Nebi Uslu Tiyatro Şenliği

ÖNDER Haber / Hüseyin AÇAR -

Milas Önder Gazetesi

Bu yıl 9’uncusu gerçekleştirilen Nebi Uslu Tiyatro Şenliği, Milas Belediyesi ve Milas Belediyesi Şehir Tiyatrosu (MİŞTİ) tarafından Milaslılarla bir kez daha buluştu.

Milas’ta tiyatroyu yaşatan ve birçok oyuncu yetiştiren Milas Lisesi Tarih Öğretmeni merhum Nebi Uslu anısına her yıl geleneksel olarak yapılan şenliğin bu seneki konukları arasında ilçemiz dışından gelen tiyatro toplulukları da vardı.

 

Lüküs Hayat

14 Mayıs Pazartesi günü Şenliğimizin ilk oyunu, Milas Sebahattin Akyüz Fen Lisesi Tiyatro Ekibi tarafından sahnelenen ünlü bir klasik oyun oldu.Cemal Reşit Rey’in yazdığı bu tanınmış, sevilen ve oldukça zor bir oyun olan Lüküs Hayat, genç oyuncularımız tarafından başarıyla sahnelenerek ilgiyle izlendi.

Kalabalık bir oyuncu kadrosunun oynadığı ve yıllarca çok sevdiğimiz bir sanatçı olan Zihni Göktay tarafından oynanan Lüküs Hayat oyununda Fen Lisemizin cesur ve genç yetenekleri sahnede ellerinden gelini yaptılar.

Elbette oyun oldukça farklı ve ses getiren bir operet olunca Fen Lisemizin yetenekli genç tiyatrocuları da sahnede farklı bir gözle takip edildi. Amatör bir ruhla yapılan ve tamamen amatör oyuncuların oynadığı bu güzel oyun biz izleyenleri sıktı diyemeyiz.Genç kardeşlerimiz, öğrencilerimiz zaman zaman sahnede durgun bir oyun ortaya koysalar da oyunun genelini değerlendirdiğimde Fen Lisemizin Tiyatro oyuncularını yürekten kutlamam gerekir.

Oyun oldukça ünlü, tanınmış ve sevilen bir oyun olunca bu oyunu amatör oyunculardan oluşan bir Tiyatro Grubunun oynadığını düşünürsek sahnede yapılan bazı hataları da görmezden gelebiliriz.

Çok fazla oyunla ilgili eleştiriye gerek olmadığı inancındayım.Aylardır bu oyunu sahnelemek için emek harcayan Fen Lisemizin Tiyatro Ekibini gönülden kutluyorum.

Şenliğin tek lise grubu oyunu olması nedeniyle oyun için Fen Lisemizin Okul İdaresini de ayrıca kutluyorum.

Yönetmenlik koltuğunda oturan Elif Alan İnce, Müzik Direktörü Tolga Uğuralp, Dekor Tasarımda Hakan Kaya Temur ve tüm oyuncu kadrosuna bu güzel oyun için teşekkür ediyorum.

Yaşamın İçinden

15 Mayıs Salı günü Nebi Uslu Tiyatro Şenliğimizin ikinci gününde İzmir Seferhisar’dan Ulamış Köy Tiyatrosunu izleme şansını buldum.Tamamen amatör ve köy kadınlarının oluşturduğu bu oyunun yönetmenliğini Vedat Murat Güzel yaptı.

Hayatımızın içinden kesitler sunan oyunda yer yer kendimizden birer parça bulsak da oyunu çok fazla beğendiğimi söylemem doğru olmaz.Aslında kuruluş yılları çok fazla olmayan bu tiyatro topluluğu birçok ilde bu oyunu sergileyerek Milas’a gelmişti.

Köy kadınlarının oluşturduğu tiyatro ekibi Milas’ta oynadığı oyunda sahne performansı adına çok iyi değildi.Oyunun farklı bölümlerinde hem iyiydiler hem de iyi değillerdi.Bazı bölümlerde oyunu çok tutuk oynadıklarını söyleyebilirim.Her şeye rağmen harcanan emekler, uğraşılar, yorgunluklar için konuklarımız olan Ulamış Köy Tiyatro Ekibini Nebi Uslu Şenliğinde görmekten mutlu olduk.

Bize Gülmek Lazım

16 Mayıs Çarşamba günü Tiyatro Şenliğimizin üçüncü gününde Menteşe Belediyesi Tiyatro Topluluğu konuğumuz oldu.Ne yazık ki bu oyunu izleme şansım olmadı.Bu nedenle oyunla ilgili değerlendirmemi de yapamıyorum.Yönetmenliğini Murat Merel’in yaptığı oyunu izlemesem de izleyenlerden öğrendiğim kadarıyla oldukça komik ve güzel bir oyunmuş.Kendilerine tiyatro şenliğimize katıldıkları için teşekkür ediyorum.

Resimli Osmanlı Maarif Takvimi

17 Mayıs Perşembe günü akşamı Fethiye Belediyesi Tiyatro Ekibinin sahnelediği oyunu da izleyemedim.Osman Batur Keser’in yönetmenliğini yaptığı oyunla ilgili değerlendirmemi de bu nedenle yapamıyorum.Milas adına kendilerine teşekkür ediyorum.

 

Seferi Ramazan Beyin Nafile Dünyası

18 Mayıs Cuma günü Tiyatro Şenliğimizin son gününde oldukça usta tiyatro oyuncularımızın oynadığı bu güzel oyunu izledim ve genel anlamda beğendiğimi de söyleyebilirim.

Bodrum Belediyesi Şehir Tiyatrosunun oyuncularının yer aldığı 2 perdelik komedi oyunda isimlerini tiyatro oyunlarından, sinema ve dizilerden duyduğumuz ve gördüğümüz oyuncular da vardı.

Sinema ve dizilerde oynayan çok değerli bir oyuncumuz olan Tarık Papuçcuoğlu başta olmak üzere Erdal Cindoruk, Mihriban Er, Gülbin Yeşil, Oğulcan Çelik, Ziba Türk, Yerkan Kahraman, Cansın Yunt, Sertaç Aydın, Hüseyin Aşken, şenliğimizin son gününde oldukça keyifli bir oyunla aramızda oldular.

Doğruluktan, dürüstlükten, iyi ahlaktan asla ödün vermeyen, prensiplerine bağlı bir komiserin görevine sadakatını ve bağlılığını olukça komik ve dramatik bir şekilde sahnede bizlere aktaran usta oyuncumuz Tarık Pabuççuoğlu’nu ve diğer tüm oyuncuları gönülden kutluyorum.

Nebi Uslu’yu unutmayalım ve unutturmayalım!

Milas’taki tiyatronun öncüsü MİŞTİ’nin kurucularından olan öğretmenimiz, ustamız sevgili Nebi Uslu adına her yıl yapılan Tiyatro Festivalimizin anlamı ve güzel geçmesi için emek harcayan, zaman ayıran herkese gönülden teşekkür ediyorum.

Yine son sözümüzü yerel yönetim kademesine sevgili yöneticilerimize söylüyorum ve “Milas güzel ve modern bir Kültür Merkezini hak ediyor” diyorum.

Yaşamımızdan sanat, spor ve sevgi eksik olmasın.