“Orda bir ‘mahalle’ var uzakta!”
ÖNDER Haber / A
Milas Önder Gazetesi
ÖNDER Haber / A. Kemal KAŞKAR -
Yaşamakta olduğumuz durumun, bilinen çocuk şarkısındaki ‘köy’ün yerine ‘mahalle’nin konulmasından ibaret bir durum olmadığının herkesler farkında elbette.
Köylerin mahalle oluvermesinin çok ciddi sorular-sorunlar oluşturduğu-oluşturacağı, günden güne daha bir ortaya çıkmaya ve buna bağlı olarak, karşı karşıya kalınan gerçekliğin, oldukça zor bir tablo oluşturacağı giderek daha bir anlaşılmaya başlandı.
Kaymakamlık ve Belediye başta olmak üzere, ilgili kurumlar, birlikte, muhtarları bir araya getirip, bu yeni durumla ilgili olarak bazı çalışmalar yapmaya; ellerinden geldiği, dilleri döndüğünce açıklamalarda bulunmaya çalışıyorlar. İçinde bulunduğumuz dönemi, geleneksel ifadeyle ‘geçiş dönemi’ olarak adlandıran yetkililer, yine bildik ifadelerle, ‘bu dönemin olabildiğince sancısız yaşanması’ için bir şeyler yapmaya çalışıyor, en azından bu yönde dileklerde bulunuyorlar.
Bu çerçevede bir ‘ilk toplantı’ önceki gün yapıldı. 30 Mart yerel seçimlerinde göreve seçilen muhtarlara yönelik bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi…
İlçemize bağlı 114’ü köy iken ‘mahalle’ olan toplam 132 mahallesi var artık. Bunların arasında, Bafa, Selimiye, Beçin, Güllük ve Ören beldelerimiz de yer alıyor.
Önümüzdeki beş yıl boyunca, Büyükşehir modeli kapsamında yeni idari tanım ve kavramlarla görev yapacak olan muhtarlara yönelik olarak, önceki gün saat 9.30’da Milas Belediyesi Toplantı ve Düğün Salonunda bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Toplantıya; kurum temsilcileri olarak, Milas Kaymakamı Fuat Gürel, Milas Belediye Başkan Vekili Ahmet Kılbey, Milas Kaymakamlığı Yazı İşleri Müdürü Refik Koçi, Milas İlçe Jandarma Komutanı Jdrm. Bnbş. Mehmet Atik, Gıda Tarım ve Hayvancılık Milas İlçe Müdürü Oktay Çelik katıldılar.
Salondaki muhtarlara, görevlerinde başarılar dileyerek konuşmasına başlayan Kaymakam Gürel, "Bir yerel seçimi daha geride bıraktık. Bazılarınız daha önce de muhtarlık görevini yürütüyordu, yeniden seçildi. Bazılarınız ise ilk defa muhtar oldu. Hem sizin açısından, hem de sizlere oy veren vatandaşlarımız açısından hayırlı olmasını diliyorum. Yerel seçimlerle birlikte köylerimiz köy statüsünden mahallelere dönüştürüldü. Bu nedenle bir geçiş süreci içerisindeyiz. Daha önceki mühürlerinizi şu anda kullanabilirsiniz fakat önümüzdeki günlerde değişebilir. Geçiş sürecini inşallah sorunsuz atlatırız. Bugün burada, kurumların yöneticileri ve personelleri bulunuyor. Sizleri çalışmalarınız hakkında bilgilendirecekler" dedi.
Sözlerini, Muhtarların her konuda Kaymakamlık makamına da ulaşabileceklerini belirterek sürdüren Kaymakam Gürel, "Köy muhtarıydık, mahalle muhtarı olduk. Artık Kaymakamlıkta işimiz olmaz diye düşünmeyin. Her ne konuda olursa olsun bizlere ulaşabilirsiniz" dedi.
Kaymakam Gürel’in yaptığı konuşmanın ardından söz alan Milas Belediye Başkan Vekili Ahmet Kılbey, Belediye olarak mahallelere karşı olan sorumlulukları hakkında bilgi verirken, Milas İlçe Jandarma Komutanı Jdrm. Bnbş. Mehmet Atik, asayiş ve güvenlik çalışmalarının sorumluluk alanlarında devam edeceğini söyledi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Milas İlçe Müdürü Oktay Çelik ise, kurum çalışanlarının Çiftçi Kayıt Sistemi ve Hayvancılık Sistemleri ile ilgili sık sık muhtarlara bilgi aktaracaklarını belirtti.
Toplantı, ilgili kurum çalışanları tarafından yapılan bilgilendirmelerle sürdü. Toplantıya katılan muhtarlara ayrıca, Toplum Sağlığı Merkezi görevlileri tarafından Kırım Kongo Kanamalı Hastalığı ile ilgili bir sunum da yapıldı.