Menteşe’de, İstiklal Marşımızın kabulünün 97’inci Yıldönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü etkinliği …
ÖNDER Haber / Melih KAŞKAR -
İstiklal Marşımızın kabulünün 97’inci Yıldönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü dolayısıyla dün Menteşe’de bir etkinlik düzenlendi.
Valilik Basın Bürosundan verilen bilgiye göre, Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi’nde Menteşe Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan etkinlik programına Vali Esengül Civelek, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Cumhuriyet Başsavcısı İlyas Yavuz, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, Vali Yardımcısı Fethi Özdemir, Menteşe Kaymakamı Caner Yıldız, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Coşkun Sel, İl Emniyet Müdürü Hakan Çetinkaya, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş’ün de aralarında bulunduğu, kurum müdürleri, öğretmenler ve öğrencilerden oluşan kalabalık bir topluluk katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal marşımızın okunmasıyla başlayan programda günün anlam ve önemini belirten konuşma Menteşe Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Ferit Tokmak tarafından yapıldı.
Konuşmanın ardından, “Milli Mücadele, İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy” konulu resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında birinci olan öğrencilere ödülleri Vali Esengül Civelek tarafından verildi. Yarışmada; resim dalında Özel Yönelt İlkokulu öğrencisi Suat Kerem Canyılmaz, şiir dalında Şehit İbrahim Karaoğlanoğlu Ortaokulu öğrencisi İdal Toz, Kompozisyon dalında ise Özel Yönelt Anadolu Lisesi öğrencisi Selin Kış birinci oldular.
Ödül töreninde daha sonra, İstiklal marşının yazılması ve ‘Milli Marş’ olarak seçilmesi sürecinin slayt eşliğinde izleyicilere anlatılmasının ardından “Asım’ın Nesli Kimin Neslidir?” sorusuna cevaben sözlü sunum yapıldı. Program, Menteşe Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan “Ya İstiklal Ya Ölüm” adlı oratoryo gösterisiyle sona erdi.
Mesajlar …
İstiklal Marşımızın kabulünün 97’inci Yıldönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü dolayısıyla gazetemize iletilen mesajlarsa şöyle …
Muğla Valisi Esengül Civelek
Bugün, İstiklal Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un kaleme aldığı, Türk milletine olan inancını, bayrak ve vatan sevgisini ifade ettiği bağımsızlığımızın sembolü İstiklal Marşımızın kabulünün 97. yıldönümünü kutlamanın haklı onurunu ve gururunu yaşıyoruz.
“İstiklal Marşı Türk Milletinin eseridir” diyen Milli Şair Ersoy, Kurtuluş Savaşında verilen mücadeleyi, kahraman askerlerimiz ve milletimizin kudretini, yurduna sahip çıkan yüce ulusumuzun vatan sevgisini dizeleriyle ölümsüzleştirmiştir.
Türk Milletinin tüm imkansızlıklara rağmen verdiği büyük mücadele sonucunda kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devletimizin bağımsızlık sembolü İstiklal Marşımızın kabulünün 97. yıldönümünü kutluyor, başta Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u ve tüm kahraman Şehitlerimizi, Gazilerimizi saygı, rahmet ve şükranla anıyorum.
Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı
İstiklal Marşı, emperyalizme karşı verilen Milli Kurtuluş Savaşının en zorlu döneminde yazıldı.
İngiliz emperyalizminin güdümünde Küçük Asya’nın fethine soyunan Yunan Ordusu, Anadolu’nun merkezine ilerlemektedir.
Mustafa Kemal Paşa’nın, askerlik onuru ve savaş hukukunu hiçe sayarak, sivil halka yönelik vahşi katliamları nedeniyle; “katiller sürüsü” dediği Yunan Ordusunun asıl hedefi, Milli Mücadelenin kalbi Ankara’dır.
İngiltere’nin asıl amacı ise Türk Milletini Sevr’e razı etmek için Yunan sopasını kullanmaktır.
Milli Mücadelenin hukuki ve siyasal meşruiyetinin dayanağı, yasama organı TBMM de Ankara’da faaliyet göstermektedir.
Ulusumuzun var olma ile yok olma çizgisinin böylesine iç içe geçtiği bir dönemde görev yapan Gazi Meclisin gazi vekillerinden birisi de Mehmet Akif Ersoy’ dur.
1921 yılı başlarında Ankara, işgal İstanbul’unun mütareke hükümetlerine karşı Anadolu üzerinde otorite mücadelesini sürdürürken, bir taraftan Yunan ilerleyişine direnmeye çalışmakta, diğer yandan da işgalcilerin kışkırttığı ihanet isyanlarını bastırmaya çalışmaktadır.
TBMM’nin, Milli Mücadelenin böylesine zorlu bir döneminde açtığı 500 lira ödüllü İstiklal Marşı yarışmasına, Mehmet Akif Ersoy’un niçin katılmadığını herkes merak etmektedir. Maarif Vekili Hamdullah Suphi Bey, dostu Mehmet Akif Ersoy’a katılmama nedenini sorar. Cevap kısa ve yalındır:
Ben milletim için yazacağım marş için para almam, alamam!
Kazanması halinde para ödenmemesi şartının kabulü üzerine M. Akif Ersoy yarışmaya katılır ve gelen 724 eser arasında birinciliğe layık görülen, onun şiirdir!
M.Akif Ersoy, TBMM’nin 12 Mart 1921 günlü oturumda oybirliği ile Milli Marş olarak kabul ettiği şiirini “Kahraman Ordumuza” adamıştır.
İstiklal Marşı, mazlum ve onurlu bir milletin, kendisini esaret altına almak isteyen zalimlere isyanı ve meydan okumasıdır.
Yokluk ve yoksulluğun, işgalci zulmünün Anadolu’yu kasıp kavurduğu zorlu günlerde verilen özgürlük ve bağımsızlık mücadelesinin, milli şuur ve milletin müşterek vicdanının sesi olan İstiklal Marşı, ülkenin semalarında sonsuza kadar yankılanmaya devam edecektir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
AK Parti Muğla İl Başkanı Kadem Mete
Bugün, milletimizin var oluş mücadelesinin, vatan ve bağımsızlık sevdasının eşsiz bir biçimde ifade edildiği İstiklal Marşımızın kabul yıldönümü.
İstiklal Marşımız, aradan geçen onca yıla rağmen milletimizin gönlüne aynı hissiyat ile dokunabilen, hiçbir ayrım gözetmeksizin hepimizi aynı duygular etrafında birleştirmeyi başarabilen bir marştır.
İstiklal Marşı, tarih sahnesinden silinmek istenen bir milletin yedi düvele karşı verdiği mücadelenin destanıdır. Bu topraklar üzerinde yaşayan herkesin ortak değeridir. Öyle ki, ihtiva ettiği fikir ve düşüncelerle sadece milletimizin değil, emperyalizmle mücadele eden her milletin fikir dünyasına katkıda bulunan bir marştır.
Bu duygu ve düşüncelerle İstiklal Marşımızın kabulünün 97. yıldönümünde Vatan ve Millet şairi Mehmet Akif Ersoy’u rahmetle anıyorum. Başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, istiklal mücadelemizden bu yana hayatını kaybeden tüm Şehitlerimize rahmet, Gazilerimize şifalar diliyorum.