“KPSS sorularının tamamı açıklansın”
ÖNDER Haber - Eğitim Sen Milas Temsilciliği’nden yapılan açıklamada, 5 Temmuz Cumartesi günü yapılan KPSS sınavının sorularının tamamının açıklanması istenerek, böylece ‘olası şaibelerin önüne geçilebileceği’ belirtildi
Milas Önder Gazetesi
ÖNDER Haber -
Eğitim Sen Milas Temsilciliği’nden yapılan açıklamada, 5 Temmuz Cumartesi günü yapılan KPSS sınavının sorularının tamamının açıklanması istenerek, böylece ‘olası şaibelerin önüne geçilebileceği’ belirtildi.
Eğitim Sen Milas İlçe Temsilciliği’nin; ÖSYM’nin ‘soru havuzunu arttırmak’ bahanesiyle soruların tamamını açıklamama yönündeki kararını bir süredir uygulamaya başladığı ve bunun ÖSYM`nin bozuk sicili ile birlikte değerlendirildiğinde ne kadar yanlış bir karar olduğunun rahatlıkla anlaşılabileceğine dikkat çekilen açıklaması şöyle ...
Yaptığı her sınav tartışma konusu olan, adı kopya skandalları ile anılan ÖSYM’nin, bu yıl yaptığı bütün sınavlarda, geçtiğimiz yıl çıkarılan bir torba yasayla yapılan değişikliğe sığınarak, sınav sonuçlarının çok az bir kısmını açıklaması, milyonlarca öğrenci ve velinin ciddi kaygılar yaşamasına neden olmuş, benzer bir durum, geçtiğimiz hafta sonu yapılan KPSS sonrasında da yaşanmıştır.
Geçtiğimiz yıllardan farklı olarak ilk defa bu yıl kaç sorunun yanlış olduğu, sınava girenler tarafından öğrenilememiştir. ÖSYM, soruların büyük bölümünü açıklamayarak kendisine yönelecek olası eleştirilerin önüne geçmeye çalışmaktadır. ÖSYM’nin "soru havuzunu arttırmak" bahanesiyle aldığı bu kararın, ÖSYM`nin son yıllarda yaptığı sınavlardaki bozuk sicili ile birlikte değerlendirildiğinde ne kadar yanlış bir karar olduğu anlaşılmaktadır.
Öte yandan geçtiğimiz hafta sonu yapılan KPSS sınavında çıkan bazı tarih sorularının "2014 KPSS- Tarihin Pusulası" adlı bir kitaptaki bazı sorularla birebir örtüşmesi, KPSS`ye giren geniş bir kesim tarafından yeni bir şaibe iddiasını gündeme getirmiştir.
Sınav sorularının içeriği, soruların hatalı olup olmadığı, ölçme ve değerlendirmenin doğru yapılıp yapılmadığını anlamanın tek yolu, yeni soru işaretleri yaratacak adımlar atmak değil; yapılan bütün sınavlarda soruların tamamını yayınlayarak, en azından böylesine önemli bir konuda mümkün olduğunca açık ve şeffaf olmaktır. Sınav soruları yayınlanmadığı için hangi soru ya da soruların yanlış olduğunun tespit edilememiş olması, tek bir sorunun bile binlerce kişinin sıralamadaki yerini etkilediği bir ortamda yeni mağduriyetler yaratması kaçınılmazdır.
Eğitim Sen olarak, ÖSYM’nin sınavlarda sorulan bütün soruları geçmişte olduğu gibi açıklamasını, topluma karşı daha şeffaf olmasını bekliyor, bu konudaki endişelere kulak verilmesini ve şikâyetleri dikkate almasını istiyoruz.