Selimiye’ye ‘Üst Geçit’
A
Milas Önder Gazetesi
A. Kemal KAŞKAR -
Bölünmüş yol çalışmalarının yerleşmelerin içinden geçmesi, yayaların yaşamını güçleştiriyor.
Bu durumu, bir kaç yıl önce, Koru Köyümüz özelinde ‘duble yol-duble dert’ vurgusuyla haberleştirdiğimi anımsıyorum..
Bölünmüş (duble) yolların oluşturduğu bu güçlüklerden biri; yollarda karşıdan karşıya geçmektir. Eskiye göre en az iki-üç kat uzamış bir mesafeyi güvenli bir şekilde katedebilmedeki güçlük(ler); trafik ışıkları varsa, yayalar için yeşil ışığın yanmasının beklenmesi ya da trafik ışıklarının bulunmadığı yerlerde önce sola, sonra sağa ve ardından tekrar sola bakılması şeklinde eğitilmiş yayalar için ‘üst geçit’ yapılmasıyla giderilmeye çalışılıyor.
İşte bu güçlüklerin yaşandığı yerleşmelerden biri de ilçemize bağlı Selimiye beldemiz.
Ve bu anlamda, yıllardır, ilçemiz merkezinde çevre yolu boyunca yapılması istemleri dile getirilen ancak bir türlü yapılamayan ‘üst geçitler dönemi’ Selimiye’den başlatılmış durumda.
Selimiye’de yayalar için ‘üst geçit’ yapımı çalışmaları başlatıldı.
Yaya geçidinin devasa ayaklarının dikilmesiyle birlikte ortaya çıkan görüntü, beldede, adeta bir ‘postmodern heykel’ çalışması başlatılmış izlenimi veriyor..
Selimiye’ye bu bakımdan bir hareket geldiği kesin.
Ancak bu hareketliliğin hemence, yayaların üst geçidi kullanmasına doğru yaşanmayacağı da kesin.. Ve bir başka ancak daha var, şöyle ki:
Ancaaaaak..
Yaya denince akla ‘sadece insan’dan ibaret bir ‘karşıdan karşıya geçme ihtiyacı’ tanımının gelmesi ise, develerin, kedilerin, köpeklerin, sığırların, koyunların, keçilerin, kaplumbağaların, kertenkelelerin, kurbağaların ve diğerlerinin, genişlemiş yolların bir tarafından öbür tarafına geçme sorununu çözemiyor.
Bu ihtiyacın nasıl karşılanacağı sorusunun yanıtına gelince:
Sevgili hemşehrilerimizin de yıllar içinde çok yavaşca kullanma alışkanlığı edinebileceği üst geçidin, yıllar boyunca yeterince kullanılmadan öylece duracağı, bunun yanısıra ‘karşıdan karşıya geçme tarzı’nın, yaygın olarak yine ‘geleneksel şekilde’ gerçekleşeceği öngörülebilir. Bu bakımdan kedilerin, köpeklerin, sığırların, koyunların, keçilerin ve diğerlerinin yolun bir yanından öbür yanına geçişlerinde de herhangi bir değişiklik olmamasının herhangi bir sorun oluşturmayacağı söylenebilir.
Yani Selimiye’de yaşam, bu üst geçit yatırımına rağmen, daha yıllarca ve yıllarca, Milas-İzmir karayolu yüzeyinden ayrılmaksızın, beldenin bir yanından öte yanına geçip giderek süreceğe benziyor..