Prof. Dr. Ayhan Çıkın’a, iki Kooperatifçilik Ödülü

ÖNDER Haber / Melih KAŞKAR -

Milas Önder Gazetesi

Ege Üniversitesi ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayhan Çıkın’a “Kooperatifçilik üstün hizmet ödülü” ve “Kooperatifçiliğin Bilimsel Savunusu Dalında Sürekli Başarı Ödülü” verildi.

Akademik yaşamında Kooperatifçilik konusunda yaptığı çalışmalarını emekli olduktan sonra da sürdüren Prof. Dr. Ayhan Çıkın’a 2016 yılında iki ödül birden verildi.

Gazetemizdeki yazılarından da tanıdığınız üzere, kooperatiflerin ekonomik sorunların çözümünde çıkış yollarından biri olduğuna ilişkin seçeneğin bilinir kılınmasına akademik hayatı boyunca yaptığı araştırmalarla büyük katkılarda bulunan Dr. Ayhan Çıkın, emekli olduktan sonra da bu konudaki çalışmalarını sürdürüyor.

Yazı ve araştırmalarını çeşitli basın ve yayın organlarında paylaşan Dr. Çıkın’a “Medyakoop-Hasattürk” Gazetesi tarafından 20 Şubat 2016 tarihinde gerçekleştirilen “Ulusal ekonominin yeni seçeneği: Kooperatifçilik” forumu sonrasında “Kooperatifçilik Üstün Hizmet Ödülü” verildi.

Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği (TÜS-KOOP BİR) Yönetim Kurulu da, çok uzun dönemdir ülkemizde kooperatifçiliğin bilimsel savunusunu yaparak tarım sektörünün gelişmesine ve çiftçimizin örgütlenmesine verdiği katkılardan dolayı, “Kooperatifçiliğin Bilimsel Savunusu Dalında Başarı Ödülü”nü ülkemiz kooperatifçilik hareketinin duayen ismi Prof. Dr. Ayhan Çıkın’a verdi.

Aralarında Prof. Çıkın’ın ödülünün de bulunduğu TÜS-KOOP BİR 15. Yıl Sürekli Başarı Ödüllerinin, Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği’nin 5 Aralık 2016 tarihinde Antalya’da yapılan “Arazi Toplulaştırılmasının Sulamaya Etkileri Sempozyumu”nda sahiplarine sunulduğu bildirildi.

 

Niçin Kooperatifçilik?

Ödüllerin, insanın içinde “iyi bir iş yapmış olma mutluluğu” oluşturduğuna ve dolayısıyla hareketlendirici etkisine dikkat çeken Prof. Dr. Ayhan Çıkın, kooperatifçiliğin ekonomi ve toplumun vazgeçilmez bir aktörü olduğunu düşünerek hareket etmek gerektiğini yineleyerek, “Yerel kaynakları koruma ve geliştirmede lokomotif kooperatiflerdir. Küreselleşen dünyada ulusal ve uluslararası düzeyde ayakta kalmak için bu modelin daha aktif hayata geçirilmesi gerekiyor. Ancak burada özel sektöre bir karşıtlık yoktur. Kooperatifler zaten rekabetin anahtarıdır. Aynı zamanda dünyada gıda güvenliği kooperatifler tarafından sağlanmaktadır” dedi.

Prof. Çıkın, son yıllarda yaşanan küresel krizlerin etkilerinin tüm sektörleri ve kıtaları sardığını ifade ederken, bu krizlerin, kooperatiflerin diğer şirket ve ticari oluşumlara göre ne denli güçlü olduğunu da kanıtladığını sözlerine ekledi.

 

Prof. Dr. Ayhan Çıkın

1 Ocak 1946’da Yatağan’a bağlı Cazkırlar Köyünde doğan Prof. Dr. Ayhan Çıkın, ilk ve ortaokulu Cazkırlar ve Yatağan’da, liseyi Muğla TRL ve Aydın’da; lisans, lisansüstü eğitimlerini ise Ege Üniversitesi’nde tamamladı.. 1974 yılında bilim doktoru, 1980’de Doçent, 1988 yılında Profesör oldu.

1978–1979 yıllarında Fransa’da mesleği ile ilgili çalışmalar yaptı. 1984–1985 yılları arasında Cumhuriyet Üniversitesi ve 19 Mayıs Üniversitesi’nde misafir öğretim üyesi olarak çalıştı.

Ege Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi (TUAM), Tarım Ekonomisi Bölümü ve CBÜ Alaşehir MYO Kooperatifçilik Bölümlerinin kurulmasında aktif görev aldı. Bölüm Başkan Yardımcılığı, AnabilimD ve Bilim Dalı Başkanlıklarında bulundu.

1999 yılında sağlık sorunu nedeniyle üniversiteden ayrıldı.

2007 yılında Muğla Üniversitesi’nde görev aldı. Milas Sıtkı Koçman Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü, Bodrum Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığı, Muğla Üniversitesi Senato ve Yönetim Kurulu ile ÜAK Güzel Sanatlar Eğitim Komisyonu üyelikleri görevlerinde bulundu.

Ocak 2013’te Muğla Üniversitesi’nden emekli oldu.

6 Mayıs 2015’te “Tarımsal Kooperatifçilik Manifestosu”nu yayınladı.

Mesleki alanda 19’u kitap, geri kalanı makale olmak üzere 150’den fazla yayını olan Prof. Çıkın, çok sayıda ulusal ve uluslararası bilimsel toplantıya bildirili olarak katıldı.