MUÇEP’in Ankara temasları …
A. Kemal KAŞKAR -
Muğla Çevre Platformu üyeleri Abide Elbaşı, Mehmet Çilsal, Meliha Tekin, Mustafa Demiröz, Serdar Denktaş, Şamil Beştoy ve Zeynep Gündüzyeli, 12 Ekim 2017 Perşembe günü TBMM’de ve bazı bakanlıklarda bir dizi görüşme gerçekleştirdi.
Konuyla ilgili olarak edindiğimiz bilgiye göre, bu görüşme/etkinlikler şöyle …
MUÇEP heyetinin paylaştığı bilgiler doğrultusunda CHP Muğla Milletvekili Akın Üstündağ Mecliste bir basın açıklaması yaptı ve Çevre Bakanı istifaya davet edildi. (Sayın Üstündağ’ın bu açıklamasına ilişkin haberimizi yarınki gazetemizde yayınlayacağız)
Basın açıklamasının ardından, CHP Muğla Milletvekili Akın Üstündağ ve Çevre Komisyonu Üyesi CHP Milletvekili Gülay Yedekçi ile konu üzerinde ayrıntılı bir görüşme yapıldı ve vekiller desteklerinin devam edeceğini belirttiler.
Daha sonra CHP Muğla Milletvekilleri Ömer Süha Aldan ve Prof. Dr. Nurettin Demir ile görüşmeler yapıldı.
Aldan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Sit Alanlarını yeniden değerlendirme girişiminde son gelişmelerle ilgili gelecek haftalar içinde Mecliste kendisinin de bir basın açıklaması yapabileceğini, ayrıca bu konuda Meclis Soruşturması açılması talebinde bulunabileceklerini söyledi.
Destek sözü veren Prof Demir de, MUÇEP’in imza kampanyasının muhataplarından olan ve Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporunu hazırlayan ekibin başkanı Prof. Hayri Duman’a telefonla ulaşılması konusunda da yardımcı oldu ve kısa süre içinde Kayseri’deki saha çalışması sırasında Prof. Duman’a cep telefonundan ulaşıldı.
Yapılan telefon görüşmesinde Hayri Duman özetle, imza kampanyasından haberdar olduğunu, kampanya başlatılmadan önce kendisi ile görüşülmediği için üzüntü duyduğunu, yapılan ekolojik temelli bilimsel araştırmanın bakanlıkla aralarında yapılan mukavele çerçevesinde gerçekleştirildiğini, bu çalışmaya dayanarak SİT derecelerinin düşürülmesini kendisinin de doğru bulmadığını, bu anlamda bu konuda eleştirilere hak verdiğini, ancak, bu gerekçe ile çalışmalarının bilimsel etikle bağdaşmadığı eleştirilerini kabul etmediğini söyledi ve iletişimin sürdürülmesi dilekleri karşılıklı olarak ifade edildi.
Ayrıca, Meclis Komisyonunda görüşülmekte olan Torba Yasa ile ilgili olarak MUÇEP’in milletvekillerine hitaben hazırladığı çağrı mektubu CHP Bütçe Komisyonu Temsilcisi Musa Çam’a iletildi ve Change.org imza kampanyasında toplanan imzalar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na teslim edildi.
Nihayetinde Bodrum Kalesi’ndeki tadilatlarla ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı ziyaret edilerek Bakanlık yetkilileri ile görüşüldü.