Önder Gazetesi 50 yaşında…

50 yıl önce Milas’ın Gazetesi sloganıyla yola çıkan Önder Gazetesi; dürüst, tarafsız ve özgür gazetecilik örneği sergileyerek okuyucularına ulaşıyor. Yarım asrı geride bırakmanın mutluluğunu yaşayan Önder Gazetesi, yeni dönemde de…

Milas Önder Gazetesi

(KUTU)

Nazım Hikmet’in dediği gibi; neyi bildirir sayılar

neyi bildirmeli

yaklaşan nedir size

uzaklaşan nedir bizden

11 Nisan 1972’de “Yolumuz ve Önderimiz!” başlıklı manşetiyle yayın hayatına başlayan Önder Gazetesi, arkasında kocaman bir 50 yıl bırakarak, 51. yılında yayın hayatına devam ediyor. Mehmet Emin Berber tarafından kurulan gazete, ilk yazı işleri müdürü Ertuğrul Perçin’in ‘Çıkarken’ isimli baş yazısıyla okuyucularına ‘merhaba’ dedi. O yıllarda gazete; 25 kuruştan satışa sunuluyordu.

Perçin, ‘Çıkarken’ isimli başyazısında, “Önder yöresel bir gazetedir. Yöresel bir gazetenin bilinç ve sorumluluğunu bilerek çıkmaktadır. Amacı büyük kent gazeteleri ile yarış etmek, tiraj rekoru kırmak, apartman, taksi, kumaş vs. dağıtmak değil; yörede olup bitenleri, yörenin dert ve sorunlarını dile getirmek olacaktır. Bu dile getirişte kendisine düşen görevin yalnız ışık tutmaktan ibaret olduğunu sanmıyor, üzerine bir de yol göstericiliği görevini alıyor ki, ona Önder dememizin nedeni de bu zaten.” ifadelerini kullanmış; Önder isminin anlamı ve yayın politikasını özetlemişti.  

50 yılda ne oldu?

Önder Gazetesi, kurulduğu günden bu yana Milas’ın en önemli gelişmelerine tanıklık etti. Milas’ta termik santraller kurulduğunda da buradaydı, havalimanı tartışmalarında da… Darbe günlerinde de yayındaydı, bayramlarda da… Bu topraklarda faydası insana dokunacak her projeyi, çalışmayı destekledi. Halka zarar verecek her konunun karşısında durdu. Önder Gazetesi’ne tarih boyunca birçok dava açıldı. 1976’da gazetenin yazıhanesine bomba atıldı, maddi hasar oluştu. Muhabirleri ve genel yayın yönetmenleri onlarca kez yargılandı. 2002’de gazetemiz yazarı Hulusi Erdem ile dönemin yazı işleri müdürü Kazım Şener, eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk’e “basın yoluyla hakaret” ettikleri iddiasıyla cezaya mahkum edildiler. 2008 yılında ise, dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, kendisi ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile ilgili fıkraya yer veren Milas Önder Gazetesi’ne dava açtı, dönemin gazete yazı işleri müdürünün hapsini istedi. Önder Gazetesi; hiç yılmadı. Kuruluşundan bugüne kadar geçen 50 yılda habercilik anlayışını hiç değiştirmedi. 

Önder Gazetesi; Kız Meslek Lisesi öğrencilerinin ilk mezuniyet töreninde de yayındaydı, Milas Lisesi öğrenciler tarafından işgal edildiğinde de. Milas’ta sahte Labranda suyu satıldığında da yayındaydı, horoz güreşleri yapıldığında da. Mehmet Güçlü Kırkpınar Başpehlivanı olduğunda da yayındaydı, elektrikler kesildiği için Söke’den takviye ekmek getirildiğinde de. Önder Gazetesi her zaman kalıplardan uzak durdu. Milas’ta gündem neyse onu yazdı. Genellikle de yazıları gündem oldu...

Gazetemiz, kurulduğu günden bu yana okuyucularına seslenerek, “Önder senin gazetendir, onu oku ve okut!” diyor. 

Önder Gazetesi’nin tek amacı habercilik değildi. Gazete bünyesinde Sanat Sayfası, Köy Postası, Turizm İlavesi, ‘Baca’ gibi ekler sunuldu, okurların merakla beklediği gazeteleri çıkarıldı. Aynı zamanda kentin gelişimine de katkı sunmak isteyen gazetemiz, kent hakkında araştırmalar yürüten, kentin belleğini öğrenmek isteyen araştırmacılara da kapılarını açtı. Bir gazetenin ve gazetecinin en büyük hazinesi olan arşivlerini elinde tutmaya devam eden gazetenin 50 yıllık arşivi, aynı zamanda da kütüphanelerde de takip edilebiliyor.  

Önder, hayatın her anında yanınızda

Önder Gazetesi, haftada 6 gün yayımlanan gazetesinin dışında milasonder.com internet sitesinden de son dakika gelişmelerini okuyucularına sunuyor. Instagram hesabında da haberleri okuyucularıyla buluşturan Önder, yeni dönemde de dürüst, tarafsız ve ilkeli habercilik anlayışına devam edecek.

Milas Önder Gazetesi’nin özgür gazeteciliğini sürdürebilmesi ve Önder gönüllüsü olabilmek için ilan, reklam ve abonelik taleplerinizi 0252 512 3941 numaralı telefondan ulaştırabilirsiniz.