Menteşlilere sağlıklı yaşam önerileri
Adem KANKAYNAR -
Menteş Gençlik Spor yönetimince düzenlenen ‘Bağımlılık Yapan Maddeler ve Zararları’ konulu konferansta, mahalle sakinlerine, sağlıklı yaşam için önerilerde bulunuldu.
Mehmet Kadıoğlu - Remzi Ozan Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi Okulu’nda, 12 Kasım 2017 Pazar günü saat 15’te başlayan ve 75. Yıl Milas Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Tarık Çubukçuoğlu ile Psikolog Necla Günay Keskin tarafından verilen konferansa; Menteş Mahalle Muhtarı Bayram Arıcı, Milas Belediye Meclis Üyesi Mevlüt Kiriş, Menteş Gençlik Spor Kulübü Başkanı Gürsel İnce ve mahalle sakinleri katıldı.
“Nasihat etmek yerine anlamaya çalışın”
Konferansın ilk bölümünde Psikolog Necla Günay Keskin, bağımlılık yapan maddeler ve zararlarını anlatırken, çocukları madde bağımlısı olan ebeveynlere, nasıl davranmaları gerektiği konusunda önemli uyarılarda bulundu. Keskin; “Bu durumda yapmanız gereken, çocuğunuza nasihat etmek, uyarma, kızmak, onu aşağılamak, cezalandırmak hatta şiddet uygulamak hiçbir işe yaramaz. Öncelikle onunla konuşun, onu anlamaya çalışın. Onu tedavi olmaya, bu konuda yardım almaya ikna edin. Bu durumdaki birçok aile, olup biteni çevresinden saklamaya çalışır. Oysa bir an önce çocuğunuzun bağımlılıktan kurtulması için her fırsatı değerlendirmeli, herkesten, özellikle de uzmanlardan yardım almalısınız” diyerek, küçük yaştaki birinin madde bağımlısı olması kadar, bağımlılıktan kurtulmasının da daha kolay olduğunu vurguladı.
“Bağımlılık, sadece zararlı maddelerle sınırlı değildir”
Bağımlılığın sadece alkol-sigara ya da uyuşturucu madde ile sınırlı olmadığını vurgulayan Psikolog Necla Günay Keskin; “Günümüzde cep telefonu, bilgisayar, televizyon gibi birçok teknoloji ürünü de bağımlılık yapmaktadır. 19 - 25 yaş arasındaki birçok genç, günün en az 6 - 7 saatini bilgisayar başında veya cep telefonu ile uğraşarak geçiriyor. Elbette teknolojiyi kullanalım, ancak bunu bir bağımlılık haline getirmemek gerekir. Dolayısıyla evinize bilgisayar aldığınızda yapmanız gereken ilk şey çocukların zararlı sitelere girmelerini engellemek için daha başından filtrelemeniz gerekmektedir. Bir başka husus, bilgisayarı çocuğunuzun odasına değil, salona, herkesin bir arada oturduğu bir yere koyun. Böylelikle çocuğunuzun nelerle uğraştığını, bilgisayarda ne yaptığını kolaylıkla görürsünüz” diyerek, teknolojik ürünlerin nasıl kullanılması gerektiğini aktardı.
“Beden, ruh ve sosyal sağlık bir arada olmalı”
İnsan yaşamını bir teraziye benzeten 75. Yıl Milas Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Tarık Çubukçuoğlu da, video gösterimi eşliğinde ‘Sağlık Yaşam Önerileri’ konusunu işledi.
Çubukçuoğlu; “Bildiğiniz gibi terazinin iki kefesi vardır. Bir tarafta aldığımız gıdalar, diğer tarafta vücut sağlımız için yapmamız gerekenler. Yani her yaştaki insanın yapabileceği spor ve egzersizler.
Sağlıklı olmak sadece bedenimizdeki tüm uzuvların yerinde olması demek değildir. Ruh sağlığı ve sosyal sağlık dediğimiz iş arkadaşlarımız, komşularımız, çevremizdeki insanlarla olan ilişkilerimizin de sağlıklı olması gerekiyor. Bugün tıp dünyasında birçok hastalığın erken teşhis edilmesi ve tedavi edilmesi mümkün, ancak ruh sağılığı bozukluluğunu ilk bakışta teşhis etmeniz mümkün değil. Özellikle orta yaş grubundaki insanların en az 6 ayda bir sağlık kuruluşuna gitmesi, hatta bir psikologa görünmesi gerekir. Çünkü ruh sağlığını bozan en önemli faktör strestir. Dolayısıyla nasıl ki hastalandığımızda doktora gidiyorsak, ruh sağlığımız için de mutlaka psikologa gitmek gerekiyor” diyerek, Tıp dünyasının en büyük ismi olan İsa’dan önce 460 yılında Yunanistan’a bağlı olan Kos adasında doğan Hipokrat (Hippocrates) ve tıp dünyasının bir başka önemli ismi İbni Sina’nın sağlıklı yaşam ile ilgili kurallarını aktardı.
“Sağlıklı yaşam için hazır yiyeceklerden uzak durun”
Uzm. Dr. Tarık Çubukçuoğlu, sağlıklı bir yaşamın olmazsa olmazının sağlıklı beslenme olduğuna dikkat çekerek; “Televizyon ekranlarında sürekli reklamları yapılan ve hazır yiyecek olarak adlandırılan besinlerden mutlaka uzak durun. Mümkünse organik, doğal besinleri tercih edin. Günde 3 ana öğünü atlamayın, hatta ara öğünlerle vücudunuza gıda takviyesi yapın. Sağlıklı bir insan günde en az 7 - 8 bardak su içmeli.
Sağlıklı bir beslenme kadar sağlıklı yaşam için de spor yapmak zorunludur. Her yaştaki insanın mutlaka yapacağı bir egzersiz vardır. Hiçbir şey yapamıyorsanız yürüyüş yapın. Vücudun en büyük düşmanı sigaradır. Sigaradan uzak durun” dedi.
Konferansın sonunda Menteş Mahalle Muhtarı Bayram Arıcı tarafından hazırlatılan teşekkür plaketleri, Belediye Meclis Üyesi Mevlüt Kiriş ve Menteş Gençlik Spor Kulüp Başkanı Gürsel İnce tarafından Uzm. Dr. Çubukçuoğlu ve Psikolog Necla Günay Keskin’e takdim edildi.