“MUSKİ’ye yardımcı olun” çağrısı!
ÖNDER Haber - Son günlerde kamuoyunda tartışma konusu olan yağmur suyu hatlarının bakım onarımı konusuyla ilgili bir açıklama yapan MUSKİ Genel Müdürü Baki Ülgen, yağmur suyu bakım onarım çalışma giderlerinin…
Milas Önder Gazetesi
ÖNDER Haber -
Son günlerde kamuoyunda tartışma konusu olan yağmur suyu hatlarının bakım onarımı konusuyla ilgili bir açıklama yapan MUSKİ Genel Müdürü Baki Ülgen, yağmur suyu bakım onarım çalışma giderlerinin ilçe belediyelerince karşılanması gerektiğini vurgulayarak, “İlçe belediyelerimiz bize ödenek verirlerse biz ancak yağmur suyu uzaklaştırma işini yapabiliyoruz” dedi.
Büyükşehir Basın Bürosundan verilen bilgiye göre, Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MUSKİ) Genel Müdürü Baki Ülgen, son günlerde yağmur suyu uzaklaştırmalarının yetkilendirilmesiyle ilgili açıklamalarda bulundu. MUSKİ Genel Müdürü Ülgen, MUSKİ’nin yağmursuyu drenasyon işletme, bakım, onarım ve yapımlarını mevcut yasal düzenlemeler ve İçişleri Bakanlığı’nın vermiş olduğu görüşler çerçevesinde yaptıklarını belirtti.
“Yasalarda açıkça
belirtiliyor”
MUSKİ’nin yasal dayanağının ‘2560 sayılı kanunun 2. Maddesi’nin b fıkrasında İSKİ’nin görev ve yetkilerine göre çalışmalarını sürdürdüklerini hatırlatan Ülgen, “Yasada “Kullanılmış sular ile yağış sularının toplanması, yerleşim yerlerinden uzaklaştırılması ve zararsız bir biçimde boşaltma yerine ulaştırılması veya bu sulardan yeniden yararlanılması için abonelerden başlanarak bu suların toplanacakları veya bırakılacakları noktaya kadar her türlü tesisin etüd ve projesini yapmak veya yaptırmak; gerektiğinde bu projelere göre tesisleri kurmak ya da kurdurmak; kurulu olanları devralıp işletmek ve bunların bakım ve onarımını yapmak, yaptırmak ve gerekli yenilemelere girişmek” denilmektedir. Aynı kanunun 25’nci maddesinde ise, “Yağmur sularının uzaklaştırılması ile ilgili tesislerin yapılması veya bu tip tesislerin işletilmesi, gerekli harcamalar İLGİLİ BELEDİYELERCE karşılanmak şartıyla İSKİ tarafından yerine getirilir. Bu tesislerin yapılması veya işletilmesine ilişkin harcamalar tarifelere dahil edilmez” şeklinde kanunda yer almaktadır. Bu çerçevede MUSKİ olarak yasaların dışına çıkmamız doğru değildir” dedi.
“Bütün ilçe
belediyelerimize
konuyu bildirdik”
Yasanın belirttiği hükümleri bütün ilçe belediyeleriyle paylaştıklarını belirten MUSKİ Genel Müdürü Baki Ülgen, daha sonra sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yasaya göre yağmur suyu uzaklaştırma işi MUSKİ’nin görevlerinden sayılmıştır. Fakat şartlara bağlanmış, görev ifşa edilen ilçedeki belediyeden bedelini tahsil etmek koşuluyla diye şart koşulmuştur. Biz bu konuyu bütün ilçe belediyelerimizle paylaştık. Yağmursuyu drenasyon işletme ve bakım onarımları ile yapımları içinde tüm ilçelerimizden ödeneklerinin karşılanması talep edildi. Fakat Dalaman ilçemiz hariç hiçbir ilçe drenasyon giderlerini karşılama amaçlı ödenek ve yetki devri yapmamıştır.”
“Yetki verilmediği
taktirde yine kanunlar
devreye giriyor”
Bazı ilçelerin yağmur drenaj çalışmasının yapılacağı yerlerle ilgili MUSKİ’ye yetki verdiğini belirtirken, bazı belediyelerin hiçbir yetki vermediğine de dikkat çeken Ülgen, “Her ne kadar belediyelerimizden gelen itirazlardan dolayı İçişleri Bakanlığı’ndan ‘İlgili Belediyeler’ ibaresinin açıklığa kavuşturulmasını talep ettik. İçişleri Bakanlığı’ndan iletilen görüşün sonuç kısmında şu sözlere yer verilmiştir:
‘Büyükşehirlerde su ve kanalizasyon hizmetlerini yürütmek, bunun için gerekli baraj ve diğer tesisleri kurmak, kurdurmak ve işletmek, derelerin ıslahını yapmak görevinin büyükşehir belediyelerine ait olduğu, büyükşehir belediyesi sınırı il mülki sınırı olduğundan, bu hususta DSİ’nin görev ve sorumluluğunun bulunmadığı, bu görevlerin, 2560 sayılı Kanunla kurulan ve büyükşehir belediyelerinin bağlı kuruluşu durumunda olan Su ve Kanalizasyon idareleri marifetiyle yürütülmesi, yağmur sularının uzaklaştırılması ile İLGİLİ HARCAMALARIN İLÇE BELEDİYESİNCE KARŞILANMAMASI DURUMUNDA SU VE KANALİZASYON İDARELERİ TARAFINDAN BİR ÇALIŞMA YAPILAMAYACAĞI, dere ıslahı konusunda ‘ilgili belediye’ tabirinden büyükşehir belediyesinin anlaşılması gerektiği ifade edilmiştir.”
“Hafriyat dökerek
yağmur suyu hatlarını
kapatan belediyelerimiz
var”
Bazı ilçe belediyelerinin yol yapım ve muhtelif çalışmalar esnasında özensiz çalışmaları olduğuna da değinen MUSKİ Genel Müdürü Ülgen, “Sel baskınlarının yoğun olduğu bölgelerde yapmış olduğumuz çalışmalar sonucunda bazı tespitlerimiz oldu. Bu tespitlerimiz içinde yağmur suyu hatlarına ve dere içlerine yol yapılıp muhtelif çalışmalar esnasında hafriyat döküldüğünü, hatların kırıldığını ve bunun gibi sel baskınlarına sebep olacak birçok özensiz çalışmaların olduğunu gözlemledik. Vatandaşlarımızın bu hizmetten mağduriyet yaşamamaları adına ilçe belediyelerimiz, Büyükşehir Belediyemiz ve bizim bazı çalışmalarımız sürüyor. Ancak bu çalışmalar aşamasında gözlemlediğimiz olaylar karşısında, özellikle ilçe belediyelerimizin müteahhitlerinin yanında değil MUSKİ’ye yardımcı olacaklarını düşünüyorum. MUSKİ’ye bu konuda yardımcı olunmadığı sürece, evlerde su baskınları ve taşkınların yaşanması durumunda sorumluluk sadece MUSKİ’nin değildir” dedi.