“KodlayıverGari”
Adem KANKAYNAR -
2015 yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından üretilen proje kapsamında Manisa Valiliği öncülüğünde başlatılan ve 2018 yılında ülkemiz geneline yayılan ‘Yazılım ve Kodlama’ çalışmaları, ilçemizdeki okullarda görev yapan 38 Bilişim ve Teknoloji öğretmeninin katıldığı toplantı ile Özge Koleji Menteş Kampusundan başlatıldı.
Milas Kaymakamı Eren Arslan, İlçe Milli Eğitim Müdürü İsa Bal, Şube Müdürü Coşkun Demir, Özge Koleji yöneticileri ve ilçemiz genelindeki okullarda görev yapan 38 Bilişim ve Teknoloji dersi öğretmeninin katıldığı toplantıda, yazılım ve kodlama projesinde ülke olarak gelinen nokta anlatıldı.
Projenin Milas İlçe Koordinatörü Veysel Ceylan ve Özel Özge Ortaokulu Müdür Yardımcısı Dinçer Kayalı tarafından konuya ilişkin bilgi, detaylı bir şekilde sinevizyon gösterimi eşliğinde aktarıldı.
“Biz, bunu da
başarırız ...”
Düzenlenen toplantıda konuşan Milas Kaymakamı Eren Arslan, projenin ülke olarak bizi geleceğe taşıyacak bir eğitim modeli olduğunu belirterek; “Bugün, böyle bir projeyi başlatmak, bizim için son derece sevindiricidir. Malum, kodlama son yıllarda özellikle bilgisayar ve internet tabanlı teknolojik gelişmelere paralel olarak eğitimde, bu modelin uygulanması son derece önemli bir hal aldı. Bu konuda ülkemizin değişik illerinde bireysel bazlı çalışmalar yapıldı. Bu çalışmanın artık ülkemizde bireyselden öte toplu bir eğitim modeli olarak uygulanması gereken bir metod olarak ele alınması ve yaygınlaştırılması felsefesinin kabul edildiğini görüyoruz.
Çok doğru bir adım ve karar… Çünkü geleceğin dünyası internet tabanlı, teknoloji tabanlı bir dünyaya doğru gidiyor. Bunu anlatmaya bile gerek yok ama bunun yanında şunu da ifade etmek gerekiyor ki, bu teknolojik gelişmelere paralel bir eğitimle birlikte, değerlerimizin de mutlaka korunması gerek. Değerlerin eğitiminin mutlaka ön plana çıkarılması lazım. Bu teknolojiyi üretmek veya bunu yapmak başarılabilir fakat bunu kullanan bireylerin milli ve manevi değerlerle yetişmiş ve gelişmiş olması da çok önemli…
Bildiğiniz gibi bir aydır Japonya’ya görevli olarak gittim. Orada, söylediklerimin hayata geçirildiğini gördüm. Bugün, bütün bu konuştuklarımızı orada uyguluyorlar ama artı bir değer olarak; iyi insan, yardımsever insan, başkasının hak ve hukukuna saygı gösteren insan, devletini-milletini gerçekten seven insan yetiştirmişler. Yani kalkınmış Japonya’nın temelinde o teknoloji ayağı kadar, bu değerler ayağının da son derece kaliteli bir şekilde ele alındığını, işlendiğini ve hayata geçirildiğini görmek mümkün.
Biz, bunu da başarırız….Biz de, var olan o değerlerimizi korursak eğer, geleceğimiz daha sağlam ve daha güven içinde olur” diyerek, projede yer alan tüm bileşenlere başarılar diledi.
Proje, Özge Koleji’nde
start aldı…
Yapılan konuşmanın ardından yazılım ve kodlama projesi, görsel objelerle anlatılırken, Manisa Valiliği öncülüğünde 2015 yılında başlatılan projenin 2 yıllık süreçte hangi aşamaya ulaştığı paylaşıldı.
Projenin, 1.6 milyon liralık bir bütçe ile Manisa’da uygulanmaya başlandığına vurgu yapılırken, ilginç bir de istatistik paylaşıldı. Türkiye’nin; kadın ve erkek nüfusu olarak bilgisayar kullanımı konusunda, dünya ülkeleri arasında son sıralarda yer aldığı belirtilirken, bu durumun değişmesi gerektiğine vurgu yapıldı.
“Kodla Muğla” adlı projenin, il merkezi ve tüm ilçelerde uygulanacağı belirtilirken, proje ‘KodlayıverGari’ sloganıyla duyurulacak.