Milas’ta da yıllardır aynı sorun: Kent ve ‘araç’ ilişkisi!
ÖNDER Haber / Adem KANKAYNAR -
İlçemizde uzun yıllardır yaşanan ‘araç park sorunu’ altyapı çalışmalarının sonrasında yapılan üst yapı düzenleme ve yol çalışmalarıyla yeni bir boyut kazandı. Yapılan yeni düzenlemeden hem araç sürücüleri, hem yayalar, özellikle de engelli vatandaşlar rahatsız.
Yaklaşık iki yıl süren altyapı çalışmaları sırasında yaşanan, dillendirilen cadde ve sokaklardaki otopark sorunu, üst yapı çalışmalarının tamamlanmasıyla farklı bir boyutta ve bir bakıma artarak sürüyor. Kentin ana caddelerindeki yeni düzenlemelerde; yaya yolu, bisiklet yolu, engelliler için yapılan ‘hassas yüzeyli’ yol gibi ayrıntılar dikkate alınırken, trafik akışını sağlayan yolun daralması, park sorununu arttırdı. Artık ilçemizin tüm cadde ve sokaklarında kaldırıma park etmiş araç/araçlar görmek ‘sıradanlaştı’ ...
Daralan caddelerde park yeri bulamayan araç sürücüleri çareyi kaldırıma park etmekte bulurken, kaldırımı kullanması gereken yayalar ise park halindeki araçların arasından ya da yolun ortasından yürümek zorunda kalıyor. Bu durumda en fazla mağdur olanlar ise engelli yurttaşlarımız…
Salı günleri ise, bu durum tam anlamıyla içinden çıkılmaz bir hale gelirken; örneğin çöp toplama araçları ve ticari araçlarla daha da karmakarışıklaşıyor. Bu durumda sıkça kent içi trafiği bir anlamda kilitlenirken, kimi zaman ambulans ve itfaiye araçları da bin bir sıkıntı ile karşılaşıyor.
Yaşanan bu karmaşık duruma kimi esnaf kendince çözüm üretmiş durumda. Belediye tarafından kaldırıma dikilen dubaları yerinden söken veya kısa süreli kaldırıp yeniden yerine monte eden esnaf, kendi aracını işyerinin önüne park ederken, kimi işyeri sahipleri de park edilmesin diye cadde üzerine sandalye koymayı uygun buluyor.
Yıllardır yaşadığımız bu sorunun çözümü için ‘tek çıkış yolu’ olarak, ilçemizin değişik noktalarına katlı otoparklar yapılması diye düşünülüp önerilirken, gerçek anlamda etkili çözümün ise, yıllardır hep dikkat çektiğimiz gibi, yurttaşlarımızda trafik bilincinin oluşması, başkalarının haklarına saygılı davranma, hoşgörü ve dolayısıyla kent bilincinin yerleşmesinden geçtiği kesindir. Aksi durumda ‘onlarca otoparkla bile’ çözülemez bu giderek büyüyen sorun … Her geçen gün artan araç sayısıyla bunalan kent merkezlerinin rahat bir nefes almasının sağlanmasında en önemli faktörlerden biri, araç sahiplerinin araçlarından daha çok ayrı kalmalarının farkına varmalarıdır. “Caddelerin genişletilmesi”nin artık çıkış yolu olmadığı, giderek daha yaygın şekilde kabul görmektedir. Şu sıralarda en büyük meselemiz, bu farkındalıklarımızın, araçlarımızla ilişkilerimizde davranışa dönüştürülebilmesindedir …
Ayrıca ‘ceza kesmek’le de bu sorunun üstesinden gelinemediği gün gibi aşikarken, toplumun birlikte yaşam kültürü ve buna bağlı olarak ‘yazılı olmayan’ kurallar her türlü yasadan daha önde gelmektedir.
Birçok konuda zaten çok büyük engellerle karşı karşıya sorunlarla boğuşa boğuşa yaşayan engelli yurttaşlarımıza bu konuda da daha fazla sorun yaşatmamak bile başlı başına yeterli gelecek bir nedendir …
Bizden, bir kez daha anımsatması …