Muhtarlar ve Arıcılar bilgilendirildi
ÖNDER Haber - GEKA tarafından desteklenen "Muğla İli Arı Konaklama Noktalarının Sayısallaştırılması Projesi" muhtarlara ve arıcılara tanıtıldı ve proje kapsamında yapılacak olan çalışmalar hakkında bilgiler verildi
Milas Önder Gazetesi
ÖNDER Haber -
GEKA tarafından desteklenen "Muğla İli Arı Konaklama Noktalarının Sayısallaştırılması Projesi" muhtarlara ve arıcılara tanıtıldı ve proje kapsamında yapılacak olan çalışmalar hakkında bilgiler verildi.
İlimiz sınırları içinde kullanılmakta olan arı konaklama noktalarının tespit edilerek arıcılık faaliyetlerinin web tabanlı bir sistemle yürütülmesi için hazırlanan "Muğla İli Arı Konaklama Noktalarının Sayısallaştırılması Projesi"yle ilgili olarak dün Milas Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü Salonunda toplantı gerçekleştirildi.
İlçemize bağlı köylerin muhtarları ve arıcılıkla uğraşan vatandaşlarla yapılan toplantı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Milas İlçe Müdürü Oktay Çelik’in açış konuşmasıyla başladı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Muğla İl Müdürlüğü, Orman Bölge Müdürlüğü ve Arıcılar Birliği tarafından hazırlanan "Muğla İli Arı Konaklama Noktalarının Sayısallaştırılması Projesi"nin GEKA’nın desteğiyle hayata geçirildiğini belirten Çelik, proje kapsamında arıcıların konaklama yerlerinin yeniden tespit edildiğini, yaşanan sorunların güncellenerek, çözüm arayışlarının yapıldığını belirtti.
Çelik’in ardından söz alarak proje hakkında salonda bulunanları bilgilendiren Gıda Tarım ve Hayvancılık Muğla İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Mehmet Kuray, "Müdürlüğümüz, Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği ve Orman Bölge Müdürlüğü ile ortak yürüteceğimiz proje kapsamında Muğla’da 260 köy ve 365 mevkideki 3 bin 506 konaklama noktasının coğrafi koordinatları belirlenerek bu alanların işaretlemesi yapılacak. Gerek organik arıcılığın yapılabileceği gerekse arı ekotiplerinin korunacağı konaklamaya uygun yeni konaklama noktaları ve izole alanların araştırılacağı projeyle belirlenen koordinatlar web tabanlı veri-tabanına aktarılacak ve bölgenin konaklama haritası oluşturulacak. Muğla ilindeki yerli arıcı ile her yıl Muğla’ya gelen gezginci arıcı profilini, sayısını, koloni ekotiplerini ve sayısını, arı hareketlerini, farklı konaklama noktalarındaki koloni verimini, afetlerde özellikle kurak ve yağışlı geçen yıllarda riskli konaklama alanlarını, İlin üretim sezonunda bal üretim değerini raporlayabilecek veritabanı sayesinde arıcılar uygun arı konaklama alanlarına yönlendirilecekler. Böylece arı yetiştiriciliğinde bal verimi ve kalitesi artarken sektörün uluslararası boyutta rekabet edebilirliği de sağlanacak" dedi.
Proje sayesinde; Türkiye’de arıcılık faaliyetinde bulunanların hem girdi maliyetlerinin önemli ölçüde azaltılacağını hem de daha sağlıklı, izlenebilir ve güvenilir arı ürünleri üretimi yapmalarının sağlanacağını belirten Kuray, "Diğer ülke arıcıları ile olan rekabet gücü artırılarak dünya bal ticaretinde söz sahibi olunabilecek" dedi.