Muğla Barosu’ndan iki tarihi açıklama!
ÖNDER Haber - Muğla Barosu’ndan, 17-25 Aralık Yolsuzluk Soruşturması’nı yürüten savcılar ve bir de hakimin HSYK tarafından ‘meslekten ihraç’ edilmesi, ayrıca Danıştay’ın kuruluş yıldönümünde savunma örgütüne söz hakkı verilmemesi ile…
Milas Önder Gazetesi
ÖNDER Haber -
Muğla Barosu’ndan, 17-25 Aralık Yolsuzluk Soruşturması’nı yürüten savcılar ve bir de hakimin HSYK tarafından ‘meslekten ihraç’ edilmesi, ayrıca Danıştay’ın kuruluş yıldönümünde savunma örgütüne söz hakkı verilmemesi ile ilgili olarak peşpeşe iki tepki açıklaması yapıldı.
Savcı ve hakimlerin meslekten ihraçlarının sert bir dille eleştirildiği açıklamada, "Hukuk devletinde hukuk, başbakan ya da başbakan yakınından daha önemli ve korunası değerdir" denilirken, Danıştay’ın kuruluş yıldönümü töreninde yaşanan duruma da "Siz öyle istediniz diye de savunma susmaz. Susmayacaktır" sözleriyle tepki verildi...
Muğla Barosu Başkanı Av. Cumhur Uzun imzasıyla yapılan açıklamalar şöyle ...
Yeter artık! Hukukla
oynamayın!
Kamuoyunda 17-25 Aralık "yolsuzluk soruşturması" olarak bilinen ve dönemin başbakanının yakınlarının da içinde bulunduğu bir soruşturmayı yürüten savcılar ve bir hakim, HSYK tarafından görevlerinden ihraç edildi.
Suçları neydi?
Yolsuzluk iddiasını soruşturmak.
Bu ülkede savcıların görevi zaten, suç işlendiğine dair var olan şüpheyi soruşturup var ise suç ve suçluları tespit edip yargı önüne çıkarmak değil midir?
Öyleyse bu savcılar ve hakim, görevlerini yaptıkları için mi görevden ihraç edilmiştir?
Evet evet, görev yaptılar diye, görevlerini yapmaya çalıştıkları için meslekten ihraç edildiler.
Bu nasıl bir anlayış, bu nasıl bir uygulamadır?
Bu savcılar, binlerce suç şüphesinde aynı şeyi, yani görevlerini yaptılar. Hiçbirinde, neden görevinizi yaptınız diye soruşturulup görevden ihraç edilmediler. Eğer görev yapmak suç idiyse, o zaman niye görevden alınmadılar.
17-25 Aralık yolsuzluk soruşturması ile başbakan yakınlarını soruşturunca neden suçlu oldular?
Bu ülkede hiçbir kimsenin suç işleme imtiyazı yoktur. Suçu kim işlerse işlesin, şüpheli, Cumhuriyet Savcıları tarafından soruşturulur ve suç var ise cezalandırılması mahkemelerden istenir. Bu kişinin başbakan ya da başbakan yakını olmasının bir önemi yoktur. Hukuk devletinde hukuk, başbakan ya da başbakan yakınından daha önemli ve korunası değerdir. Yine demokratik ülkelerde kendisi ya da yakınları hakkında iddia düzeyinde dahi olsa bir yolsuzluk iddiası olan kişi derhal istifa eder ve iddiaların sağlıklı bir şekilde soruşturulmasına imkan tanıyarak ülkenin hukukuna ve adalet duygularına katkı sağlar.
Soruşturmacıların görevlerini yaptıkları için meslekten ihraç edilmesi hukuk devletinde, hukukun üstün kılındığı ülkelerde olmaz. Olmamalıdır da.
Öç almak, rövanş yaratmak ve bunu hukukla yapmak yanlış ve çok tehlikelidir. Yeter artık, hukukla oynamayın.
Muğla Barosu, hukuksuzluk nereden ve nasıl gelirse gelsin her zaman karşı durmuş ve durmaya da devam edecektir.
Savunmaya sus demekle
savunma susmaz!
Danıştay’ın kuruluş yıldönümünde savunma örgütüne söz hakkı vermeyenler, buna uygun emirlere göre davrananlar, bize bağımsız olduklarını ve kararlarını hiçbir etki ve baskı altında olmadan tamamen hukuk çerçevesinde ve hür vicdanlarıyla verdiklerini anlatmaya çalışmasınlar. Buna bizi değil, kendilerini bile inandıramazlar.
Danıştay, idari yargının son halkası ve nihai hukuk merciidir. Görevi, yürütmenin iş ve işlemlerinin hukukilik denetimini yapmaktır.
İdarenin yapmış olduğu iş ve işlemlerin hukuki olup olmadığını denetleyecek yüksek mahkemenin, yürütmenin istememesi nedeniyle savunmanın temsilcilerine söz hakkı vermeyen bir tavır içine girmiş olması, hukukun, yürütmenin etki alanına kendisini kaptırmış olması görüntüsü vermektedir.
Yürütmenin işlemlerini denetleyecek olan bir yüksek mahkemenin, yürütmenin istemine uygun davranmaya başlamış olması, bu ülkede hukuk güvenliğinin kalmadığı anlamına gelmektedir.
Yürütme tarafından hukuka aykırı bir işlemle karşılaşan vatandaş kime gidecektir? Danıştay’a tabii. Ancak o gideceği Danıştay, yürütmenin isteklerine göre davranan bir görüntü yaratıyorsa, vatandaş buradan çıkan karara nasıl güvenecektir? Nasıl bir adalet duygusuna kapılacaktır?
Yapmayın. Hukuku yok ediyor, adaleti karartıyorsunuz.
Hukuk ve savunma herkese, istinasız herkese lazım. Savunmasız hukuk olmaz. Siz öyle istediniz diye de savunma susmaz. Susmayacaktır.