Milaslı çiftçilere yem bitkisi tohumu desteği

Milas Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde düzenlenen törenle, Milas’ta bu sezon pamuk ekimi gerçekleştiren 30 çiftçiye, “Çayır Mera ve Yem Bitkileri Üretiminin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında yüzde 75’lik hibe desteği ile yem…

Milas Önder Gazetesi

Milas Tarım ve Orman Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen yem bitkisi tohumu dağıtım törenine; Muğla Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Milas Tarım ve Orman Müdürü Ali Parlu, AK Parti Milas İlçe Başkanı Emin Çelik, Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkan Vekili ve Milas Süt Birliği Başkanı Ali İhsan Gezgin, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli  ve çiftçiler katıldı.

Dağıtım öncesinde açıklamalarda bulunan Muğla Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Milas’ta olmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek yeni Milas Tarım ve Orman Müdürü Ali Parlu’yu tanıtarak görevinde başarılar diledi ve Köyceğiz Tarım ve Orman Müdürü olan eski Milas Tarım ve Orman Müdürü Eşref Arslan’a çalışmalarından ötürü teşekkür etti.

Muğla genelinde gerçekleştirdikleri çalışmalardan örnek vererek, küresel ısınmanın tarımsal üretime olan olumsuz etkilerine dikkat çekti ve bu olumsuz etkilere karşı rakımı yüksek kırsal kesimlerde tarımsal projelere ağırlık verdiklerini anlatan Müdür Saylak, “Tarımın siyaseti olmaz!” dedi ve şunları kaydetti:

“Kavaklıdere’de kalınma projesi gerçekleştiriyoruz. Darısı tüm 13 ilçemize, Milasımıza diyelim. Artık küresel ısınma sebebiyle düşük rakımlı yerlerde verim ve kalite düşüşü yapıyoruz. Bu sebeple kırsal kesimlerimizde çilek üretimi düşünüyoruz. Kavaklıdere’te tıbbi aromatik bitki bahçeci kuruyoruz. Bu yıl mayıs başında yaşadığımız yüksek ısı ve ısı değişiklikleri, narenciyede, zeytinde büyük oranda verim düşüşüne sebep oldu. Türkiye’nin en büyük çam balını üreten Muğla’da yüzde 80’lik rekolte düşüşü yaşıyoruz. Artık yüksek kesimlerde bal ormanları üretilmesi için çalışmalarımız sürüyor. Bu çalışmalardan Milas da payını alacak. Allah’a şükür kekik, adaçayı fidanlarımızın ekilişlerini yaptık. Muğla’yı tıbbi aromatik bitkilerin kümelenme merkezi ilan ettirdik. Kavaklıdere’de herkes kol kola omuz omuza, ‘tarımın siyaseti olmaz’ diyerek çalışıyor. Biz birlikte yol yürümeye sonuna kadar hazırız.”

“HER ZORLUĞU ÇALIŞARAK VE ÜRETEREK BİRLİKTE AŞACAĞIZ”

Pandemi sürecinde tarım ve hayvancılığın ne denli önemli olduğunu herkesin gördüğünü kaydeden Müdür Saylak, çiftçilere hitaben, “Üretimden asla vazgeçmeyerek, ülkemizin koronavirüsle mücadelesine en büyük desteği veren siz cefakar çiftçilerimize, üreticilerimize minnettar olduğunu belirtmek istiyorum. Devletimiz, Bakanlığımız ve ilgili Bakanlıklarımız pandemi döneminde çiftçilerimizin ekim, dikim, bakım, hasat işlemlerini yapabilmeleri için her türlü kolaylığı sağladı. Allah’a şükür bu süreci çiftçilerimizin sorunlarını bir bir aşarak atlattık. Ancak şimdi daha çok çalışmamız gerekiyor. Çünkü üretmekten, çalışmaktan başka çaremiz yok.” diye konuştu.

“YEM DESTEĞİ DEĞERLİ ÇİFTÇİLERİMİZE HAYIRLI OLSUN”

Milas İlçemizde 2019 yılında  bin 870 çiftçiye 86 bin 742 dekar alanı için toplam 6.742.210 TL yem bitkisi desteği ödemesi Bakanlığımız tarafından yapıldı.” diyerek yem bitkisi tohum desteği projesi hakkında bilgi veren Müdür Saylak, açıklamasında şunları kaydetti:

“İl Müdürlüğümüzce, pamuk ekilişi yapılan alanlarda sonbaharda pamuk hasadından sonra,  ilkbahar ekilişleri yapılıncaya kadar oluşan ara dönemde yem bitkileri ekiminin yaygınlaşması, ülke hayvancılığının ihtiyaç duyduğu kaba yemin temini yanında,  bu alanların değerlendirilerek ülke ekonomisine de katkı sağlaması amacıyla uygun görülen arazilerde, Bakanlığımızca %75'i geçmemek üzere belirlenecek oranlarda hibe tohum desteği ve çiftçi katkısıyla yem bitkileri üretiminin geliştirilmesi için ‘Çayır Mera ve Yem Bitkileri Üretiminin Geliştirilmesi Projesi’ hazırlanmış olup proje çerçevesinde Milas’ta pamuk üretimi yapan 30 çiftçimize toplam 1.245 dekar tarım arazisinde ekim yapmak üzere %75 hibe destekli 21.913 kg yem bitkisi tohumu dağıtıyoruz. Bu tür projeleri ve destekleri sürdürmek için de çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz.”

BAŞKAN ATICI, TARIM ALANLARINDA YAPILAŞMA TEHDİDİ UYARISINDA BULUNDU!

Yem bitkisi tohumu desteğini değerlendiren Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, konuşmasında tarım alanlarının yapılaşma tehdidinde olduğunu ifade ederek, ilgili kurumların buna asla izin vermemesini istedi.

“Tarım Bakanlığımız aynı yıl üst üste aynı bitkiyi ekmeme şartı getirmişti. Buradaki yem bitkisi ekilişi sayesinde çiftçilerimiz bu şartı ihlal etmeden desteklemelerden de yararlanabilecek. Bu anlamda çok anlamlı bir çalışma oldu. Emeği geçen herkese teşekkür ederiz.” diyen Başkan Atıcı, “Bir konuya daha dikkat çekmek istiyorum. İlçemizdeki tarım arazilerinin yapılaşma tehdidinden korunması gerekiyor. Yoksa yapılan barajların bir anlamı kalmayacak. Çünkü çiftçilerimiz sulayacak tarım arazisi bulamayacak. Çiftçilerimize saygılar sunuyorum. Alınteri, emek yüce bir değerdir. Önümüzdeki sezonda pamuk ekiminde artış yaşandığı takdirde ilçemizde pamuk toplama makinesi de ihtiyaç olacak. Bu yıl toplama sorununu çözdük. Ali Osman Menteşe’nin makinesi ve girişimlerimizle gelen makine hasadı yapıyor. Önümüzdeki sezonda pamuk toplama makinesi ihtiyacı olacak. Tabi bu makineler çok pahalı. Odamızın bu makineyi tek başına alması mümkün değil. El birliği ile pamuk toplama makinesi ihtiyacını gidermemiz gerekiyor.” dedi.

Yapılaşma tehdidi konusunda Muğla Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün gerekli hassasiyeti gösterdiğini ve göstermeye devam edeceğini belirten Müdür Saylak, “Çiftçilerimize buradan sesleniyorum. Tarım arazilerinizi, topraklarınızı satmayın. Üretmeye, gelir getiren alternatif ürünler üretmeye yönelin. Gelecek tarım ve hayvancılıktadır.” dedi.

“HERKES UYGUN FİYATA SÜT İÇSİN, DAHA ÇOK SÜT ÜRETELİM İSTİYORUZ”

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkan Vekili ve Milas Süt Birliği Başkanı Ali İhsan Gezgin ise yüzde 75 devlet desteği ile dağıtımı yapılan yem bitkisi tohumlarının, hayvancılık yapan ve süt üretimi gerçekleştiren çiftçiler için büyük önem araz ettiğini belirtti.

Başkan Gezgin, “Bu destek önemlidir çünkü en büyük girdi maliyetimizi yem oluşturuyor.  Herkes süt fiyatlarının düşük olduğundan bahsediyor ancak aslında biz süt fiyatlarının daha da aşağılarda olmasını ve toplumun her kesiminin süt içebilmesini, tüketebilmesini arzuluyoruz. Ama girdi maliyetlerinin düşmesi gerekiyor. Bu proje, bizim girdi maliyetlerimizi de aşağılara çekmede fayda sağlayacak. Biz sütün 4-5 lira olup garibanın tüketememesini istemiyoruz. Biz sütün 2 lira olmasını herkesin süt tüketmesini istiyoruz. Daha fazla üretelim, daha fazla süt tüketelim istiyoruz. Bu şekilde girdi maliyetini düşüren projeler üreticilerimiz için çok önemli. Tohum desteği ile süt üreticisine kaba yem desteği sağlayan ve arazilerimizin boş kalmasını önleyen Muğla Tarım ve Orman Müdürlüğümüze, projeye katkı sunan herkese üreticilerimiz ve şahsım adına teşekkür ediyorum.”  dedi.

Konuşmaların ardından, çiftçilere protokol üyeleri tarafından yem bitkisi tohumu dağıtımı gerçekleştirildi.

Tohum alan çiftçiler, desteklemeden memnun olduklarını ifade ederek çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkür ettiklerini belirtti.

Yem bitkisi dağıtım töreni, Tarım ve Orman Müdürlüğü personelinin, kurum amirlerinin hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.