‘Sürdürülebilir Organik Zeytin’ üretimi için
Oktay ÇAYIRLI - İlçemizde, Gıda Tarım ve Hayvancılık Milas İlçe Müdürlüğü tarafından; kimyasal ilaç kullanılmayan zeytinlik alanların belirlenmesi, bu alanlarda gerekli tarımsal bakım işlemlerinin yapılması, organik olmasına rağmen organik sertifikası…
Milas Önder Gazetesi
Oktay ÇAYIRLI -
İlçemizde, Gıda Tarım ve Hayvancılık Milas İlçe Müdürlüğü tarafından; kimyasal ilaç kullanılmayan zeytinlik alanların belirlenmesi, bu alanlarda gerekli tarımsal bakım işlemlerinin yapılması, organik olmasına rağmen organik sertifikası alınmamış zeytinliklerin "organik" olarak kayıt altına alınması amacıyla, GEKA’nın desteğiyle hayata geçirilen "Milas'ta Sürdürülebilir Organik Zeytin Yetiştiriciliği Yapılabilecek Alanların Belirlenmesi Projesi" kapsamında çalışmalar sürdürülüyor.
Proje Koordinatörlüğünü yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık Milas İlçe Müdürlüğü’nde görevli Nejmettin Kaya ve beraberindeki görevliler dün sabah saatlerinde Çomakdağ Mahallesi’ne giderek, zeytin ve zeytinyağı üreticileriyle biraraya geldiler.
Zeytin ve zeytinyağı hak ettiği değeri bulsun diye
Üreticilerle mahalle meydanında bir araya gelen ve proje hakkında bilgiler veren Proje Koordinatörü Nejmettin Kaya, "Zeytin ve zeytinyağı hak ettiği değeri bulsun diye bir proje hazırladık. Güney Ege Kalkınma Ajansı tarafından da maddi olarak desteklendi.
Hatta projemiz birinci olarak geçti. Şimdi biz Milas’ta uzun yıllar sürdürülebilmesi mümkün olan yerleri belirliyoruz. Buraların koordinatları belirlenerek, hangi bölgeler organik zeytinciliğe uygun, hangi yerlerde uzun yıllar organik zeytin yetiştiriciliği yapılabilir. Bu alanları tespit ediyoruz" dedi.
Tarımsal potansiyel de
araştırılıyor
Çalışmaları sırasında ayrıca, bölge insanlarının yaşam tarzlarının da incelendiğini belirten Kaya, "Yaşlı nüfus neler yapıyor, genç nüfusun tarıma olan ilgisi ne kadar, yapılan kimyasal uygulamalar ne düzeyde, kültürel uygulamalar ne düzeyde, diğer bölgelerde yapılan uygulamaların haricinde ne gibi uygulamalar yapılabilir" gibi soruların yanıtlarını da aradıklarını, böylece bir yandan organik zeytin yetiştiriciliği yapılabilecek alanları belirleyip bir yandan da bu bölgelerin sosyo-ekonomik yapısını ortaya çıkarmaya yönelik tarımsal potansiyel araştırması yaptıklarını söyledi.
Önceliğimiz doğa
ve çevre
Bu çalışmanın bir başka amacının ilçemiz zeytin ve zeytinyağının tanıtımı olduğunu da dile getiren Kaya, "Biz zeytini çok iyi bilsek de dışardaki insan Milas zeytinini çok iyi bilmiyor. Bazı markalar var, ama bu yeterli değil. Bizim amacımız Milas’ın zeytin ve zeytinyağının da marka haline gelmesi, istediği pazarı ve hak ettiği fiyatı bulması. Projemizin ayrıca bir diğer amacı ise gelecek nesillere de daha güzel, kullanılabilir bir çevre bırakmak adına organik zeytinciliğin yapılabileceği alanları belirlemek. Her ne kadar Milas zeytin ve zeytinyağı bizim için önemli olsa da, birinci önceliğimiz doğaya ve çevreye faydalı uygulamalar yapmak. Çünkü bu yaşam devam ediyor ve mutlaka bir sonraki nesle daha yaşanılabilir bir çevre bırakmamız gerekiyor" dedi.
Zeytinin beklememesi
lazım
Üreticilerin, üretim sırasında bazı doğru bildikleri yanlışlar olduğunu da söyleyen Kaya, "Mesela hasat edilen ürünler bekletiliyor. Birçok bölgede yaptığımız araştırmaya göre, genelde insanlar zeytinlerini hasat edip günlerce bekletiyor. Daha sonra fabrikaya götürüyor, burada da sıra alamadığı için birkaç gün de orada çuvalların içinde bekliyor. İçerisinde ezik, çürük zeytinler varsa, artık onlar da sağlam zeytinleri bozmaya başlıyor. Böylelikle emek vererek elde etmeye çalıştığınız yağınızın asidi mutlaka yükseliyor. Bunlara dikkat etmemiz lazım. Şu anda genelde zeytinyağında en çok dikkat edilen şey asit miktarı oluyor. Fabrikalarla mutlaka randevu sistemine geçmeniz gerekiyor. Eğer randevulu çalışmaz iseniz, fabrika kendi sistemine göre çalışıyor" dedi.
Bilgilendirmenin
sonrasında
Kaya’nın konuşmasının ardından söz alan bazı üreticiler, zeytinliklerinin dağlık bölgede yer aldığını belirterek, taşıma sorunları yaşadıklarını, bunun için zeytinlerin çuvallar içinde arazilerde bekletildiğini dile getirerek, ilerleyen süreçte arazilerde yollar açılması için girişimlerde bulunulması gerektiğini söylediler.
Mahalle meydanında yapılan bilgilendirmenin ardından Kaya, Çomakdağ Mahalle Muhtarı Yaşar Yılmaz’a, mahalle girişine yerleştirilmesi için, üzerinde "Bu bölge T.C. Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın 2014 yılı doğrudan faaliyet mali destek programı ile desteklediği ‘Milas’ta sürdürülebilir organik zeytin yetiştiriciliği yapılabilecek alanların belirlenmesi projesi’ kapsamında ‘sürdürülebilir organik zeytin yetiştiriciliği yapılabilecek alan’ olarak belirlenmiştir" yazılı bilgilendirme tabelası teslim edildi.
60 bölgeden 29’unda
Şimdiye kadar yaklaşık 60 bölgede inceleme yaptıklarını belirten Kaya, 29 yerin sürdürülebilir organik zeytin yetiştiriciliği yapılabilecek alan olarak belirlendiğini söyledi. Kaya, alanların belirlenmesinin ardından, bölgedeki üreticilere yönelik eğitim çalışmalarına başlayacaklarını da sözlerine ekledi.