Milas Belediyesi, ödülünü aldı
ÖNDER Haber - Milas Belediyesi, TKB tarafından 14 yıldır düzenlenen “Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması”nda ‘Baltalıkapı Çevre Düzeni, Sokak Sağlıklaştırma’ ve ‘Hacıilyas Meydanı Çevre Düzeni,…
Milas Önder Gazetesi
ÖNDER Haber -
Milas Belediyesi, TKB tarafından 14 yıldır düzenlenen “Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması”nda ‘Baltalıkapı Çevre Düzeni, Sokak Sağlıklaştırma’ ve ‘Hacıilyas Meydanı Çevre Düzeni, Sokak Sağlıklaştırma’ projeleri ile kazandığı ödülleri aldı.
YAPEX Restorasyon Fuarı, son beş yıldır ÇEKÜL Vakfı ve Akdeniz Tanıtım’ın işbirliğinde, Tarihi Kentler Birliği’nin (TKB) desteğiyle düzenleniyor. Fuar, restorasyon ve yapı sektörüyle; tarihi yerleşimlerin yerel yönetimlerini, akademisyenleri ve uzmanları bir araya getiriyor. Fuarın en önemli etkinliklerinden biri olan ve TKB tarafından 14 yıldır düzenlenen “Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması”nın ödül töreni, çok sayıda davetlinin katılımıyla yapıldı.
Bu yıl yarışmaya 412 Tarihi Kentler Birliği üyesi belediyeden sadece 32 Belediye, toplam 51 proje ile başvurdu. Törende Büyük Ödül ve Özel Ödüllerin yanısıra 5 proje, 5 uygulama ve 6 süreklilik ödülü ile 13 Başarı Belgesi de sahiplerine verildi.
Yarışmada Milas Belediyesi, ‘Baltalıkapı Çevre Düzeni, Sokak Sağlıklaştırma’ ve ‘Hacıilyas Meydanı Çevre Düzeni, Sokak Sağlıklaştırma’ projeleri ile ödüle layık görüldü. Ödül, Başkan Muhammet Tokat’a Antalya Büyükşehir Belediyesi Başdanışmanı İbrahim Evrim tarafından verildi.
Ödül töreni sonrası meclis üyeleri ile birlikte hatıra fotoğrafı çektiren Başkan Tokat, bu sırada yaptığı açıklamada, “Bu ödülü almaktan mutluyuz ve gururluyuz. Amacımız bu ödüllerin devamını almak. Sadece proje dalında değil uygulama dalında da ve süreklilik dalında da ödül almak istiyoruz. Bu anlamda başta Valiliğimiz, Tarihi Kentler Birliğimiz, Çekül Vakfımız, sivil toplum kuruluşlarımız ve Belediyemiz olarak Milas Kültür Rotası projemizi hemen hayata geçirmeliyiz. Aynı zamanda Uzunyuva ve Beçin Kalemiz de UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde. Buraları da kalıcı olarak Kültür mirasına sokmak istiyoruz. Başta bu projeyi hazırlayan mimarlarımız olmak üzere emeği geçen herkese ve siz değerli Meclis üyelerimize teşekkür ediyorum” dedi.
Proje Ödülleri
1- Kuşadası Belediyesi, Müze,kültür evi ve Güvercin ada çevre düzenlemesi projesi-
Kuşadası Belediyesi’nin bütüncül bir kentsel koruma senaryosu çerçevesinde yaklaştığı “Müze Sokağı” projesini tamamlayan, müze ve kültür evi projeleri ödüle layık görülmüştür. Projelerin kurgusu ve yıllara yayılan bir programın istikrarlı biçimde uygulanması olumlu bulunmuştur.
2- Melikgazi Belediyesi, Gemir Bezirhane ve Jandarma Okulu Restorasyon Projeleri:
Melikgazi Belediyesi tarafından sunulan projelerde temel eylemlerin kent kimliğinin devamlılığını sağlaması dikkat çekicidir. Projelerin Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin koruma programı ile uyumu ve birbirlerini tamamlıyor olması, proje programları ve işlevlendirme önerilerinin kapsamlı bir senaryoya sahip olması, çalışmaların gelecekteki koruma faaliyetlerine kapı açacak sürdürülebilir bir yapıya sahip olması, jüri tarafından olumlu bulunmuştur.
3-Milas Belediyesi, Baltalı kapı, Hacı İlyas meydanı ve çevreleri restorasyon ve sokak sağlıklaştırma projeleri:
Milas Belediyesi tarafından sunulan kentsel ölçekteki bütün projeler birlikte değerlendirilmiştir. Projelerin çok kapsamlı bütüncül bir dil oluşturması ve kamusal alanlardan anıtsal yapı restorasyonlarına, sokak sağlıklaştırmadan alt yapı düzenlemelerine kadar farklı kulvarları içeren detaylı bir program haline getirilmiş olmaları dolayısıyla ödüle layık görülmüştür.
4- Nilüfer Belediyesi, Gölyazı Değirmeni Restorasyon Projesi:
Nilüfer Belediyesi’nin sunduğu proje, yapının korunuyor olmasından, küçük ama özenli bir proje olarak niş bir örnek teşkil etmesinden dolayı ödüle layık görülmüştür.
5- Tire Belediyesi, Bedesten, Kutluhan ve Yalınayak Hamamı Projeleri:
Tire Belediyesi’nce önerilen projelerin tamamı geleneksel kent merkezi ve çarşıdaki anıtsal nitelikteki yapıları kapsamaktadır. Bütüncül bir yaklaşım sergileyen bu projeler bir arada değerlendirildiği zaman geniş kapsamlı bir koruma çalışmasının ilk ayağını oluşturdukları görülmektedir.
Metin Sözen Büyük
Ödülü, Jüri Özel Ödülü
ve 15. Yıl Özel Ödülü
Metin Sözen Büyük Ödülü, II. Kılıçarslan Köşkü Arkeolojik Kazı Alanı ve Kentsel Tasarım projesi ile Konya Büyükşehir Belediyesi’nin oldu.
Jüri Özel Ödülü’nü Kayseri Büyükşehir Belediyesi Selçuklu Uygarlığı Müzesi projesi ile alırken; TKB’nin 15. yılı anısına verilen 15. Yıl Özel Ödülü’nü ise Hışva Han restorasyonuyla Gaziantep Büyükşehir Belediyesi aldı.