‘Organlarınızı bağışlayıverin gari’
Oktay ÇAYIRLI -
İlçemizdeki sağlık kuruluşları tarafından, ilçemizde Organ Bağışı, Ulusal Güvenli Kan Temini ve Kök Hücre Bağışı konulu seminer düzenlendi… Organ, kan ve kök hücre bağışlarının süreçleri hakkında bilgilerin aktarıldığı seminerin açılış konuşmasını yapan Milas İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ergün Kırova, ülkemizde organ nakli bekleyen hastalardan her yıl yaklaşık 2 bin kişinin organ bulamadığı için yaşamını yitirdiğini söyledi…
Milas İlçe Sağlık Müdürlüğü, Milas Toplum Sağlığı Merkezi, 75. Yıl Milas Devlet Hastanesi ve Türk Kızılayı tarafından dün ilçemizde Milas Halk Eğitimi Merkezi Toplantı Salonu’nda “Organ Bağışı, Ulusal Güvenli Kan Temini ve Kök Hücre Bağışı” konulu seminer düzenlendi.
Türk Kızılayı Muğla Kan Merkezi Müdürü Dr. Fethi Halepliler, Kızılay Milas Şubesi Başkanı Mustafa Gezginci, Milas İlçe Sağlık Müdürü Ergün Kırova, 75. Yıl Milas Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Tarık Çubukçuoğlu, Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Mustafa Ali Ünlüsoy, AKP Milas İlçe Başkanı Levent Akyer, MHP Milas İlçe Başkanı Cengiz Özkaya, sivil toplum örgütü temsilcileri, okul yöneticileri, sağlık çalışanları ve öğretmenlerin katılımıyla gerçekleşen seminer saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal marşımızın okunmasıyla başladı.
“Organ ve doku bağışı
konusunda aile içi
yardımseveriz”
Seminerin açılış konuşmasını yapan Milas İlçe Sağlık Müdürü Ergün Kırova, “Ülkemizde geri dönüşümü ve tedavisi mümkün olmayan hastalıklar nedeniyle yaklaşık 29 bin kişi organ bağışı beklemekte. Bunların yaklaşık 2 bin kişisi organ beklerken hayatlarını kaybetmekte. Ülkemizde istatistiklere bakıldığında inanılmaz derecede canlıdan organ ve doku bağışı var. Fakat büyük bir bölümü aile içi. Yani organ ve doku bağışı konusunda aile içi yardımseveriz. Ülkemizin başına ne zaman ciddi bir doğal afet veya kaza gelirse daha çok duyarlı ve yardımsever oluyoruz. Adını, sanını bilmediğimiz insanlara organ ve doku bağışını düşünüyor ve yardımda bulunuyoruz. Bizler her zaman hayata el verelim, yaşama yol verelim diyor, konuşmamı, yerel şivemizle ‘organlarınızı bağışlayıverin gari’ sloganıyla bitirmek istiyorum” dedi.
Böbrek, karaciğer, kalp,
akciğer, pankreas ve
ince barsak
İlçe Sağlık Müdürü Kırova’nın yaptığı konuşmanın ardından seminere konuşmacı olarak katılan Türk Kızılayı Muğla Kan Merkezi Müdürü Dr. Fethi Halepliler, 75. Yıl Milas Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Tarık Çubukçuoğlu ve 75. Yıl Milas Devlet Hastanesi Organ Doku Bağış Birimi Sorumlusu Dağıstan Daniş sunumlarını yapmak üzere yerlerini aldılar.
İlk sunum 75. Yıl Milas Devlet Hastanesi Organ Doku Bağış Birimi Sorumlusu Dağıstan Daniş tarafından yapıldı.
“Organ Nakli ve Bağışı” başlıklı sunumunda organ bağışını “bir kişinin tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının bir kısmının veya tamamının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına, kendi iradesi ile izin vermesi ve bunu belgelendirmesidir” şeklinde tanımlayan Daniş, “Tedavisi mümkün olmayan hastalıklar nedeniyle görev yapamayacak derecede hasar gören organların yerine, canlı veya ölüden alınan yeni, sağlam organın konularak hastanın tedavi edilmesine ise organ nakli denir. Ülkemizde nakli yapılan organlar; böbrek, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas ve ince barsaktır. Nakli yapılan dokular ise; kalp kapağı, kornea, kemik, kemik iliği, deridir. Organ ve doku nakli, canlıdan ve kadavradan olmak üzere iki şekilde gerçekleştirilebilmekte. Trafik kazası, kurşunlanma, beyin kanaması gibi nedenlerle yoğun bakımda tedavisi devam ederken, beyin ölümü denilen geri dönüşümsüz beyin hasarı gelişmiş hastaların organları bağışlandığı takdirde bunlar kadavra donör olarak tanımlanmakta. Böbrek, karaciğer, pankreas, kalp, kalp kapakları, kornea kadavradan nakillerde kullanılmakta. Organ nakli gereken hastanın eşi veya yakın akrabaları doku, kan grubu gibi uyum mevcut ise organ bağışında bulunabilmektedir. Bunlar canlı donör olarak tanımlanmakta. Böbrek ve karaciğer canlıdan nakil yapılabilen organlardır. Organ bağışında bulunan kişinin organlarının hangi durumda ve nasıl alınacağı 2238 sayılı Organ ve Doku Alınması, Saklanması ve Nakli Hakkında Kanun’da açıkça belirtilmekte. Yasaya göre on sekiz yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes, organlarının tamamını veya bir bölümünü bağışlayabilir” dedi.
Dini yönden
sakıncası yok
Organ bağışının dini yönden sakıncasının olup olmadığı yönündeki bilgileri de salondakilerle paylaşan Daniş, “Organ bağışının dini yönden sakıncası yoktur. Büyük dinlerin çoğu organ bağışını onaylamakta ve desteklemekte. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu organ naklinin caiz olduğunu açıklamıştır” dedi.
Organ bağışı nereye ve
nasıl yapılır?
Organ bağışında bulunmak isteyenlerin sağlık müdürlüklerinde, hastanelerde, ehliyet alımları sırasında emniyet müdürlüklerinde, organ nakli yapan merkezlerde, organ nakli ile ilgilenen vakıf ve dernek gibi kuruluşlarda organ bağışı işleminin yapılabileceğini de belirten Daniş, “Organ bağışında bulunabilmek için; organ bağışı kartını iki tanık huzurunda doldurup imzalamak yeterli. Organ bağışı yapanların, bu durumdan ailelerini de haberdar etmeleri, daha sonra çıkabilecek problemleri önlemek açısından yararlı olacaktır. Organ bağışında bulunan kişilerin organ bağış kartını daima yanında taşıması, organ bağışı işleminin karışıklık ve gecikme olmaksızın yerine getirilmesini sağlayacak. Kişi, organ bağışından vazgeçtiği anda organ bağış kartını taşımaktan vazgeçmeli ve bu kararını ailesine bildirmelidir” dedi.
2 milyon 700 bin
ünite kan
Daniş’in yaptığı sunumun ardından söz alan Türk Kızılayı Muğla Kan Merkezi Müdürü Dr. Fethi Halepliler, kan bağışı konusunda bilgiler vererek, “Türk Kızılayı yaklaşık 2006 yılından beri kendisine verilen kan bağışı ve bu kan bağışı sonrasındaki kan dağıtımı görevini başarıyla sürdürmekte. Biz bu görevi devraldığımızda Türkiye’nin kan ihtiyacının 1 milyon 800 bin ünite olduğunu sanıyorduk. Fakat daha sonra Kızılayın istatistik verilerinin ve bilgisayar sisteminin tam oturmasıyla Türkiye’nin kan ihtiyacının 2 milyon 700 bin ünite olduğu ortaya çıktı. Kızılay’ın topladığı kan miktarı ise yaklaşık 2 milyon 200 bin ünite. Geriye kalan 400 – 500 bin ünite ise maalesef hasta ve hasta yakınlarından değişim yoluyla alınabiliyor” dedi.
Muğla’nın yıllık 31 bin
üniteye ihtiyacı var…
Muğla genelinde 24 hastanenin bulunduğunu ve bu hastanelerin de yıllık 31 bin ünite kana ihtiyaç duyduğunu ifade eden Dr. Halepliler, “Türk Kızılay’ının Muğla sorumlu kan bağış merkezi 30 bin ünite civarında kan toplayabildi. Milas’ın bu yılın ilk 9 aylık süreç içerisinde 2 bin 400 ünite kana ihtiyacı oldu. Aynı süre içerisinde ise Milas’ta 2 bin 200 ünite civarında kan toplandı. Aradaki farkı çevre ilçelerden aldığımız kanlarla kapattık” dedi.
Son konuşmacı olarak söz alan 75. Yıl Milas Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Tarık Çubukçuoğlu ise konuşmasında hem kan, hem organ hem de kök hücre bağışı konularını ele aldı.