Milas Şubesi’nde 26 ve 27 Ekim’de …
ÖNDER Haber / A. Kemal KAŞKAR -
T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığınca yastık altında bulunan altınların ekonomiye kazandırılması amacıyla, Türkiye genelinde etaplar halinde gerçekleştirilecek olan ‘Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikası İhracı’ talep toplama işlemlerine yetkili tek banka olan Ziraat Bankası Şubelerinde başlandı.
Ziraat Bankası Muğla Bölge Yöneticisi Recep Özdemir, ülkemiz genelinde 2 Ekim tarihinde başlatılan ve 27 Ekim’de sona erecek olan Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikası İhracı ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Yastık altında altını bulunan tüm vatandaşlarımızın hem birikimlerini en avantajlı şekilde değerlendirmek, hem de ülke ekonomisine katkıda bulunmak adına ihraca katılımının önemine vurgu yapan Recep Özdemir, uygulamayla ilgili soruları yanıtladı.
-Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikası nedir?
Recep Özdemir: Altın Tahvili, Hazine Müsteşarlığı’nca teslim alınan hurda altın karşılığı çıkartılacak, yatırımcısına 6 ayda bir kupon faizi getirisi kazandıracak Devlet İç Borçlanma Senedi’dir. Altına Dayalı Kira Sertifikası ise yine Hazine Müsteşarlığı’nca teslim alınan hurda altın karşılığı çıkartılacak, yatırımcısına 6 ayda bir kira getirisi kazandıracak faizsiz tahvillerdir.
-Hazine Müsteşarlığı Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikası ihracını neden yapmaktadır?
Recep Özdemir: Hali hazırda ülkemizde sisteme dahil edilmemiş, yastık altında 2 bin 200 ton altın bulunduğu tahmin edilmektedir. Bunların ekonomimize kazandırılması, kaynak çeşitliliğinin arttırılması ve yatırımcı tabanının genişletilmesi Hazine Müsteşarlığı’nın bu ihraçtaki amacıdır. Bankamız ihraca aracı tek banka olarak belirlenmiştir.
-Kimler Altın Tahvili/ Altına Dayalı Kira Sertifikası talebinde bulunabilir?
Recep Özdemir: Yastık altındaki altınını değerlendirirken orta vadeli getiri kazanmak isteyen tüm yurtiçi/yurtdışı yerleşik gerçek kişiler talepte bulunabilir.
-Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikası’nın müşteriye avantajları nedir?
Recep Özdemir: Altınların evde çalınma/kaybolma riskini ortadan kaldırarak devlet güvencesinde saklama ve stopaj kesintisi olmadan 6 aylık kupon/kira getirisi elde etme olanağı sağlanacaktır. Mevduatta stopaj oranı vadesine göre % 10 - 15 arasında değişmektedir. Tahvil gelirleri ise % 10 stopaj kesintisine tabidir. Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikasında ise stopaj/vergi kesintisi bulunmamaktadır. 6 aylık kupon/kira oranı (dönemsel) % 1,20 (yıllık getiri % 2,40)’dır. Kupon/kira ödemeleri yatırımcıların hesaplarına Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenen yöntemle TL cinsinden aktarılacaktır.
-Toplanacak hurda altın özellikleri nedir?
Recep Özdemir: Altın Tahvili için talep toplama döneminde sadece 22 ve 24 ayar altınlar kabul edilecektir. Hurda altınlar kabul edilirken eksper Darphane tarafından basılan altınları adet olarak, diğer altınları tartarak herhangi bir iskontoya tabi tutmadan değerini hesaplayacaktır.
-Hangi tür altınlar kabul edilmeyecektir?
Recep Özdemir: Üzerinde değerli ya da değersiz taş bulunan herhangi bir altın (takı) ve ayrıca Reşat Altınlar eksper tarafından kabul edilmeyecektir.
-Vade nedir ve Dönemsel Getiri nasıl elde edilecektir?
Recep Özdemir: İhraç edilecek olan Tahvil ve Kira Sertifikasının vadesi 2 yıl olup, 6 aylık kupon/kira oranı (dönemsel) % 1,20 (yıllık getiri % 2,40)’dır. Kupon/kira ödemeleri yatırımcıların hesaplarına Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenen yöntemle TL cinsinden aktarılacaktır.
-Müşterinin vadesinden önce tahvili satmak istemesi durumunda ne olur?
Recep Özdemir: Müşteri, ihtiyaç ya da başka bir nedenle vadesinden önce Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikası’nı geri satmak isteyebilir. Bu durumda fiziki olarak altın alma hakkı olmayacak olup, tıpkı kuyumcuda altın bozdurur gibi Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikasını istedikleri zaman Bankamıza satabilecek ve TL karşılığını işlemiş faizi ile birlikte alabileceklerdir. Yapılacak ödemede Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikasının fiyatı, piyasadaki güncel gram altın fiyatları dikkate alınarak Bankamız tarafından belirlenecektir.
-Tahvilin vadesinden önce satılması ile ilgili herhangi bir süre sınırlaması var mıdır?
Recep Özdemir: İhraç tarihini takip eden ilk 3 ay içerisinde (90’ıncı takvim günü dahil) Altın Tahvillerinin/Altına Dayalı Kira Sertifikalarının Bankamıza satılmak istenmesi durumunda, ihraç aşamasında müşterilere yansıtılmayan maliyetlerin bir bölümü dikkate alınarak % 1,5 oranında iskonto uygulanarak Bankamız tarafından geri alım fiyatı ilan edilecektir.
İhraç tarihini takip eden 3 aylık süre sonrasında (91 inci takvim günü ve sonrası) Altın Tahvillerinin/Altına Dayalı Kira Sertifikalarının Bankamıza satılmak istenmesi durumunda her hangi bir iskontouygulanmayacaktır.
-Müşteri tahvilini başka bir kişiye devredebilir ya da satabilir mi?
Recep Özdemir: Müşteriler vade tarihinden önce isterlerse Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikasını bir başka gerçek kişiye satabilir veya devredebilir. Alıcı adına Bankamızda yatırım hesabı açılması ve şubemizde işlemin gerçekleştirilmesi yeterli olacaktır. Devir işlemleri yatırım hesabı virmanı yapılarak gerçekleştirilir.
-Vade sonunda anapara ödemesi nasıl gerçekleştirilecektir?
Recep Özdemir: Vade sonunda anapara ödemesi müşterinin vadesiz altın mevduatı hesabına gram altın olarak geri ödenebileceği gibi, ‘1 kg.’lık külçe olarak veya Darphane tarafından basılan Çeyreklik Cumhuriyet Ziynet Altını olarak’ vade tarihinden sonra Bankamızca belirlenecek tarihlerde ve şekilde fiziken geri alınabilecektir.
-Dönemsel getiri de fiziki altın olarak talep edilebilir mi?
Recep Özdemir: Hayır, fiziki altın yalnızca vade sonunda anapara ödemesi için talep edilebilecektir. Ara dönem faiz/kira getirileri TL cinsinden müşterinin yatırım hesabına ya da talep edildiği takdirde vadesiz TL mevduat hesabına ödenecektir.
-Müşteriden komisyon, hesap işletim ücreti vb. gibi kesintiler yapılacak mıdır?
Recep Özdemir: Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikası kapsamında açılan hesaplardan müşteriden hesap işletim ücreti ya da başkaca bir komisyon kesilmeyecektir. İhraçla sağlanan getiriler gelir vergisinden (stopaj) muaf olacaktır.
-İhraç işlemleri için bankanız şubelerine hangi tarihlerde başvurulmalıdır?
Recep Özdemir: Muğla ili talep toplama tarihleri, Muğla Şubesi için 16.10.2017 - 25.10.2017, Fethiye Şubesi için 16.10.2017 - 20.10.2017, Likya/Fethiye Şubesi için 23.10.2017 - 27.10.2017, Marmaris Şubesi için 23.10.2017 - 25.10.2017, Bodrum Şubesi için 26.10.2017 - 27.10.2017 ve Milas Şubesi için ise 26.10.2017 - 27.10.2017’dir.
-Verdiğiniz bilgiler için
teşekkür ederiz.
Recep Özdemir: Ben teşekkür ederim, vatandaşlarımızı şubelerimize bekliyoruz …