“Milas’ın arsa stokları tükendi”

ÖNDER Haber / Melih KAŞKAR -

Milas Önder Gazetesi

Milas Ticaret ve Sanayi Odası yönetiminin inşaat ve müteahhitlik firmalarına ziyaretleri sırasında, ilçemizdeki arsa sıkıntısı dile getirildi. Şehir içindeki arsa stoklarının bitmesi nedeniyle müteahhit firmaların “kentsel dönüşüm”e yöneldikleri belirtilerek, kentsel gelişim alanlarının belirlenmesi ve yeni arsa üretiminin planlanması gerektiği belirtildi.

MİTSO Basın Bürosundan verilen bilgiye göre, MİTSO yönetimi üye ziyaretlerini sürdürüyor. İnşaat ve müteahhitlik firmalarına yapılan ziyaretlerde şehir içindeki arsa stoklarının tükendiği ifade edilerek müteahhit firmaların şehir içindeki yaşlı yapı stokuna yöneldiği ve “kentsel dönüşüm” yoluyla işlerini sürdürmeye çalıştığı anlatıldı.

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Yönetim Kurulu Üyeleri Soner Çamlıbelen ve Hayati Çorbacı; Milas’taki inşaat ve müteahhitlik firmalarından Altunay Mimarlık, Müteahhitlik, İnşaat Ltd. Şirketini ziyaret ettiler. Şirketin Genel Müdürü Osman Altunay ve Müdürü Mimar Abdullah Altunay ile görüşen MİTSO yöneticileri, Odanın faaliyetlerini anlattılar. Üyelerin Oda çalışmalarıyla ilgili veya kendi mesleki alanlarıyla ilgili görüş, öneri ve beklentilerini değerlendirmek için bu ziyaretleri yaptıklarını anlatan MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Özer, Milas’ta oldukça hareketli bir inşaat sektörü olduğunu ve müteahhit firma sayısının giderek arttığını ifade etti.

Milas’ın göç alan bir ilçe merkezi olması nedeniyle inşaat sektörünün ekonomik dalgalanmalardan çok etkilenmediğini belirten Özer, “Diğer sektörlerde bir durağanlık yaşansa bile Milas’ta inşaat sektörü her zaman kendini koruyabiliyor” dedi.

Altunay Ltd. Şti’nin Genel Müdürü Osman Altunay, MİTSO yönetiminin ziyareti nedeniyle duyduğu memnuniyeti dile getirerek Oda yöneticilerine teşekkür etti. Aynı zamanda Muğla Mimarlar Odası Milas Temsilciliği Başkanı da olan Mimar Abdullah Altunay, Milas’ta artık arsa stokunun tükendiğini söyleyerek, “Milas’ta gerçekten hareketli bir inşaat sektörü var. Oldukça çok sayıda inşaat veya müteahhitlik firması da faaliyet gösteriyor. Ancak artık şehir içindeki arsa stokları tükendi. İnşaat veya müteahhitlik firmaları, şehir içindeki arsa stoklarının bitme aşamasına gelmesi nedeniyle artık yaşlı yapı stokuna yönelerek ‘kentsel dönüşüm’ kapsamında çalışma yapıyorlar” dedi.

Şehrin gelişim alanlarının belirlenerek yeni arsalar üretilmesi gerektiğini anlatan Abdullah Altunay, “Eğer yeni arsa stokları üretemezsek, kısa süre içinde Milas’ta inşaat sektörü tıkanma yaşayabilir” dedi.

Kazıklı’dan Güvercinlik’e, Çökertme’den Ören’e Milas’ın sahip olduğu uzun kıyı şeridinde yıllardır canlı bir ikinci konut yapımı işi olduğunu, fakat bu alanda şimdilerde bir durgunluk yaşandığını belirten Abdullah Altunay, “Milas kıyılarında ikinci konut yapımı yavaşladı, fakat bunların el değiştirmesinde bir hareketlilik gözleniyor” diye konuştu.

Aynı zamanda Muğla Mimarlar Odası Milas Temsilciliğinin eski başkanı da olan Mimar Abdullah Altunay, yürürlükteki imar mevzuatı nedeniyle mimarların özgür tasarımlar geliştiremediğini de belirterek, “İmar mevzuatında kalıplar belirlenmiş durumda. Mimarlar da bu kalıplar içinde hareket etmek zorunda kalıyorlar. Böyle olunca da şehirlerde üç aşağı, beş yukarı birbirine benzer yapılar çıkıyor” dedi.