Milas Kent Konseyi genel kurulu toplandı

A. Coşkun EFENDİOĞLU -

Milas Önder Gazetesi

 

Milas Kent Konseyi’nin seçimsiz Olağan Genel Kurulu, dün saat 10’da Milas Belediyesi Toplantı ve Düğün Salonu’nda yapıldı. Engelliler Günü etkinlikleriyle aynı saate denk gelen toplantıya katılım, eski genel kurullara göre daha az olurken, konuşulan konular ve Belediye Başkanı’nın açıklamaları, toplantıya damga vurdu.

Milas Kent Konseyi Başkanı Mehmet Günlük’ün açılış konuşması ve saygı duruşunda bulunulup İstiklâl Marşımızın okunması sonrasında, Genel Kurul Divan Başkanlığı’na Gülden Sökelioğlu, Katip üyeliklere ise Ali Ayaz ve Ahmet Özakcan seçildiler.

 

Önümüzdeki dönemde Kent Konseyi’nin üzerinde yoğunlaşacağı konular

Daha sonra, Kent Konseyi Başkanı Mehmet Günlük, slayt eşliğinde 2017’de yaptıkları çalışmaları kısaca anlattıktan sonra, vatandaşlardan gelen yoğun talepler sonrası, önümüzdeki dönemde Kent Konseyi’nin yoğunlaşacağı konuların başında Milas’ın Hava Kirliliği ile ciddi bir şekilde mücadele yürütülmesi ve Milas’a mutlaka doğal gazın bir an önce getirilmesinin geldiğini düşündüklerini, bunun yanısıra, Milas Çevre Yolu’nun yapımı ve çevresinin güzelleştirilmesi,  kent içine TIR girişi ve parkların engellenmesi, Koruma amaçlı İmar Planı’nın bir an önce devreye sokulması, Milas’ta özellikle kent içinde kalan Sanayi bölgesinde Kentsel Dönüşüm yapılması, Milas’ın depreme hazırlık düzeyinin artırılmasının geldiğini söyleyerek, bu konularla ilgili olarak başta kent yöneticileri ve milletvekilleri olmak üzere temas ve girişimlerde bulunulacağını belirtti.

Daha sonra Milas Kent Konseyi’ne üye olmak için başvuran iki derneğin dilekçeleri okunup kabul edildi. Böylece Kent Konseyi iki üyeye daha sahip oldu. Bilindiği gibi, Milas Kent Konseyi’nde temsil edilmek istenen kişi ve kurumların talepleri, ilk Genel Kurul’da ele alınıyor ve kabul ya da reddediliyor.

 

Dilek ve öneriler

Daha sonra dilek ve öneriler bölümünde çeşitli kişiler görüşlerini belirttiler. Kömür yakımının ilk elde yasaklanması gerektiği savunulurken, bir üye, önce uygun fiyattan odun temininin sağlanması gerektiğini belirtti. Bir üye, kaldırım işgallerinin mutlaka önlenmesi için çaba gösterilmesini isterken, bir başka üye, özellikle kırsal kesimdeki nüfusun kente göçünün önlenmemesi halinde yapılacak çabaların hep boşa gideceğini belirterek, köylünün topraklarının büyük ölçüde boş durduğuna işaretle, köylünün üretime teşvik edilmesi için daha global çaptaki hedefleri de çalışma programına almak gerektiğini belirtti.

Bir başka üye ise Güllük’ün su sorununu gündeme getirerek, MUSKİ’nin özel imtiyazlı şirketten bu işi devralması için baskıyı artırmak gerektiğini, Güllüklülerin Türkiye’nin en pahalı suyunu kullanmak durumunda kaldığını ve baş meselesinin bu konu olduğunu belirtti.

Dilek ve temennilerin ardından kürsüye gelen ve Milas Kent Konseyi’nin çalışmalarına destek verdiklerini ve konseyin çalışmalarıyla gurur duyduklarını ifade eden Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat da konuşmasında şunları kaydetti: 

 

“Kutluyorum”

“Milas Kent Konseyine çalışmaları için teşekkür ediyorum. Her geçen gün artan katılımlarla da büyüdüğünü görüyoruz. Milas Belediyesi olarak üzerimize düşeni fazlasıyla yapıyor ve Kent konseyine her anlamda önem veriyoruz. Kentin sorunlarının ya da çözümlerinin konuşulmasında ve tartışılmasında bir baskı unsuru oluşturması açısından bu kuruluş büyük önem arz ediyor. Onlar toplum adına herhangi bir siyasi ya da şahsi bir çıkar gütmeden, tamamen demokratik bir ortamın yaratılması için mücadele yürütüyorlar. Ben başta başkanımız olmak üzere yöneticilerimizi ve üyelerimizi kutluyorum” dedi.

 

Türkiye’nin en kirli

havası Milas’ta

Milas’ın Türkiye genelinde en kirli havaya sahip yerleşim olduğunu belirten Başkan Tokat, bunun nedeninin ise fosil yakıt yani kömür yakılması olduğunu kaydetti. Milas’ın kurtuluşunun acil olarak doğal gaz getirilmesinden geçtiğini belirten Başkan Tokat, ancak bunun hemen olamayacağını, ancak acil olarak önlem alınması gerektiğinden, ilk elde kömür yakılmasının yasaklanması yoluna gidilmesi gerektiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Aydın-Karpuzlu sınırında Doğal gaz vanasını taktırmıştık. Ancak bilindiği gibi Botaş ticari bir kuruluş ve kâr-zarar oranlarına göre hareket ediyor. Yapılan görüşmelerde sadece Milas’a doğal gazın getirilmesinin söz konusu olmadığını, ancak Bodrum ile birlikte getirilmesinin mümkün göründüğünü söylediler. Fakat Bodrum doğal gaz istemiyor. Çünkü onlar kömür yakılmasını zaten yasaklamışlardı ve böyle bir sorunları yok. Yine de bizim doğal gaz konusunda çalışmalarımız sürüyor. Organize Sanayi Bölgesi’nin faaliyete geçmesiyle zaten yasa gereği getirilmek zorunda. Bir an önce Milas’a doğal gaz getirilmesi için her düzeyde uğraşmak zorundayız. Ama bu süre içinde de bu kirli havayı solumamak için bir şeyler yapmamız şart. Bana göre de en acil uygulayacağımız önlem, kömür yakılmasını yasaklamak olacaktır diye düşünüyorum.

 

Çevre Yolu ve TIR parkı

sorunu …

Kent Konseyi başkanımızın değindiği diğer bir konu ise Çevre Yolu projesi. Geçtiğimiz günlerde Kara Yolları Genel Müdürlüğü tarafından Didim Kavşağı ile Beçin Kavşağı arası çevre yolu projesinin ihalesi tamamlandı ve yüklenici firma şantiye kurma çalışmalarına başladı. Umuyorum ki en kısa sürede çalışmalar tamamlanacaktır. Şu an için büyük sorun olarak görülen Çevre yolu kenarlarına park eden Tırlar var. Bizim bu konuda da çalışmalarımız sürüyor. Tır sahibi firmalara gerekli önerileri yapıyoruz. Ancak onlar bizlerden tır parkı yapmamızı istiyorlar. Ancak ticari firma olan ve bu tırlardan para kazanan işletmelerin kendi tır parklarını oluşturması gerekli. Milas Belediyesi bu firmalara tır parkı yapmak zorunda değil. Bunların kent içine girmelerini ve park etmelerini önlemek için de UKOME’den yeni karar çıkartmak, Belediye Meclisimizden bu yönde karar çıkarmak dahil pek çok şeyi yapmayı planlıyoruz. Çünkü biz ancak kaldırımlara park ettiklerinde müdahale edebiliyoruz. Yol içindekine UKOME ve emniyet bakıyor. Emniyet de “yollara ‘kamyon ve TIR giremez’ levhası koyun, uygulama yapayım, aksi takdirde yapamam” diyor. Önümüzdeki günlerde bu konu için Milas Kaymakamlığımız öncülüğünde gerekli toplantılar yapılacak.

Milas’ta bir de otopark sorunu var. Ancak son günlerde her ne kadar ben de hukukçu kimliğimle paralı otoparka karşı çıksam da Muğla Büyükşehir Belediyemizin başlattığı yollardan otopark ücreti alınması sonrası şehirde bir rahatlama olduğu da açık. Artık vatandaşlarımız o bölgelere araçlarını park edemiyor. Sabahtan akşama kadar aracını bırakıyordu vatandaş, şimdi bırakamıyor. Bilindiği gibi, en fazla araç trafiği yine Milas’ta. Milas merkez nüfusu 55 bin ve Milas’ta 50 bin araç trafikte tescilli görünüyor. Milas Belediyesi olarak Belediyemize ait birkaç yeri Büyükşehir Belediyemize devrettik ve buralar otopark olarak düzenlenecek. Ayrıca, Muğla Büyükşehir Belediyemizin üzerinde çalıştığı Muğla Ulaşım Planı da çok yakında hayata geçecek. Bu planla şehrin belirli bölgeleri Kırmızı, Sarı ve Yeşil noktalarla belirlendi, Örneğin kırmızı noktalara araç ile giriş yapılamayacağı gibi sarı noktalarda belli süre giriş çıkış yapılabilecek. Bu çalışma yakında hayata geçirilecek ve Milas trafik açısından rahat bir nefes alacak.

 

Koruma amaçlı İmar Planı

Koruma amaçlı imar planımız, geçtiğimiz günlerde Koruma Kurulu tarafından kabul edildi. Şimdi Büyükşehir Meclisi’nin onayını bekliyoruz. Bu Milas için önemli bir gelişme. Birçok mahallemiz bu imar planını bekliyordu. Hazırlanması bir buçuk yıl, onaylanması ise beş yıl sürdü. İmar planımız  ve yine bizim için önemli olan Boğaziçi mahallesi Kıyı Kenar sorunu Muğla Büyükşehir meclisimizde. Umuyorum en kısa süre içerisinde onaylanacaktır.

 

Deprem gerçeği ve

Şehirleşme

Milas birinci derecede deprem bölgesi içerisinde, Köşk-Karakuyu mahallemizde Türkiye’de görülen fay hatlarından daha değişik özellikler taşıyan bir fay hattı var. Belki başka fay hatları da var. Şimdiye kadarki çalışmalar yüzeysel nitelikte. Biz şimdi, son depremler sonrasında, İzmir Dokuz Eylül Üniversitemiz ve Jeoloji Mühendisleri Odamız ile ortak bir çalışma içerisindeyiz. Bölgemizde kapsamlı bir araştırma yapacaklar. Milasımızın hem gerçek nitelikte bir deprem haritasını çıkaracağız, hem de 1. Derece deprem kuşağı bölgelerde var olması gereken yeraltı sıcak su kaynakları da belirlenecek bu çalışmada. Deprem gerçeği ile karşı karşıya iken, artı olarak, şehrin ovaya değil de Sodra Dağı’na doğru kayması gerekmektedir. Belediye olarak biz de artık ovalarımıza imar vermiyoruz. Sodra dağımızın cazibe merkezi olması ve halkımızın buraya yönelmesi adına Büyükşehir Belediyemize 26 dönüm araziyi devrettik. Büyükşehir belediyemiz de bu alana güzel bir seyir tepesi projesi uygulayacak. Sodra dağına doğru şehirleşmemiz hem deprem riskini azaltacak hem de hava kirliliği oranını düşürecektir” dedi.

 

Teşekkürler

Başkan Tokat, konuşmasının sonunda Kent Konseyi Başkan ve Yürütme Kurulu Üyelerine teşekkür ederek Milas Belediyesi’nin Kent Konseyi’ne her anlamda destek vereceğini belirtti.

Ve genel kurul toplantısı, Divan Başkanı Gülden Sökelioğlu’nun katılımcılara teşekkür etmesinin ardından sona erdi.