Muğla Milletvekilleri S.Girgin ve M.Ergun’dan Esnaf’a destek açıklamaları

Milas Önder Gazetesi

GİRGİN; İKTİDAR 1930 TARİHLİ UMUMİ HIFSISIHHA KANUNUNDAN İBRET ALSIN!

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin TBMM’de yaptığı basın açıklamasında esnaf ve zanaatkarlar için verdiği kanun teklifini kamuoyuna sundu ve iktidarın açıkladığı destek paketini eleştirdi.  “Esnafa destek paketi, esnaftan alınanın yanında devede kulaktır” diyen Girgin, “esnafın derdine derman olacak bir destek paketi maalesef hala açıklanamamıştır. Zaten iktidarın böyle bir paket hazırlayabilme anlayışı da yeterliliği de yoktur” diye devam etti. Girgin, verdiği kanun teklifi ile Covid-19 tedavisi gören esnaf ve sanatkâra asgari ücretin 2 katı düzeyinde,  Covid-19 Pandemisi nedeniyle işine ara vermek zorunda kalan esnafa ise asgari ücret düzeyinde gelir desteği verilmesini teklif ettiklerini söyledi. 

FAİZ BARONLARINA 179 MİLYAR ESNAFA 5 MİLYAR TL

Girgin şöyle devam etti: “Esnafa verilen destek paketi 3 ay süre için, toplam 5 milyar TL ile sınırlıdır. Esnafa 3 ay için 5 milyar TL düşerken,  2021'de faiz baronlarına 179 milyar ödenecek. 2021’de Kamu Özel İşbirliği projeleri için 31 milyar lira ödenecek. Sadece kur farkından, hazine garantilerine ödenen miktar, zor gününde esnafa verilenden kat be kat fazla…

Halk dişinden tırnağından arttırıp, çoluğunun çocuğunun rızkından kesip, vergisini ödemeye çalışırken; İktidar topladığı paraları bir avuç yandaşa kepçeyle sunuyor, vatandaşa kaşığın ucuyla veriyor. Kaldı ki yapılan düzenleme bütün esnafları kapsamıyor. Bu destekle esnafın kursağına bir şey gireceğini mi düşünüyorsunuz? Borçların faizine bile yetmeyecek bir tutar bu. Hani herkes bizi parmakla gösteriyordu? Hani bizi kıskanıyorlardı?”

VİRÜSTEN ÖLMEYEN ESNAF VE ZANAATKÂR AÇLIKTAN ÖLECEK

Girgin şunları vurguladı: “2 milyona yakın esnafımızın maddi olarak ayakta kalacak gücü kalmadı. Esnaf ve zanaatkârlar gelir kaybına uğramasına rağmen,  daha önce ertelenen SGK prim ve KDV ödemelerini de yapmak zorunda bırakıldı. 24 Mart'ta faaliyetlerine ara verilmesine karar verilen işyerleri için mücbir sebep hali ilan edilmiş, 1 Nisan-30 Haziran arasındaki vergi yükümlülükleri yılın son üç ayına ertelenmişti. İkinci kapanma ise tam da ertelenen KDV ve SGK prim ödemelerinin yapılacağı döneme denk geldi. Daha önceki mücbir sebep dolayısıyla Ekim, Kasım'a ertelenmiş borçlar vardı.

Esnafımızın, şu anda hem cari dönem ödemeleri hem de mücbir sebep dolayısıyla ertelenen ödemeleri yapmaları gerekiyor. Bir de üzerine vergi borcu biniyor. Yetmiyor, eski borçları yapılandırmadıkları takdirde Ocak ve Şubat'ta o taksitleri de ödemeleri gerekiyor. Bu koşullarda esnafın bu yükün altından kalkması mümkün değil.

CUMHURİYETİN KAMUCU VE HALKÇI BİRİKİMLERİ YOL GÖSTERİYOR

Anayasa madde 173’de   "devlet, esnaf ve sanatkârı koruyucu ve destekleyici tedbirleri alır" demektedir. Buna ek olarak, 1930 tarihli Umumi Hıfzısıhha Kanunu’nun 76. Ve 83. Maddeleri ile salgın nedeniyle meslek sanatlarını yapmaktan menolunan ve  karantinaya alınanların, aileleriyle birlikte iaşelerinin Hükümet tarafından karşılanması düzenlenmektedir.

Yıl 1930. Cumhuriyeti kuralı sadece 7 yıl olmuş…Mustafa Kemal’in liderliğinde Cumhuriyet idaresi, bugünün çok ilerisinde bir kanun ile “salgın nedeniyle karantinaya alınanların ihtiyaçlarını devlet karşılar”  diyor.”

Her konuşmasında Cumhuriyetin ilk dönemlerini hedef alan, haksız ve ağır eleştirilerde bulunan Erdoğan’a esnafa yapılan “yardımla” ilgili 1930 yılında esnafı koruyan kanun ibret belgesidir. Her fırsatta Cumhuriyetin kazanımlarına saldıranlar, bu ülkenin birikimleri ile dövüşmeyi bırakıp yürürlükteki bu uygulamayı bir an önce hayata geçirmeliler dedi.

O günün şartlarında, bütün ihtiyaçları devletin karşılaması anlayışı hayata geçiriliyor, bugün geldiğimiz noktada kimsenin dişinin kovuğuna yetmeyecek göstermelik destekler veriliyor.

Aradaki fark, Cumhuriyetin kamucu ve halkçı birikimlerini aşındıranların bu ülkeye reva gördüğüdür!

ESNAFA GELİR DESTEĞİ ŞART

Bu çerçevede, bu maddenin ruhuna uygun olarak, bu hafta bir kanun teklifi verdik.

Teklif ile, ilk olarak pandemi döneminde Covid-19 tedavisi gören esnaf ve sanatkâra asgari ücretin 2 katı düzeyinde gelir desteği verilmesi düzenlenmektedir.

Ayrıca, Covid-19 Pandemisi nedeniyle işine ara vermek zorunda kalan esnafa ise asgari ücret düzeyinde doğrudan gelir desteği yapılması amaçlanmaktadır.

 

 

Milletvekili Metin Ergun:

“ESNAFA DESTEK İÇİN 50-60 MİLYAR TL GÖZDEN ÇIKARILMALIDIR”

İYİ Parti Muğla Milletvekili ve Yerel Yönetimler Başkanı Prof. Dr. Metin ERGUN da,

 İktidarın Esnaf Destek Paketi’ne ilişkin açıklamasında, şunları belirtti:

“Ülkemizde Koronavirüs salgınının ilk kez ortaya çıktığı Mart ayından bu yana esnaflarımız çok büyük bir sıkıntı içine girdiler ve hala da bu sıkıntı devam ediyor. Üstelik esnafımızın içinde bulunduğu bu sıkıntının salgının seyrine bağlı olarak ne zaman biteceği, aşılamanın ne kadar sürede tamamlanacağı, aşıların etkili olup olmayacağı veya ne kadar süre içerisinde hayatın normale döneceği henüz kesin olarak bilinmiyor. Dolayısıyla, esnafımızın yaşadığı zorluklar maalesef devam edecek gibi durmaktadır. Hal böyle olunca, belki de geçmişte hiç olmadığı kadar esnaf devlet desteğine ihtiyaç duyuyor. Devleti yanında görmek ve bu zor günleri atlatmak istemektedir.

Kısıtlamalar sebebiyle, işyerleri kapatılan, ciroları düşen esnaf ödemelerini gerçekleştirmekte ciddi şekilde zorlu yaşar olmuştur. Özellikle Mart ayından sonra alınan kredilerin ödenmesinde ciddi zorluklar yaşandığı gözlemlenmektedir. Ödenemeyecek kredi miktarı ciddi seviyelere ulaşırsa, bu durum tüm finansal sistemi zor durumda bırakacak bir süreci başlatabilir.

Bu sebeple İYİ Parti olarak,  öncelikle esnafın büyük bir kısmının ödemesinde zorluk yaşadığı bu kredilerinin faizlerini devletin üstlenmesini ve kredilerin geri ödenmesi konusunda bir süre uzatımına gidilmesini öneriyoruz. Esnafımızı bu şekilde rahatlatmak ve ayakta kalmasını sağlamak gerekiyor.

            Bu noktada, geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı tarafından duyurulan esnaf destek paketinin doğru ama yetersiz bir adım olduğu kanaatindeyiz.

Cumhurbaşkanı’nın geçtiğimiz hafta açıkladığı pakette, basit usule tabi 800 bin esnaf ile kısıtlamalar sebebiyle salgından doğrudan etkilenen 432 bin esnafın destekleneceği belirtilmiştir. Toplam sayısı 1 milyon 239 bin kişiyi bulan bu kesime 3 ay süre ile ayda bin lira destek ödemesi yapılacağı ifade edilmiştir.  Bir diğer adım olan kira desteğinin ise sadece basit usule tabi olan esnafa, illerde 500 TL büyükşehirlerde 750 TL olmak üzere yapılacağı ifade edilmiştir. Bu hususta sormak lazım; gerçek usule tabi olan, bugüne kadar vergilerini eksiksiz ödemiş ama kısıtlamalardan dolayı işyerleri kapatılmış zarar etmiş esnafın suçu nedir? Onları niye desteklenmemektedir? Ayrıca vergiler konusunda kayda değer bir düzenleme de yoktur. İşyerini açmadığı halde elektrik ve su faturası ödeyen, personeline maaş veren, kirasını ödeyen esnafın derdine böyle derman olamazsınız.

Bununla beraber, Hazine taşınmazları üzerindeki turizm ve denizcilik işletmelerinin kiralarına yönelik 1 yıl erteleme de, yine aynı şekilde olumlu, fakat yetersiz bir destek girişimidir. Her yıl 35 milyar dolara yakın ülkemize para kazandıran turizm işletmelerine 120 milyon dolar civarında bir destek böyle bir dönemde yeterli olabilir mi? Personele yönelik hiçbir destek vermeden turizm sektörü bu sıkıntıyı aşabilir mi?

Bu hususta ölçü alınması gereken rakam şudur: Cumhurbaşkanı tarafından esnaflara yönelik olarak açıklanan destek paketinin toplam maliyeti 5 milyar Türk lirasıdır. Buna karşılık bir inşaat şirketinin silinen borcu: 9.5 milyar Türk lirasıdır. Yani demek oluyor ki tüm esnaflarımıza verilen destek, bir inşaat şirketinin silinen vergi borcu kadar bile değildir.

Ayrıca Cumhurbaşkanının açıkladığı 5 Milyar TL Türkiye’nin bir haftalık faiz ödemesine denk bir paradır.  Dolayısıyla bu destekler son derece yetersizdir. Esnafımızın devlet desteğine en çok ihtiyaç duyduğu böyle bir süreçte açıklanan bu destek paketi, yaraya merhem olmaktan uzaktır. İktidar esnafa gerçek anlamda destek olmak istiyorsa 50-60 milyar TL’yi gözden çıkarmalıdır.”