Milas balıklarını tanıttı ...
ÖNDER Haber - İlçemizin, başta balık, zeytin ve zeytinyağı olmak üzere ürünlerinin tanıtımı amacıyla yurtiçi ve yurtdışındaki fuarlara katılmak için yoğun çaba harcamakta olan MİTSO, son olarak Brüksel Uluslararası Su…
Milas Önder Gazetesi
ÖNDER Haber -
İlçemizin, başta balık, zeytin ve zeytinyağı olmak üzere ürünlerinin tanıtımı amacıyla yurtiçi ve yurtdışındaki fuarlara katılmak için yoğun çaba harcamakta olan MİTSO, son olarak Brüksel Uluslararası Su Ürünleri Fuarı’nda Milas balıklarını tanıttı. MİTSO’nun Brüksel Uluslararası Su Ürünleri Fuarı’na düzenlediği 3 günlük Brüksel Fuarı gezisine, bazı oda yöneticileriyle Milaslı balık üreticileri de katıldılar.
MİTSO Basın Bürosundan verilen bilgiye göre, dünyanın en önemli su ürünleri fuarlarından biri olan ve bu yıl 22’ncisi düzenlenen Belçika’nın başkenti Brüksel’deki Uluslararası Su Ürünleri Fuarında çeşitli ihracat görüşmeleri de yapan Milaslı balık üreticileri, ihracat için önemli gelişmeler sağladılar. 75 ülkeden bin 700 katılımcı ve 25 bin alıcı ve tedarikçinin katıldığı Brüksel fuarına Türkiye’den de 14 firma katıldı. Fuarda, Türk Su Ürünleri Tanıtım Grubu da (STG) 5 bin ziyaretçiye Türkiye’de üretilmekte olan balıklardan hazırlanmış yiyeceklerden ikram ederek lezzet tanıtımı yapıtı. MİTSO grubuyla Brüksel’e giden Milaslı balık üreticileri de fuarda bazı ithalatçı firmalarla görüşmeler yaparak Milas balıklarını tanıttılar ve ticari bağlantı için önemli gelişmeler sağladılar.
Fuardan sonra, Belçika’da faaliyette bulunan Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği’ni (TÜMSİAD) ziyaret eden MİTSO heyeti, burada, Milas’ta denizlerde ve toprak havuzlarda üretilmekte olan balıkların tanıtımını yaptılar.
Brüksel Ticaret Müşavirliği ile yapılan toplantıda, Türkiye’nin Brüksel Ticaret Müşaviri Orhan Ercan ile bir toplantı yapan MİTSO heyeti, Belçika ile ticaretin geliştirilmesi konusunda görüş alışverişinde bulundu. Brüksel Ticaret Müşaviri Orhan Ercan, Reşit Özer başkanlığındaki MİTSO heyetine, Belçika’ya yapılacak ihracat konusunda gereken yardımda bulunulacağını söyledi.
Biz, daha bu işin
başındayız
MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Brüksel fuarı gezisiyle ilgili izlenimlerini şöyle değerlendirdi: "Milas olarak bugün için en önemli ihraç ürünümüz balığımız. Biz de MİTSO olarak bu ürünümüzün ihracat olanaklarını arttırmak için elimizden geleni yapıyoruz. Bu amaçla, bu yıl, önce Almanya’nın Bremen kentindeki Uluslararası Balık Fuarı’na (Fish International – 2014 – International Trade Fair for Fish – Bremen) katıldık. Sonra İstanbul’da, Eskişehir’de ve İzmir’de düzenlenen fuarlarda balığımızı, zeytinyağımızı, sabunumuzu, balımızı ve halımızı tanıttık. Fuarlarda gördüğümüz en önemli gerçek şu: Biz, daha bu işin başındayız. Ürünlerimizi tanıtmak için daha çok çalışmalıyız. Katıldığımız fuarların bize öğrettiği ikinci gerçek ise sürdürülebilir bir üretime sahip olmamız gerekiyor. Yani; yurtiçinden ve yurtdışından gelecek balık, bal, zeytin, zeytinyağı taleplerini karşılayabilecek kalite standardında ve talepleri karşılayabilecek yeterli miktarda her zaman ürün sağlayabilme olanağımızın olması gerekiyor. Biz, üyelerimizi bir yandan bu fuarlara götürerek oralarda önemli ticari bağlantılar kurmalarını sağlamayı amaçlıyoruz. Diğer yandan da üyelerimizin bu fuarlarda görerek bilgilenmesini ve bilinçlenmesini sağlamaya çalışıyoruz. Bu açıdan bakıldığında katıldığımız tüm fuarlardan çok önemli dersler ve sonuçlar çıkardık. Çok önemli bilgiler, kazanımlar edindik. Bundan sonra da üyelerimizin bu fuarlara katılması ve buralarda ürünlerini tanıtmaları için elimizden gelen gayreti göstereceğiz".
Madrid’te bir ofis açtık
Brüksel Uluslararası Su Ürünleri Fuarı’ndaki izlenimlerini anlatan MİTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve balık üreticisi Sami Kont ise şunları söyledi:
"Brüksel fuarı Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise sayılı büyük su ürünleri fuarlarından biri. Burada Çin’den Avrupa’ya, Vietnam’dan Amerika’ya kadar pek çok ülkenin su ürünleri sergileniyor. Sadece balık da sergilenmiyor. Fuarda yengeç satan da var, köpek balığı satan da. Karides satan da var ton balığı satan da… Aynı zamanda işlenmiş, paketlenmiş balıklar da fuarda sergileniyor. Öyle ki, temizlenmiş balıklar alüminyum kaplar içine konulmuş, yanlarında patatesler de konmuş halde, pişirilmeye hazır halde satışa sunuluyor. Bunlar hemen fırına sürülecek halde veya grilde, mikrodalga fırında pişirilecek haldeki balıklar. İşlenmiş balıklar içinde fileto halinde, kılçıksız balıklar daha çok tutuluyor. Fuardan çıkardığımız en önemli ders ise; artık sadece balık üretmek yeterli değil. Ürettiğimiz balığı hasat edip sadece strafor kaplar içine koyup soğutarak ihraç etmek yeterli değil. Mutlaka ürettiğimiz balığı işleyerek satışa sunmamız gerekiyor. Bu bize daha çok maddi getiri sağlayacak, daha çok katma değer sağlayacak bir iş. Mutlaka ürettiğimiz balıkları işleyerek son tüketiciye sunmayı hedeflememiz gerekiyor. Bu amaçla biz, balığımızı daha çok ihraç edebilmek için girişimlerimizi sürdürüyoruz. Örneğin son olarak İspanya’da, Madrid’te bir ofis açtık. Balığımızı İspanyol tüketiciye sunuyoruz."
Kota bizi kısıtlıyor
Brüksel gezisine katılan MİTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Turgay Ertuğrul da izlenimlerini şöyle anlattı: "Brüksel fuarında gördüğümüze göre, diğer ülkelerin üreticileriyle aramızda önemli ölçüde bir fark var. Bizim bu farkı kapatmamız için daha çok çalışmamız lazım. Daha prensipli, daha disiplinli çalışmamız lazım. Adamlar bir kere kendilerini çok iyi tanıtmışlar. Biz tanıtımda bir hayli gerideyiz. İkincisi, adamların ürün çeşidi fazla. Biz de levrek, çipura, alabalıkla kısıtlı ürün çeşidimizi arttırmak zorundayız. Orada devlet, balıkçılara çok büyük destekler sağlıyor. Biz bu konuda oldukça geride kalıyoruz. Biz burada balıkçılarımızın lojistik sorunlarını bile çözemiyoruz. Örneğin; balık çiftlikleri için lojistik iskeleler kurulması gerekiyor, fakat bir türlü bunlar yapılamıyor. Avrupa’da bu iş çoktan aşılmış. Devlet bu işi iyi idare ediyor, balıkçıyı doğru yönlendiriyor. Bir de bizim için çok önemli bir sorun Avrupa Birliği’nden kaynaklanıyor. AB’nin ihracat için uyguladığı kota bizi kısıtlıyor. Mutlaka bu sorunu bir şekilde aşmamız gerekiyor."