Milaslı kadın çiftçilerin büyük başarısı
ÖNDER Haber - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 20 - 30 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilen "Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı" eğitimine katılan kadın çiftçilerin hazırlamış olduğu projelerin sonuçları açıklandı
Milas Önder Gazetesi
ÖNDER Haber -
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 20 - 30 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilen "Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı" eğitimine katılan kadın çiftçilerin hazırlamış olduğu projelerin sonuçları açıklandı. Milaslı bir kadın çiftçimiz hazırladığı projeyle üçüncü olurken, ilçemizden bir başka kadın çiftçimiz de dördüncü oldu.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2015 yılında 8 pilot ilde "Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi" uygulanmaya başlandı. Tarımın her alanında eğitim çalışmalarına önem vererek, üretici ve girişimci ruha sahip kadınları bilgilendirmek, uygulanabilecek projelerinin hayata geçirilmesi amacıyla uygulanan proje kapsamında 12 ilçeden 50 kadın çiftçiye Muğla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından 10 gün (70 saat) süren "Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi" eğitim programı verildi. Bu sürede eğitim gören kadın çiftçiler, bir yandan da hazırladıkları projelerle yarıştılar.
Kurs sonunda kadın çiftçilere, Marmaris Green Nature Diamond Otel’de belge sunum töreni düzenlendi. Törene Muğla Valisi Amir Çiçek, Kaymakamlar, kurum yöneticileri ve kadın çiftçiler katıldı. Etkinlik programı kapsamında ayrıca, salonda oluşturulan ‘proje pazarı’nda kadın çiftçiler, ürettikleri projeleri de sergilediler.
"Onlar desteklenmeyi
her zaman hak ediyorlar"
Muğla Valisi Amir Çiçek, törende yaptığı konuşmada, kadın girişimcileri her zaman destekleyeceklerini ifade ederek, "Kadınların borçlarına erkeklerden daha sadık olduğunu mikro kredi kullandırdığımız zaman anladık. Kadın girişimciye mikro kredi verdik, zamanından önce geldi ve borcunu ödedi. Biz de onlara daha çok kredi vererek bu samimiyetlerini destekledik. Onlar desteklenmeyi her zaman hak ediyorlar. Hanımlara ne yapsak borcumuzu ödeyemeyiz" dedi.
Muğla’nın Birincisi
Fethiye’den
Proje kapsamında Milas, Menteşe, Marmaris, Datça, Fethiye, Seydikemer, Köyceğiz, Ortaca, Dalaman, Bodrum, Kavaklıdere, Ula’dan olmak üzere toplam 46 adet kadın girişimci proje hazırlayarak başvuruda bulunmuştu. Törende, jüri tarafından belirlenen en iyi üç proje de açıklandı.
Programa Fethiye - İnceköy’den katılan Pınar İnce, "Varan gelenden çıkan güzellikler" adlı dokuma projesiyle birinci seçildi. İnce’nin hediyesi Vali Amir Çiçek ve eşi tarafından verildi.
Pınar İnce, 8 aylık hamile olmasına rağmen dünyaya gelecek üçüncü çocuğunun geleceği için hazırladığı projenin birinci seçilmesinden duyduğu mutluluğu şu sözlerle anlattı: "Üçüncü çocuğuma hamile kaldığımda onlar için bir şeyler yapıp geleceklerini hazırlamam gerektiğini düşündüm. Besicilik yapıyordum, ineklerim vardı ve hamileydim. Çok zor günler geçirdim. Fakat başardım. İnşallah Türkiye finallerinde Muğla’yı başarıyla temsil ederim."
Üçüncülük ve
dördüncülük ödülleri
Milas’a
İlçemizden 8 proje yarışmaya katılırken, iki kadın çiftçimiz hazırlanmış oldukları projelerle üçüncülük ve dördüncülük ödülü kazanma başarısı gösterdiler.
Çukurköy’den Filiz Çetin, "Kozalak Sıyırma" projesi ile 3’üncülük ödülünü alırken, Ovakışlacık’tan Duygu Kaba da, "Köy Sofrası" projesiyle 4’üncülük ödülünü almaya hak kazandı.
Sevgi - Derya Günaltay çifti Proje Pazarı standında çeşitli zeytin ürünleriyle sunum yaparak ilçemizi en güzel şekilde temsil ettiler.
Dereceye giren projeler 6 gram altın hesabı ile ödüllendirilirken, birinci olan proje, Bakanlığın belirleyeceği bir tarihte 8 ilin yarışacağı proje yarışmasında Muğla’yı temsil edecek.