Kurtuluş Savaşı şehidinin ismi Milas’ta yaşatılacak

Milas Belediye Meclisi, 1898 doğumlu İnönü Savaşı Şehidi  İsmail Hakkı Aral’ın isminin yaşatılması amacıyla bir caddenin ismini değiştirdi.

Milas Önder Gazetesi

22 yaşındayken yedek subay rütbesiyle savaştığı İnönü Savaşı’nda gazi olan, aldığı hava değişimi iznini bitirmeden tekrar cepheye dönen ve şehit olan İsmail Hakkı Aral’ın ismi, Milas Belediye Meclisi’nin şubat ayı toplantısında Milas’taki bir caddeye verildi.

Büyük amcası İsmail Hakkı Aral’ın bir caddeye isminin verilmesi için 1973-1991 yılları arasında 4 dönem Milas Belediye Meclis Üyeliği de yapmış olan Özçelik Aral’ın yaptığı başvuruya istinaden yapılan değişiklik, Kurtuluş Savaşı şehidimizin ismini yaşatacak. Meclis kararıyla Ahmetçavuş-Hayıtlı Mahallesi’nde bulunan Köprüler Meydanı Caddesi’nin ismi değiştirilecek.

Ziraat Mühendisi Özçelik Aral, büyük amcası İsmail Hakkı Aral’ın madalya ve beratı için uzun süre verdiği uğraşın ardından 10 Haziran 2021’de Milas Askerlik Şubesi’nde düzenlenen bir törenle İsmail Hakkı Aral’ın İstiklâl Madalyası ve Beratı’nı teslim almıştı. 

Aral, Önder Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Coşkun Efendioğlu’na, Kurtuluş Savaşı Şehidi İsmail Hakkı Aral’ın hayat hikayesini şu sözlerle anlatmıştı: “Büyük amcam İsmail Hakkı Aral 1898 doğumlu. İzmir Sultanisi (Atatürk Lisesi)’nden mezun oldu. İstanbul’da Mekteb-i Tıbbiye’de okurken, 1920 yılında askere alınmış, yedek subay eğitiminden sonra I.İnönü Savaşı’na katılmış, yaralanmış ve gazi olmuştur.

Yaralanması nedeniyle hava değişimine çıkarılmış, hava değişimi süresini bitirmeden tekrar birliğine katılmıştır. 29 Mart 1921’de İnönü Darıtepe’de şehit olmuştur.

Şehit olmasından sonra, o zamanın zor koşullarına rağmen kılıcı ve dürbünü ailemize gönderilmiştir ve halen saklıyoruz.

Babaannem 1966’da vefat etti. Şehit maaşı almazdı; şehit maaşını almak bizim ailemize yakışmaz diye, şehit maaşı bağlatmamıştı.

Ailemizde amcamın madalyası ve madalya beratı yoktu. Bu konuyu araştırdım. Milas Askerlik Şubesi’ne madalya için başvuruda bulundum. Şube kayıtlarında amcamın, 2. İnönü’de şehit olduğu kaydına ulaşıldı. Konu, Aydın Askerlik Dairesi kanalıyla Milli Savunma Bakanlığı Asker Alma Dairesi Başkanlığı’na iletildi. Burada yapılan incelemede, 66 sayılı İstiklâl Madalyası Kanunu’na göre ‘milli kahraman’ olduğu, madalyaya hak kazandığı görüldü. Yine kayıtların incelenmesinde, madalyanın ailemize intikal ettirilmediği saptandı. Uzun yazışmalardan sonra, 10 Haziran 2021 günü, Milas Askerlik Şubesi’nde yapılan törenle, Aydın Askerlik Dairesi Başkanı Personel Albay Serdar Emeksiz tarafından, amcamın madalyası bana takıldı.

Bundan dolayı çok sevinçliyim. Madalyayı ömrümün sonuna kadar onurla taşıyacağım. Benden sonra da çocuklarım gururla taşıyacaklar.