı
Türkiye’nin ilk çift kol nakillisi Cihan Topal, Türkiye’nin 4’üncü çift kol nakillisi Mustafa Sağır, ilk kez biraraya geldi. Hastanede yapılan görüşmede Topal, tecrübelerini Sağır’la paylaştı.
Yaşadığı Aydın’dan Antalya’ya gidip Sağır’ı ziyaret eden Topal, “Tecrübelerimi paylaştım. Kollarının durumunu görünce çok sevindim. Uzun bir tedavi süreci yaşayacak, şu anda da fizik tedavi süreci devam ediyor. Fizik tedavisi onun her geçen gün daha da iyileşmesini sağlayacak. Bir yılın sonunda da kollarını kullanmaya başlayacak. Şu an 6 ayı geçti. Artık o eller kendi elleri oldu” dedi.
Çift kol nakli olduğunda danışabileceği, fikir alabileceği kimsenin olmadığını anlatan Topal, nakil öncesinde ve sonrasında Mustafa Sağır’la sık sık telefonla görüştüğünü, neler yapması gerektiğini anlattığını söyledi. Tedavi sürecinde önemli olanın doktor ve fizyoterapistlerin uyarılarını dikkate alıp aynen uygulamak olduğuna değinen Cihan Topal, organ bağışının da önemine işaret etti.
Organ bağışı sayesinde
Türkiye’de yaklaşık 300 hastanın kol ve bacak nakli için beklediğine değinen Topal, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bugün ben çocuğumun elinden tutabiliyorsam, Mustafa uzun kollu eşofmanını giyebiliyorsa, tüm bunları organ bağışı sayesinde yaşıyoruz. Bu sayede ihtiyaçlarımı kendim karşılayabiliyorum. Mustafa da kısa süre sonra ihtiyaçlarını karşılayacak duruma gelecek. Herkesi organ bağışına davet ediyoruz. Bizler mutlu olduk, organ bekleyen diğer hastaların da mutlu olmalarını istiyoruz.”
“Bana hep destek oldu”
Ziyareti için Cihan Topal’a teşekkür eden Mustafa Sağır, “6 yıl önce çift kol nakli olan Cihan Topal ile nakilden önce de telefonla konuşarak görüş alışverişinde bulunuyorduk. Nakilden sonra da ilk telefon görüşmesinde, yaşadığı tecrübelerini benimle paylaşmıştı. Bugün de ilk kez biraraya geldik. Bana hep destek oldu. Ben de kolllarımı bir yıl sonra Cihan Topal gibi kullanabileceğim” dedi.
Teşekkür
Sözlerini, operasyonu gerçekleştiren Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibine teşekkür ederek sürdüren Sağır, “Tüm bu yaşadığımız güzellikler Ömer hocamız sayesindedir. Organ bağışına vesile olanlara da teşekkür ediyorum” dedi.