Sağlık sorunlarını yine dile getirdi
ÖNDER Haber - Sağlık Komisyonu Üyesi Demir, Sağlıktaki Son Durumu Meclis Gündemine Taşıdı CHP Muğla Milletvekili ve TBMM Sağlık Komisyonu Üyesi Prof
Milas Önder Gazetesi
ÖNDER Haber -
Sağlık Komisyonu Üyesi Demir, Sağlıktaki Son Durumu Meclis Gündemine Taşıdı
CHP Muğla Milletvekili ve TBMM Sağlık Komisyonu Üyesi Prof. Dr. Nurettin Demir, sağlık alanında sağlık çalışanlarının ve vatandaşların sorunlarını gündeme taşıdı. Demir, hemşirelerin sorunları, vatandaşların hastane kapılarında çektiği eziyetler başta olmak üzere yakın çevreye de hizmet verilmeye çalışılan Fethiye Devlet Hastanesinin yetersizliği gibi sağlık sorunlarını dile getirdi.
615 sıra sayılı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) Kurulmasıyla İlgili Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın TBMM Genel Kurul görüşmelerinde söz alan Demir, vatandaşların hastane kapılarında adeta süründüğünü, insanların biyopsi, ameliyat gibi önemli konularda randevu alamadıklarını söyledi. Konuşmasında, birinci basamak sağlık hizmetlerinin durmuş olduğunu dile getiren Demir, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na, "Bu ülkede 199 üniversiteye ve 86 tıp fakültesine güvenmiyorsanız; bir tıp profesörü olarak soruyorum: Bizler yanlış mı yetiştirildik?" diye sordu.
‘Paran yoksa öl’ zihniyeti
yaygınlaştı
Vatandaşların sağlık sisteminin nasıl çöktüğünün kanıtı olan maillerini, smslerini, telefonlarını her gün aldığını söyleyen Demir, "paran yoksa öl" zihniyetinin sağlığın her alanına sinmiş olduğunu belirtti.
İktidarın "vatandaş her hastaneye gidebiliyor" söyleminin artık çöktüğünü söyleyen Demir, hastanelerin koşullarında hiçbir iyileştirme yapılmadığını ifade etti.
Demir, tıp fakülteleri hastanelerinin yılda yaklaşık 4 milyar dolar destek alırken, özel hastanelerin ise 8 milyar dolar destek aldığını, özel hastanelere gösterilen ihtimamın devlet hastanelerine de gösterilmesi gerektiğini vurguladı.
AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında 271 olan özel hastane sayısının, 2013 yılında 542 olduğunu açıklayan Demir, bu rakamların, sağlığın özelleştirilmesinin açık bir göstergesi olduğunu dile getirdi.
Sağlıkta sorunlar çığ gibi
büyümektedir
Türkiye’de özellikle onkoloji hastalarının durumunun çok kötü olduğunu belirten Demir, özellikle büyükşehirlerde hastaların kemoterapi ya da radyoterapi için uzun süre kalmak zorunda olduklarını, hastanelerde yatak bulamayan hastaların otellerde ya da pansiyonlarda kalmak zorunda olduğunu ifade etti. Demir, ekonomik olarak zor durumda olan hastaların, bu sebeplerle yeterince beslenemediğini ve bakınamadığını da sözlerine ekleyerek, Bakanlığın bu konuda bir çalışma yapması gerektiğinin altını çizdi.
Eğitim Araştırma Hastanelerinde sağlık çalışanlarının ciddi sorunları olduğunu belirten Demir, "Sağlıktaki uygulamalardan, eğitim araştırma hastanelerinde çalışan asistan, uzman, başasistan, doçent, profesör, eğitim görevlisi, hekimler değişen ölçülerde zarar görmüştür" dedi.
Demir, sağlık çalışanlarının özlük hakları, eğitim hakkı ihlalleri ve çalışma koşulları konusunda değişiklikler istediğini söyledi.
Hemşireler sorunlarla
boğuşuyor
"Gece gündüz demeden zorlu koşullarda çalışan hemşirelerin branşlaşmanın olmaması, kurumlarda bulunan yöneticilerin hemşireleri her koşulda çalışacak birer köle olarak görülmeleri, anayasal düzlemde mesleğin reel bir tanımlamasının olmaması, özlük haklarının gasp edilmesi gibi temel sorunların dışında hemen hemen tüm kurumlarda baş gösteren birçok lokal sorunla karşı karşıya kaldıkları"nı ifade eden Demir, bunun son örneğinin 9 Eylül Tıp Fakültesinde yaşandığını söyledi. Demir, hemşirelerin iş yüklerinin artmasından kaynaklı mesleklerini verimli bir şekilde yerine getiremediklerini, maaş koşullarının düzeltilmesini, ek ödemelerin artırılmasını, kreş saatlerinin çalışma saatlerine göre ayarlanmasını ve izin raporlarının da kesinlikle olmasını istediklerini söyledi.
Başasistan atamalarında
neler oluyor?
Demir, başasistanların atanmaları amacıyla 9 Kasım 2014 tarihinde yapılacak sınavın ertelenmesini TBMM gündemine taşıdı. TBMM Genel kurulunda sınavın ertelendiğinin bir cep mesajıyla bildirildiğini söyleyen Demir, binlerce uzman hekimi ilgilendiren böylesi önemli bir konuda Sağlık Bakanlığından tatmin edici bir açıklama olmadığını belirterek, sınavının neden ertelendiğini sordu.
Fethiye Devlet Hastanesi
Kaş, Kalkan, Seydikemer, Dalaman, Ortaca ve Köyceğiz ilçelerinde yaklaşık 300-400 bin insana hizmet veren Fethiye Devlet Hastanesi’nde on senedir bir iyileştirme yapılmadığını belirten Demir, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na, "Sık sık yönetici değiştirildiği için özellikle acil serviste hizmetler aksamaktadır. Fethiye Devlet Hastanesi’nin acil servisi başta olmak üzere, diğer bölümlerinin iyileştirilmesi konusunda bir çalışma var mı?" diye sordu.
Bakan Müezzinoğlu’nun Demir’e verdiği yanıtta, "Orman Bakanlığıyla yer tahsisi konusunda çalışıyoruz. Fethiye'ye bir devlet hastanesi kazandıracağız" dediği bildirildi.