“İlçemiz, su ürünleri yetiştiriciliğinde ülkemizde ilk sıralarda”
Oktay ÇAYIRLI -
Oktay ÇAYIRLI -
Gıda Tarım ve Hayvancılık Milas İlçe Müdürü Eşref Arslan ile ilçemizin gıda, tarım ve hayvancılık gündemini görüştük ...
İlçemizin yüzölçümünün 2024.27 kilometrekare ve kıyı uzunluğunun 197.4 kilometre olduğunu ifade eden Arslan, “İlçemizin toplam tarım alanı 801 bin 730 dekar olup 538 bin 890 dekarı zeytinlik ve meyvelikler, 45 bin 940 dekarı sebzelikler, 164 bin 510 dekarı ise tarla ürünleri olarak işletilmekte. Ürünler civar ilçe pazarlarında ve turizm odaklı otellere pazarlanmakta. İlçemiz hayvancılık potansiyelini değerlendirecek olursak; büyükbaş hayvan varlığımız 73 bin 500 adet, koyun 32 bin 400 adet ve keçi varlığımız ise 15 bin 550 adet. İlçemizde modern tarzda süt ve besi sığır yetiştiriciliği yapılmakta. İlçemiz, su ürünleri yetiştiriciliği bazında deniz ve tarla balık üretiminde ülkemizde ilk sıralarda olup üretilen balık ve ürünleri yurtiçi pazarında ve yurtdışı pazarında değerlendirilmekte.
İlçemiz kıyılarındaki koylar balık üretimine elverişli olduğundan 232 adet balık üretme çiftliği olup bunların 76 tanesi off-shore 57 bin 680 ton kapasiteli, 156 tanesi de toprak havuzdur. Toprak havuzlar 9 köyde 9 bin 288,5 ton kapasiteli, fiili üretim kapasitemiz 5 bin tondur. Balık çiftliklerindeki levrek ve çipura üretim kapasitesi toplam 66 bin 968,5 tondur. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından sertifikalı 9 adet Balık İşletme ve Paketleme Tesislerinde işlenerek 2016 yılında 47.500,190 ton – 329.706.725,64 USD ihracat gerçekleşmiştir. Türkiye’nin toplam çipura-levrek üretiminin % 65’ini Milas ve Bodrum karşılamakta. İlçemizde arıcılık faaliyetlerine değinecek olursak, arılı kovan sayısı 158 bin 159’dur. İlçemiz dünyada ve ülkemizde özel iklim ve fauna kapasitesi ile ilçemiz çam balı üretimi ile önemli bir yer teşkil etmekte” dedi.
Program ve projeler
İlçemizin kalkınması, çiftçilerin gelir ve yaşam seviyelerinin yükselmesi için hizmet ve görev alanına giren konularda program ve projeler hazırladıklarını belirten Arslan, “Çiftçinin eğitimi için yayım programları kapsamında çiftçi toplantıları, gece eğitimleri, demonstrasyonlar yapılmaktadır. İlçenin tarım, hayvancılık ve su ürünleri ile ilgili her türlü tarım girdileri ve kredi ihtiyaçlarını tespit ederek İl Müdürlüğüne bildirmek, temininde yardımcı olmak, dağıtımlarını yapmak, Bakanlığımız tarafından uygulamaya konulan her türlü tarımsal destekleme modellerine çiftçilerimizin entegrasyonunu sağlama çalışmaları yürütmekteyiz. İlçede bitki ve hayvan sağlığını korumak amacıyla mevzuatında belirtildiği şekilde hastalık ve zararlılarla mücadeleyi, programlarını hazırlayarak yardımcı kurum ve kuruluşlarla birlikte uygulamaktayız. İlçemizde tarıma ve üretime katkıda bulunan bitkisel, hayvansal, su ürünleri ve arı yetiştiricileri olmak üzere bütün çiftçilerimize alanları ile ilgili olarak yılda ortalama 35 milyon TL destek verilmektedir. Bu verilen destekleme tutarı tamamen hibe desteklerdir” dedi.
Hayvancılığın daha modern şartlarda yapılması adına yapılan çalışmalar hakkında da bilgiler veren Arslan, “İlçemizde modern bazda hayvancılığın gelişmesi için çiftçilerimize kapasiteli, modern, projeli, ruhsatlı ve hijyen ortamda işletmeler kurmak için çalışmalarımız devam etmektedir. İlçemizde 2 adet hastalıktan ari işletmemiz mevcuttur. Amacımız ari ortamda et ve süt üretimini gerçekleştirip sağlıklı bir zincir ile tüketicilere ulaştırmaktır. Bu kapsamda üreticilerimize gerekli teknik destek verilmektedir. Bakanlığımızın belirlediği aşılama programı dahilinde, ilçemizde ihbarı mecburi hastalıklar Şap, LSD (çiçek hastalığı), Brucella, Kuduz, Mavidil, PPR (koyun keçi vebası) gibi hastalıklar kapsamında aşılamalar yapılmaktadır” dedi.
Güllük Limanı yakınında bir iskele izni alındı
Açıklamalarına, kültür balıkçılığında yaşanan, deniz yetiştiricilik tesislerinin ‘Kıyı Yapıları Karasal Lojistik Alanları’ çözüme kavuşturulması, karaya çıkış noktaları için iskele alanlarının belirlenmesi veya Balıkçı Barınaklarının sektör kullanımına sınırsız açılması gibi sıkıntılara da değinen Arslan, “Lojistik Alanların belirlenmesi kapsamında Bakanlığımız Güllük Limanı yakınında bir iskele izni alındı. Yakın zamanda inşaatı başlayacak. Balık aşılama ve boylama yerlerinin eksikliği ile ilgili olarak Su Ürünleri Genel Müdürlüğümüz tarafından bir çalışma yapıldı. Bölgede 4 yer belirlendi. Bu konu ile ilgili nihai sonuç henüz alınmamasına rağmen çalışmalara devam etmekteyiz. Toprak havuzlarda enerji maliyet girdisinin yüksek olmasından dolayı bazı sıkıntılar yaşanmakta” dedi.
Tarım ve hayvancılıkta artan desteklerin Milaslı çiftçiye yansımaları ile ilgili de bilgi aktaran Arslan, “Bitkisel üretimde çiftçilerimize zeytinyağı üretiminde, pamuk, yem bitkileri, ÇATAK, organik ve iyi tarım uygulamaları, sertifikalı tohum, sertifikalı fidan işletme ve üretimlerine yönelik, su ürünleri, hayvan yetiştiriciliği, bal üretim desteği ile birlikte yıllık yaklaşık 35 milyon TL’lik destekleme verilmekte. Söz konusu desteklemelerle çiftçilerimizin ve üreticilerimizin üretim giderlerinin büyük bir kısmı karşılanmakta” dedi.
Milas Tarım Fuarı
Türkiye’nin en iyi 3 fuarından biri olarak adlandırılan 8. Uluslararası Milas Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nın ilçemize katkıları hakkında da değerlendirmelerde bulunan Arslan, “İlçemizde tarım fuarı ilk olarak 2009 yılında gerçekleştirilmişti. Fuarın amacı tarım sektöründe faaliyet gösteren tüm imalatçıları sektöre ait kurum, kuruluş ve işletmeleri çiftçilerle bir araya getirmek, imalatçıların en son sistem ve teknolojiyle ürettikleri makinelerini ve imalatlarını gerek rakiplerine gerekse ziyaretçiye sergilemeleri için uygun zemin hazırlamakta. Türk üreticisine ve tüketicisine dünya kapılarını açarak ithalat ve özellikle ihracat imkânlarını sunmaktadır. Milas Tarım Fuarı, tarımsal alanda modernizasyonu sağlamak amacıyla hayvancılık, balıkçılık, bitkisel ürün olarak, tohum, fidan, makine ve ekipman hakkında yenilikleri çiftçimizle buluşturmaktadır. Fuarımıza bölgemizdeki çiftçiler yoğun olarak ilgi göstermekte” diyerek sözlerini tamamladı.