Önceki dönem başkanlarından mevcut yönetime itiraz!..

​​​​​​​Bilindiği gibi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Odalar ve Baro’nun seçim sistemlerine ilişkin değiştirme girişimleri sonrasında, 51 Baro Başkanı ortak bir açıklama yaparak, karşı çıktılar. Muğla Barosu bu 51 baronun içinde bu kez…

Milas Önder Gazetesi

Muğla Barosu’nun eski başkanları ve delegeleri Birdal Ertuğrul, Mustafa Hükkamoğlu, Ayla Kara, Süleyman Aksoy, ortak imzalı bir açıklama yaparak, bu duruma itiraz ettiler.

Önceki dönem baro başkanlarının ortak açıklaması şöyle:

“Siyasal iktidarın, Baroların yapısını ve seçim sistemini değiştirmek amacıyla Avukatlık Yasasında değişiklik için hazuladığı taslağı önümüzdeki günlerde TBMM'ye getireceği basında yer almakta ve konu kamuoyunda tartışmalara neden olmaktadır.

 

Konu ile ilgili olarak Türkiye Barolar Birliğinin dört yönetim kurulu üyesi açıklama yaparak bu değişiklik isteğine karşı çıktığı gibi Muğla Barosu Başkanlığı da bu çalışmaları varlığı doğrulanmayan çalışmalar olarak niteleyerek Avukatlık Yasası değişikliğine karşı olduğunu belirtmiştir. Daha sonra 51 Baro Başkanı adına yapılan ve Muğla Barosu adına katılınmayan açıklama ile böyle bir değişikliğin hukuk  devleti ilkesini yok edeceği ve Baroların demokratik yapısını bozacak, Baroları işlevsiz ve atıl kılacak, bağımsız ve özgür savunmaya ket vuracağım ve böyle bir girişimin Cumhuriyetin kuruluş felsefesine aykırı olacağı ve esas görevi yurttaşlarımızın temel hak öve özgürlüklerini korumak , bağımsız yargıyı ve hukuk devletini savunmak olan Baroların böyle bir girişime sonuna kadar karşı olacağı vurgulanmıştır .

Avukatlık Yasası değişikliği ile Baroların seçim sistemleri değiştirilerek büyük Baroların delege sayısının azaltılması ve bir ilde birden fazla Baro kurularak ve seçimde nispi temsil sistemi getirilerek çeşitli siyasal görüşlere göre örgütlerin, grupların etkin olması ve Baroların ve avukatların birbirlerine karşı olmaları ve Yasamızın 76. maddesindeki Baroların hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunmak, korumak ve bu kavramlara işlerlik kazandırmak maddesini değiştirerek avukatların ve Baroların ellerini kollarım bağlayarak demokrasi ile bağlarını kesmek amaçlanmaktadır .

Böylece Barolar bir yandan sadece avukatların özlük işlerini yürüten ve doğrudan iktidara bağımlı boynu bükük birer örgüt haline getirilmek ve bir yandan da tüm ülkeyi ve yurttaşları ilgilendiren termik, hidroelektrik , jeotermal santraller, kaz dağları gibi konularda dava açmak, müdahil olmak gibi yasadan doğan kamusal görevlerini yapmaları engellenmek istenilmektedir .

Böyle bir durum mesleğimizin ata sözü olan "Görevimizi yaparken kimseye, ne müvekkile, ne hakime, hele ne iktidara tabiyiz. Bizim aşağımızda kişilerin varlığı iddiasında değiliz. Fakat hiçbir hiyerarşik üst de tanımıyoruz . En kıdemsizin en kıdemliden veya isim yapmış olandan farkı yoktur. Avukatlar tarih boyu köle kullanmadılar ama hiçbir zaman efendileri de olmadı." ilkesine de açıkça aykırıdır.

Siyasal iktidarın yasamızı antidemokratik amaçlı olarak değiştirmek isteği ve çalışmasına sonuna kadar karşı olduğumuzu ve T. Barolar Birliğinin 4 yönetim kurulu üyesini ve 51 Baro Başkanının 11.05.2020 tarihli açıklamalarını desteklediğimizi ve böyle bir durumda 51 Baro ile birlikte davranması gereken Muğla Baro Başkanının, bu açıklamaya siyasal iktidarın yapmakta olduğu çalışmanın niteliği belli iken taslağın görülmeden açıklama yapmanın doğru olmadığı gerekçesi ile katılmama sını doğru bulmuyor ve böyle bir davranışın Muğla Barosu avukatlarının çok büyük bir çoğunluğunun düşüncesi olamayacağını belirtiyoruz. 12.05.2020

MUĞLA BAROSU ÖNCEKİ DÖNEM BAŞKANLAR! VE DELEGELERİ

Birdal Ertuğrul        Mustafa Hükkamoğlu         Ayla Kara    Süleyman Aksoy”