“Sağlıklı bir dönüşüm zor olacak”
Oktay ÇAYIRLI - Muğla’nın Büyükşehir olmasının ardından değişen ve değişim süreci süren toplu taşıma ile ilgili olarak Milas Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Nurol Paskal açıklamalarda bulundu… Şoför esnafından…
Milas Önder Gazetesi
Oktay ÇAYIRLI -
Muğla’nın Büyükşehir olmasının ardından değişen ve değişim süreci süren toplu taşıma ile ilgili olarak Milas Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Nurol Paskal açıklamalarda bulundu… Şoför esnafından beklenen dönüşüm hakkında bilgiler aktaran Paskal, "Bütün bunlara rağmen vatandaşlarımız şundan emin olsun. Ömrünü bu ülkede hep fedakarlık, hep üretmek ve hep hizmet anlayışıyla geçiren şoför esnafı, engelli ve 65 yaş üstü vatandaşlarımızı sorumluluk duygusuyla ve gururla taşıyacaktır. Yeter ki bu taşımayı yapacak esnafımızın teknik, mali ve moral gücünü yok etmeye çalışmasınlar" dedi…
‘Özel Halk Aracına
Dönüşüm’ projesi
Milas Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Nurol Paskal, sık sık gündeme gelen toplu taşıma sorunlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Muğla’nın 6360 sayılı yasa ile büyükşehir statüsüne kavuştuğunu, ulaşım ve toplu taşıma hizmetlerinin planlama ve koordinasyonu hakkındaki yetkinin trafik komisyonlarından Büyükşehir Belediye Başkanlığı Ulaşım Koordinasyon Merkezi’ne devredildiğini belirten Paskal, "Ticari anlamda bütün yolcu taşımacılığıyla yani taksi, servis araçları, toplu taşıma araçlarıyla ilgili düzenleme ve uygulamalar 1 Nisan 2014 tarihinden bugüne kadar Ulaştırma Daire Başkanlığı (UKOME) tarafından yapılmakta. Ulaştırma Daire Başkanlığı bir süreden beri, içinde engelli ve 65 yaş üstü vatandaşlarımızın taşınmasının da mümkün olduğu bir dönüşüm projesi hayata geçirmeye çalışmakta. ‘Özel Halk Aracına Dönüşüm’ projesiyle Muğla ilinde faaliyet gösteren tarifeli taşıma yapan kooperatif ve birlik araçlarının UKOME'nin belirlediği şartları yerine getirerek dönüşüme katılması istenmekte. Bu çalışma ile engelli ve 65 yaş üstü vatandaşlarımız ile birlikte, diğer yolcu taşımacılığımızın daha sağlıklı ve konforlu yapılması amaçlanmakta" dedi.
Yetkililerle görüştük, müracaatlarda bulunduk
Engelli vatandaşları taşıyacak olan araçlardan otobüs olanların 7 Temmuz 2015 tarihinden itibaren teknik şartlara uymak zorunda olup, minibüs tipi araçlara 7 Temmuz 2018 yılına kadar bu durumlarını revize etmek için süre tanındığını hatırlatan Başkan Paskal, "Esnafın sosyo-ekonomik durumu göz önünde bulundurularak uygulamalarda ve geçiş süresinde gerekli kolaylıklar sağlanması için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu, İçişleri Bakanlığı Mali İdareler Genel Müdürlüğü'ne odamız olarak müracaatlarda bulunduk. 65 yaş üstü vatandaşlarımızı taşımak için yasal olarak araçlarımız belediyece yetkilendirilmiş olup, ayakta yolcu alabilen özel halk otobüsleri ve belediyenin kendi öz malı otobüslerin kullanılması gerekmekte. Ayrıca bu araçlarda elektronik bilet uygulaması gerekmekte ve istenmekte. Bu araç türlerinden ülkemizde üretilen araç sayısı çok az olduğu için esnafın da seçme şansı çok az olmakla birlikte sağlıklı bir dönüşüm zor olacak" dedi.
Vatandaşlarımız şundan emin olsun
Muğla ilinin coğrafi yapısı gereği kırsal kesimdeki taşımacı esnafının ekonomik durumu ve bu araçların yüksek maliyetlerinin işlerini zorlaştırdığını da ifade eden Paskal, "Bütün bu zorlukları çözüm öneriyle birlikte hem Büyükşehir Belediyesine hem de yetkili bakanlıklara aktardık. Şoför esnafından istenen fedakarlık gerektiren bu hizmetler, engelli ve 65 yaş üstü vatandaşlarımızın taşıma dışında aldığı hizmetleri sunanlardan da istenmelidir. Sosyal devlet anlayışında bu gerekli ve adil olacaktır. Bütün bunlara rağmen vatandaşlarımız şundan emin olsun. Ömrünü bu ülkede hep fedakarlık, hep üretmek ve hep hizmet anlayışıyla geçiren şoför esnafı, engelli ve 65 yaş üstü vatandaşlarımızı sorumluluk duygusuyla ve gururla taşıyacaktır. Yeter ki bu taşımayı yapacak esnafımızın teknik, mali ve moral gücünü yok etmeye çalışmasınlar" dedi.