ODTÜ Mimarlık Öğrencileri, TARİŞ Milas Zeytinyağı Fabrikasına konuk oldu

Adem KANKAYNAR -

Milas Önder Gazetesi

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mimarlık Fakültesi 3’üncü sınıf öğrencilerinden oluşan ve bir süredir ilçemizde kentin; ekonomik, sosyal ve kültürel durumunu öğrenme amacıyla ‘teknik gezi’ yapan öğrenciler, programları kapsamında TARİŞ 153 Nolu Milas Zeytin Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi’ne ait Zeytinyağı Fabrikasında incelemelerde bulundular. ODTÜ’lü öğrencilere, Kooperatif Başkanı Kamil Gül ve Kooperatif Müdiresi Elin Alpay tarafından zeytin ve zeytinyağının üretimdeki tüm aşamaları ayrıntılı bir şekilde anlatıldı.

ODTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mualla Erkılıç ve öğrencileri tarafından gerçekleştirilen ziyarete, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Zeytincilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Figen Çukur da eşlik ederken, TARİŞ Milas Zeytin Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Kamil Gül ve yönetim kurulu üyeleri, ciddi boyutlarda yatırım yapılarak zeytinyağı üreticisinin hizmetine sunulan fabrikada, öğrencilere bilgiler verdiler.

“Kalite üretiyoruz”

Kooperatif Müdiresi Elin Alpay, zeytin ve zeytinyağı üretiminin tüm aşamalarını ayrıntılarıyla öğrencilere aktarırken şunları söyledi:

“Sevgili misafirlerimiz, gönül isterdi ki sizleri 15 gün sonra burada ağırlayalım. Çünkü zeytin hasat dönemi henüz başlamadı, dolayısıyla bugün sizlere tam anlamıyla zeytinyağının hangi aşamalardan geçerek sofralarımıza ulaştığını, pratikte gösteremeyeceğiz. Ancak elimden geldiği kadar zeytinin, zeytinyağı olma adına çıktığı yolculuğu aktarmaya çalışacağım.

Her şeyden önce zeytinyağında en önemli şey kalitedir. Sizlere, sofranıza gelen zeytinin hangi şartlarda toplandığını ve nasıl işlenerek zeytinyağı elde edildiğini anlatırken, üzerinde hassasiyetle durmamız gereken nokta, kalitedir. 

Toplanan zeytinler, zeytinyağı olarak sofralara gelmeden önce belli aşamalardan geçiyor. TARİŞ Zeytinyağı olarak bizim üzerinde durduğumuz kalite konusu içinse, eski usulleri bir kenara bırakarak, modern yöntemlerle hasat ve sıkma yönteminin uygulanması gerekli. İşte bu nedenle kooperatifimiz, çok ciddi yatımlar yaparak, devlet desteği ile birlikte bu gördüğünüz tesisi üreticinin hizmetine sundu.

Öncelikle toplanan zeytinleri plastik kaplarla ve en kısa zamanda fabrikaya ulaştırmak gerek. Çünkü zeytin bekledikçe asit oranı yükselir. Dolaysıyla ağaçtan modern yöntemlerle silkelenen zeytinler bir an önce fabrikaya ulaşmalı, belli aşamalardan geçirildikten sonra sıkılarak tüketime hazır hale getirilmelidir.

Kooperatifimize ait bu tesiste, tarladan gelen zeytin önce yıkama bölümüne alınır. Eğer gelen zeytin ‘dip’ zeytini dediğimiz zeytin ise onun için ayrılmış makinaya, ‘baş’ zeytini dediğimiz zeytin ise başka bir makinaya alınır. Dip zeytininde asit oranı daha yüksek olacağı için kaliteli olarak adlandırdığımız baş zeytinin sıkılacağı makinaya karıştırılmaz.

“Soğuk sıkıma önem veriyoruz”

Geçmiş yıllarda bölgemizde sofralık zeytin konusu pek önemsenmiyordu ancak bugün, özellikle sofralık zeytin ve markalaşmış zeytinyağı için çok ciddi çalışmalar yürütülüyor. Coğrafi işareti alınan ve 40’a yakın marka değeri almış zeytinyağımız var. Yani Milas, son yıllarda kaliteli yağ üretimine büyük önem verir hale geldi.

Kaliteli zeytinyağı dediğinizde ise akla ilk gelen soğuk sıkımdır. Bilindiği gibi zeytin, 50 derece ısı ortamında sıkılır. Soğuk sıkımda ise bu sıcaklık oranı 25 dereceye düşürülüyor. Bu yöntemle elde edilen yağ, diğer zeytinyağına göre tadı-kokusu-aroması ile ayrışıyor ve fiyat olarak da daha yüksek rakamlarda satışa çıkarılıyor.”

“Karasu, modern yöntemlerle bertaraf ediliyor”

Kooperatif Başkanı Kamil Gül ise, özellikle doğaya verdiği ciddi zararla sürekli gündeme gelen, sadece ülkemizde değil İspanya ve Yunanistan gibi zeytin ve zeytinyağı üreten diğer ülkelerde de kesin bir çözüm yolu bulunamayan karasu için, kooperatif olarak gerekli tedbirlerin alındığını belirterek; “Tüm dünya karasu konusunda kesin bir çözüm yolu bulamadı, ancak bilinen en modern yöntemler şu anda fabrikamızda mevcut. Bizler karasuyu gelişigüzel doğaya bırakmıyoruz. Onu, bekleme havuzlarına alıyor, buharlaşarak yok olmasını sağlıyoruz.

Sevgili gençler. Sizler bizim geleceğimizsiniz. Sizlerden bir büyüğünüz olarak, özellikle bir zeytinyağı tesisi nasıl inşa edilmeli, mimarisi nasıl olmalı, karasu nasıl bertaraf edilmeli gibi ciddi konularda proje üretmenizi ve bunları bilimsel olarak uygulamaya koymanızı bekliyorum. Ülkemize ve milletimize, çiftçimize, özellikle de zeytin üreticisine böylelikle büyük hizmetleriniz dokunacaktır” dedi.

İkramlar …

Açıklamalar ve fabrika içinde yapılan incelemelerin ardından öğrenci grubuyla değişik asit oranlarındaki zeytinyağının tadı ve kokusunun algılanması için mini testler yapılırken, ODTÜ’lü konuklara yöremize özgü zeytinyağlı börek çeşitleri de ikram edildi ...